Πάνω από 2.000 συλλήψεις - Πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Κολούμπια

Κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ φουντώνει το αντιπολεμικό κλίμα στα πανεπιστήμια της ελίτ των ΗΠΑ, με χιλιάδες φοιτητές να διαμαρτύρονται για την αναφανδόν στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην κυβέρνηση του Νετανιάχου και να ζητούν την απεμπλοκή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τις επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών που τροφοδοτούν τη μηχανή του πολέμου.

Διαδηλώσεις, άγρια καταστολή και συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά του έθνους. Αλλά τις τελευταίες 24 ώρες το επίκεντρο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UCLA, στο Λος Άντζελες, όπου διαδραματίστηκαν χαοτικές σκηνές νωρίς την Πέμπτη, όταν δυνάμεις καταστολής ξεχύθηκαν εναντίον πλήθους διαδηλωτών και διέλυσαν με πλαστικές σφαίρες, χημικά και κρότου λάμψης τον καταυλισμό των φιλοπαλαιστίνων διαδηλωτών. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο UCLA αψήφησαν τις εντολές να φύγουν, ορισμένοι σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες καθώς η αστυνομία εκτόξευσε κρότου λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη.

Τουλάχιστον 200 άτομα συνελήφθησαν, είπε ο επικεφαλής της περιπολίας των αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια, επικαλούμενος στοιχεία από το Τμήμα Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες. 

(AP Photo/Jae C. Hong)

Αργότερα το πρωί της Πέμπτης, οι εργάτες απομάκρυναν τα οδοφράγματα και διέλυσαν τον οχυρωμένο καταυλισμό των διαδηλωτών. Μπουλντόζες μάζεψαν σακούλες με σκουπίδια και σκηνές. Κάποια κτίρια είχαν καλυφθεί στο μεταξύ με γκράφιτι.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Associated Press.

Νέα εστία διαδηλώσεων ξέσπασε σήμερα στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη, όπου φοιτητές κατέλαβαν ένα κτίριο της πανεπιστημιούπολης.

Πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Κολούμπια

Στο μεταξύ, η ένωση καθηγητών του πανεπιστημίου Κολούμπια, από όπου ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας, ζητά ψήφο δυσπιστίας κατά της προέδρου του ιδρύματος, Μινούς Σαφίκ.

Σε μια δήλωση, η ένωση καθηγητών επέκρινε την απόφαση της Σαφίκ, του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και άλλων αξιωματούχων του Κολούμπια να καλέσουν της αστυνομία για να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, με την βίαιη εκκένωση της κατάληψης κτιρίου στις 30 Απριλίου.

«Αυτά τα αδικήματα κορυφώθηκαν με τη φρικτή αστυνομική επίθεση εναντίον των φοιτητών μας, την οποία τώρα βλέπει ντροπιαστικά όλος ο κόσμος», έγραψε η ένωση, προσθέτοντας ότι φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό παραμένουν αποκλεισμένοι έξω από την πανεπιστημιούπολη.

«Η ψήφος δυσπιστίας είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης κοινότητάς μας και την αποκατάσταση των βασικών αξιών του Πανεπιστημίου για την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ειρηνική συγκέντρωση και την κοινή διακυβέρνηση», τονίζεται.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για  διακρίσεις κατά των φοιτητών.

Στο μεταξύ, φοιτητές διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ ζήτησαν την Πέμπτη από τη σχολή να ακυρώσει την ομιλία της Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, της πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει σε σκηνές στην πανεπιστημιούπολη από την Κυριακή, απαιτούν επίσης το πανεπιστήμιο να αποχωρήσει επενδυτικά από εταιρείες που παράγουν όπλα, αλλά και ισραηλινές εταιρείες.

Το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ζήτησε από την αστυνομία της Φιλαδέλφειας να διαλύσει την κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Daily Pennsylvanian, τη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου. Οι σπουδαστές ίδρυσαν την Κατασκήνωση Αλληλεγγύης της Γάζας πριν από οκτώ ημέρες.

Παρέμβαση Μπάιντεν

Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία. Αλλά δεν είμαστε ούτε μια άναρχη χώρα. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και πρέπει να επικρατήσει η τάξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος, επέμεινε. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, συνέχισε, τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι όμως και το δικαίωμα να προκαλεί κανείς χάος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική. Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

Το αντιπολεμικό κίνημα εξαπλώνεται 

Περίπου εκατό άτομα κατέλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης την είσοδο του κτιρίου Géopolis στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης (UNIL) και ζητούν το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών θεσμών και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Keystone-ATS.

Η ενέργεια αυτή «ακολουθεί το παράδειγμα των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ ή ακόμη και της Γαλλίας» εξηγούν οι οργανωτές στην ανακοίνωσή τους.