Έφυγε η νομπελίστρια συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ

Η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος Ντόρις Λέσινγκ, Εκ των σημαντικότερων αγγλόφωνων λογοτεχνών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, απεβίωσε σήμερα στο Λονδίνο σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε ο πράκτοράς της, Τζόναθαν Κλόους, και επιβεβαίωσε η οικογένειά της.
 

Η Ντόρις Λέσινγκ, η οποία γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στο Κρεμανσάχ της Περσίας, του σημερινού Ιράν, είναι η συγγραφέας περίπου 50 βιβλίων τα οποία την έκαναν ίνδαλμα μαρξιστών, πολέμιων της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ και φεμινιστριών.

To 2007 έλαβε το Νόμπελ για τη συνολική της προσφορά ως μια «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, φλόγα και ενορατική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική διερεύνηση».

"Το Χρυσό Σημειωματάριο" (The Golden Notebook) είναι το γνωστότερο από τα βιβλία της, ενώ από τα άλλα έργα της ξεχωρίζουν το "Going Home" (1957) που καταγγέλλει το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και το "Η καλή τρομοκράτισσα" (1986) το οποίο έχει να κάνει με μια ομάδα από νεαρές επαναστάτριες της άκρας αριστεράς.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17/11/2013 - 19:20