Στου δρόμους και οι φυσικοθεραπευτές κατά της πολιτικής του υπουργείου Υγείας

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Παρασκευή και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και την αναστολή της επί πιστώσει εκτέλεσης συνεδριών φυσικοθεραπειών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, απαντά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών  στην προωθούμενη πολιτική του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας εξοντώνει τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, «κλείνοντας το μάτι» στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής τέλος οι "δωρεάν" θεραπείες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ».

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  καλεί τα μέλη του στην αυριανή κινητοποίηση εξηγώντας τους λόγους της απεργιακής κινητοποίησης

Εκφράζει λοιπόν την έντονη αντίδραση του :

1. Για την αδιανόητη όσο και κατάφορη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, να μας στερήσει πάνω από τα μισά φετινά δεδουλευμένα μας, αναιρώντας ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ δεσμεύσεις τους, που τοποθετούσαν τον προϋπολογισμό της φυσικοθεραπείας στα 70εκ. €, αξιώνοντας τώρα το ποσό αυτό να κατεβεί στα 49εκ. Αυτό το λογιστικό «τρικ» των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%.

2. Για το κόστος της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, η οποία μετά από περικοπή 38% πέρυσι τον Νοέμβριο, βρίσκεται σήμερα στα 15€. Με τις νέες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα αμειφθούν με 5,6€ την συνεδρία. Στην πράξη, δεν θα πληρωθούν για 6 μήνες του 2013 !

3. Για τις αντισυνταγματικές και παράλογες ρυθμίσεις του clawback, όπου ζητούν για ατομικές παραβάσεις συλλογική ευθύνη, τιμωρώντας το σύνολο ενός κλάδου εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει παραβατικές συμπεριφορές προκλητής ζήτησης ελάχιστων παρόχων.

4. Για τις υποχρεωτικές κλιμακωτές εκπτώσεις του rebate, που μειώνουν υποχρεωτικά την τιμή της συνεδρίας από 5% έως και 20%.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών υπενθυμίζει επίσης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι

«η φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιστήμης της αποκατάστασης. Έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στο να μειώνει μακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, να μειώνει τις χαμένες εργατοώρες και να προσφέρει ποιότητα ζωής στους ασφαλισμένους»

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17/10/2013 - 14:25