Σε διάταξη κατά των καταχρηστικών παραιτήσεων βουλευτών σπεύδει η κυβέρνηση

Τις εξελίξεις στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή πραγματοποιήσει τις απειλές της για παραιτήσεις -ομαδική ή κατά κύματα- των βουλευτών της προκειμένου να προκύψουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις επιχειρεί να αποφύγει η κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη κατά της καταχρηστικής παραίτησης βουλευτών.

«Παράθυρο» για αυτό δίνει κατά τους συνταγματολόγους το άρθρο 53, παρ. 2 του Συντάγματος που προβλέπει αναπληρωματικές εκλογές και το οποίο αναφέρει: «Βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή, όταν απαιτείται κατά νόμο, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών».

Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σ. Τσακυράκη στα «Νέα» το Σύνταγμα «αφήνει ελεύθερο τον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει το ζήτημα της αναπληρωματικής εκλογής θέτοντάς του έναν και μόνο περιορισμό: δεν μπορεί να προβλέψει διόλου τις αναπληρωματικές εκλογές στο τελευταίο έτος της περιόδου, εκτός και αν οι νέες έδρες είναι περισσότερες του ενός πέμπτου».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «πέραν του περιορισμού αυτού, η ευχέρεια του κοινού νομοθέτη είναι μεγάλη» και ότι συγκεκριμένα «θα μπορούσε π.χ. να μην προβλέπει διόλου το ενδεχόμενο συμπληρωματικών εκλογών για κενωθείσες έδρες ή να τις προβλέπει μόνο αν ξεπερνούσαν κάποιον αριθμό ή να γίνονται μια φορά τον χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30/09/2013 - 20:12