Οι απολυμένοι της ΕΡΤ-3 γελάνε με το «τέρας» του Μπενίνι

Μια πολύ αγαπημένη στο ελληνικό  κοινό ταινία με έναν επίσης άκρως αγαπημένο Ευρωπαίο κωμικό προβάλλουν απόψε στο αφιέρωμα Μαύρη σάτιρα και κωμωδία με ελεύθερη είσοδο οι απολυμένοι των τριών ραδιοφώνων (102 FM, 9,58, βραχέα) της ΕΡΤ-3. Με τη συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ και τη χορηγία της ταινίας από τη NewStar παρουσιάζουν στις 20.00 ακριβώς (προσοχή στην αλλαγή ώρας) στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14 «Το τέρας» (έγχρωμο, 1996 Ιταλία) σε σενάριο, σκηνοθεσία και βασικό ρόλο Ρομπέρτο Μπενίνι. Παίζουν ακόμα οι Νικολέτα Μπράσκι, Μισέλ Μπλαν. Το φιλμ θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στο κοινό θα διανεμηθεί κριτική του Νίκου Φένεκ Μικελίδη.

 

Το φιλμ σε επανέκδοση προβάλλεται σε πρώτη προβολή για τη Θεσσαλονίκη και η υπόθεσή του είναι η ακόλουθη: Ένας αθώος και κουτοπόνηρος τύπος, προκειμένου να επιβιώσει, πουλάει κούκλες. Η αστυνομία, εξαιτίας κάποιων συμπτώσεων τον θεωρεί ύποπτο σεξουαλικών εγκλημάτων. Αρχίζουν τα μπερδέματα, οι ανατροπές, το γέλιο….

Η ιστορία θυμίζει ιδιαίτερα τον Δράκο του Κούνδουρου, μόνο που τα δραματικά και κωμικά στοιχεία εκείνου του αξέχαστου φιλμ έχει υποκαταστήσει το σωματικό κωμικό του Μπενίνι.

Αναλυτικά ο γνωστός κριτικός κ. Νίνος Φενέκ Μικελίδης αναφέρει στο σημείωμά του:

 

 «Σε επανέκδοση η απολαυστική, με διασκεδαστικά οπτικά γκαγκ, κωμωδία του Μπενίνι με τον ίδιο στον ρόλο ενός αθώου ανθρωπάκου που θεωρείται ο κύριος ύποπτος για σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι είναι ένας απολαυστικός κλόουν, κληρονόμος του ταλέντου κωμικών από τον Τσάπλιν και τον Χάρι Λάνγκτον μέχρι τον Τζέρι Λούις και τον Μίστερ Μπιν. Εκτός από τις ταινίες που σκηνοθέτησε ο ίδιος, ο Τζιμ Τζάρμους είναι εκείνος που κατάλαβε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο το ταλέντο του κωμικού αυτού, δίνοντάς του την ευκαιρία να το αναδείξει και να τον κάνει διεθνώς γνωστό στην απολαυστική ταινία του «Στην παγίδα του νόμου».

Στο «Τέρας» (1996), που προβάλλεται σε επανέκδοση, την καλύτερη ίσως από τις κωμωδίες που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο ηθοποιός, ο Μπενίνι ερμηνεύει έναν βασικά αθώο, κάπως κουτοπόνηρο τύπο, τον Λόρις, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει: κουβαλώντας κούκλες, προσπαθώντας να αποφύγει με διάφορα κόλπα την πληρωμή του ενοικίου του και γεμίζοντας την καμπαρντίνα του και κλέβοντας διάφορα προϊόντα από το σουπερμάρκετ. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν η αστυνομία, εξαιτίας διαφόρων συμπτώσεων, τον θεωρεί κύριο ύποπτο για μια σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων. Τα πράγματα μπερδεύονται όταν μια σέξι αστυνόμος (στον ρόλο η σύζυγος του ηθοποιού, Νικολέτα Μπράσκι) αναλαμβάνει να τον... αποκαλύψει.

Γύρω από την κάπως ισχνή αυτή υπόθεση, ο Μπενίνι φτιάχνει μια σειρά από διάφορα οπτικά, κάπου κάπου φαρσικά, διανθισμένα με διάφορα σεξουαλικά υπονοούμενα, γκαγκ, με τον ίδιο να τους δίνει τη φρεσκάδα και το σωστό τάιμινγκ που απαιτείται. Αποτέλεσμα: μια απολαυστική κωμωδία που βλέπεται με την ίδια πάντα ευχαρίστηση».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30/09/2013 - 16:32