ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ERTOPEN: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα έπρεπε να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Και φυσικά δεν πρέπει στην περίπτωση της ΔΕΗ, δεν πρέπει να παραχωρήσει δημόσια περιουσία. Ας το κάνουν άλλοι.»

Ο Στέλιος Κούλογλου κληθείς αρχικά να τοποθετηθεί για την συζήτηση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού έκανε λόγο για «οικονομικούς δολοφόνους» καθώς όπως είπε «η προσπάθεια που γίνεται για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα γρήγορα είναι μια κίνηση που μόνο οικονομικοί δολοφόνοι θα μπορούσανε να είχανε κάνει. Και στην πραγματικότητα περί αυτού πρόκειται. Πάνε να εκμεταλλευτούν μια δυσχερή θέση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, την ανάγκη δηλαδή που υπάρχει να κλείσει η αξιολόγηση» συμπληρώνοντας ότι «στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια πάνω στην αναμπουμπούλα, ιδιωτικά συμφέροντα να αγοράσουνε σε χαμηλές τιμές δημόσιο αγαθό της χώρας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανασυγκρότηση της όταν τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια των Μνημονίων» κατέληξε ότι «σε μια διαπραγμάτευση κάποιες υποχωρήσεις είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αλλά να μην πρόκειται για συμφωνίες που να παραχωρούν τη δημόσια περιουσία στο τσάτρα – πάτρα και σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτό δεν αρμόζει όχι μόνο σε κυβέρνηση της Αριστεράς, κατεξοχήν σε κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά δεν αρμόζει στην πραγματικότητα σε καμία κυβέρνηση».

Σχετικά τώρα με την μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση έχει την κοινωνική νομιμοποίηση για να προχωρήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός. «Δεν ξέρω αν έχει την νομιμοποίηση, το βέβαιο είναι ότι αυτά τα μέτρα στρέφονται κατεξοχήν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ διότι αποκόπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον απομακρύνουν από την κοινωνική και εκλογική του βάση που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, παρά τους συμβιβασμούς και τα μέτρα τα οποία έχει υποχρεωθεί να λάβει, παραμένουν βασικά οι χαμηλοεισοδηματίες, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι. Αυτούς δηλαδή που φοβούνται ότι μια επέλαση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη θα τους κατέστρεφε» και εκφράζοντας στην συνέχεια την έντονη ανησυχία του ότι «αυτές οι κινήσεις στην πραγματικότητα είναι κινήσεις οι οποίες αφαιρούν τα κοινωνικά στηρίγματα τα οποία έχουν απομείνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν κόβει μισθούς και συντάξεις, τελεία και παύλα»Στο ερώτημα εάν το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος, ο κ. Κούλογλου εμφανίστηκε επίσης κατηγορηματικός καθώς όπως ανέφερε «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς και γενικότερα η Αριστερά δεν είναι κολλημένη στην εξουσία. Δεν βρίσκεται στην πολιτική για να μείνει στην εξουσία με κάθε κόστος» αλλά αντίθετα όπως είπε «για να βοηθήσει τους πιο αδύναμους» κάτι το οποίο «σήμερα δεν μπορεί να το κάνει με όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές» για να καταλήξει πως δεν θεωρεί « ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έπρεπε κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις να προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία. Είναι άλλο θέμα τώρα ότι η επόμενη κυβέρνηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούσε, θα ήταν μια κυβέρνηση η οποία και πολύ περισσότερο θα έκανε και θα τα έκανε μάλιστα με χαρά, γιατί αυτή είναι η δική της ιδεολογία. Δηλαδή η χώρα και οι άνθρωποί της θα υπέφεραν περισσότερο, πολύ περισσότερο. Αλλά παρόλα αυτά εξακολουθώ και επιμένω ότι δεν αρμόζει σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει πράγματα τα οποία ούτε από τη φύση της είναι ούτε το πιστεύει ούτε θα πρέπει να τα επικροτήσει».

Στο ερώτημα εάν προκρίνει εκλογές, ο Στέλιος Κούλογλου αφού επεσήμανε ότι «Εάν προκριθούν εκλογές δεν θα είναι απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι απόφαση ουσιαστικά των δανειστών» δήλωσε ότι «Υπάρχει και ένα όριο στην αξιοπρέπεια και στην ηθική της Αριστεράς»

«Αυτό δεν είναι μια επιλογή που κάνει η Κυβέρνηση. Είναι μια αναγκαστική, υποχρεωτική κίνηση όταν οι άλλοι σου ζητάνε… Δηλαδή εάν ερχόντουσαν και ζητάγανε την Ακρόπολη να την κάνουνε εμπορικό κέντρο στο όνομα του κλεισίματος της αξιολόγησης, θα το υπέγραφε κανείς; Αν ζητάνε παράλογα πράγματα, που ζητάνε ήδη παράλογα πράγματα, θα έπρεπε να τα υπογράφει κανείς; Υπάρχει ξέρετε και ένα όριο στην αξιοπρέπεια και στην ηθική της Αριστεράς. Όταν ζητούν παραδείγματος χάριν ότι όχι μόνο θα κόψεις, θα επιβάλεις και άλλους φόρους στους φτωχούς μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ή θα τους κόψεις και τις συντάξεις και συγχρόνως θα πάρεις τι μέτρα; Θα πάρεις μέτρα που θα βοηθήσουν τους πιο πλούσιους, δηλαδή θα μειώσεις τη φορολογία φυσικών προσώπων, τι λένε στην πραγματικότητα: Λένε ότι όχι μόνο θα χάσεις τους δικούς αλλά θα ενισχύσεις και αυτούς που δεν πρόκειται να σε υποστηρίξουν και να σε ψηφίσουν ποτέ!»

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής ου ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε με κατηγορηματικό τρόπο την τοποθέτηση του τόσο στο θέμα της ΔΕΗ όσο, της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων αλλά και των εκλογών λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα έπρεπε να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Και φυσικά δεν πρέπει στην περίπτωση της ΔΕΗ, δεν πρέπει να παραχωρήσει δημόσια περιουσία. Ας το κάνουν άλλοι.»Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=PmPl_EX2Kgw&feature=youtu.be

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54