Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Αλέξης Ηρακλείδης, στην ΕΡΤopen 106.7 και τον Δημήτρη Παναγούλη (audio)

«Εντελώς παράνομη» αλλά και «ανόητη» χαρακτήρισε την θέση της Ελλάδας ως προς τον εθνικό εναέριο χώρο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κ. Αλέξης Ηρακλείδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106.7 και τον Δημήτρη Παναγούλη. Ο Αλέξης Ηρακλείδης τόνισε ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι η Ελλάδα παρανομεί, λέει «σέβομαι το Διεθνές Δίκαιο και την διεθνή πρακτική» και παρανομεί ως προς ένα ξεκάθαρο πράγμα, τον εναέριο χώρο. Το ίδιο ισχύει και με το F.I.R. Και εκεί η Ελλάδα είναι λάθος» σημειώνοντας μάλιστα πως σε σχετική ερώτηση που είχε απευθύνει σε έναν διαπρεπή Έλληνα νομικό γιατί η Τουρκία δεν το καταγγέλλει αυτό στους διεθνής οργανισμούς, πληροφορήθηκε ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό αλλά «πρέπει να κάνουν και παραβιάσεις για να το δείξουν έμπρακτα. Βέβαια όχι τόσες πολλές, μπορούν να κάνουν λιγότερες».Αναλυτικά:

Κληθείς να σχολιάσει τα διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που φαίνεται να εμφανίζουν κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξης Ηρακλείδης, έσπευσε να επισημάνει ιδιαίτερα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. «Επειδή οι παραβιάσεις είναι στην καθημερινή ατζέντα, και μετά από αυτό που έγινε με τους 8 στρατιωτικούς, οι Τούρκοι ανεβάζουν πολύ το θερμόμετρο και γύρω από τα Ίμια επειδή είναι ίσως τα 20 χρόνια, θα πρέπει να αντιληφθεί το ελληνικό κοινό περί τίνος πρόκειται» σημείωσε εισαγωγικά ο Αλέξης Ηρακλείδης για να συνεχίσει: «Δηλαδή τι νομίζει το ελληνικό κοινό; Ότι η Τουρκία αμφισβητεί στη μια περίπτωση την ελληνική κυριαρχία, οπότε είναι εκεί πέρα οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι άλλες είναι οι παραβιάσεις του κανονισμού της εναέριας κυκλοφορίας» για να διατυπώσει στη συνέχεια τη θέση ότι το ελληνικό κράτος είναι εκείνο που εν τέλει παρανομεί «πρώτα απ’ όλα κατά το Διεθνές Δίκαιο» και χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ελληνικό καθεστώς και «εντελώς ανόητο»: «Λοιπόν, στη μία περίπτωση, οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ξεκίνησαν στις αρχές του 1975 αν δεν κάνω λάθος ή τέλη του 1974. Προσέξτε, αυτές αφορούνε τα τέσσερα επιπλέον ναυτικά μίλια που έχει η Ελλάδα στον εναέριο της χώρο. Όλες οι χώρες στον κόσμο που έχουνε παραλίες, που έχουνε μια μεγάλη λίμνη που τους χωρίζει ή μια εσωτερική θάλασσα όπως την Κασπία ας πούμε, όλες οι χώρες με βάση το Διεθνές Δίκαιο του αέρα και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, όλες έχουν τα ίδια χωρικά ύδατα και τα ίδια εναέριο χώρο. Αυτό λέγεται ξεκάθαρα από το Διεθνές Δίκαιο του αέρα και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει επιλέξει να έχει εναέριο χώρο τέσσερα μίλια μεγαλύτερο από τα χωρικά ύδατα το οποίο είναι πρώτα απ’ όλα κατά το Διεθνές Δίκαιο εντελώς παράνομο αλλά και ανόητο».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων προχώρησε μάλιστα σε ένα παράδειγμα για να εξηγήσει τον συλλογισμό του αναφέροντας ότι «ένα ελικοπτεροφόρο ρωσικό το οποίο είναι στο Αιγαίο στην ανοιχτή θάλασσα, σηκώνεται επάνω το ελικόπτερο από το πλοίο ή το αεροπλανοφόρο το αμερικανικό και ξαφνικά το αεροπλάνο αυτό βρίσκεται σε ελληνική κυριαρχία, εκεί που είναι σε διεθνή γιατί βέβαια είναι στην ανοιχτή θάλασσα».

Ο Αλέξης Ηρακλείδης χαρακτήρισε αυτό το καθεστώς «εντελώς παράλογο» τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που «πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι η Ελλάδα παρανομεί»: «Αυτό είναι εντελώς παράλογο, δεν στέκει καθόλου από πλευράς Ελλάδας και αυτό θέλουνε να δείξουνε με ξεκάθαρο τρόπο οι Τούρκοι, ότι Έλληνες παρανομείτε και δεν το δεχόμαστε. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι η Ελλάδα παρανομεί, λέει «σέβομαι το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή πρακτική» και παρανομεί ως προς ένα ξεκάθαρο πράγμα, τον εναέριο χώρο. Το ίδιο ισχύει και με το F.I.R. Και εκεί η Ελλάδα είναι λάθος».

Μάλιστα, καταλήγοντας ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξης Ηρακλείδης, ανέφερε και την σχετική απάντηση που έλαβε απευθυνόμενος σε έναν διαπρεπή Έλληνα νομικό η οποία και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Εγώ είχα σκεφτεί κάποτε και είχα ρωτήσει ένα διαπρεπή Έλληνα νομικό, του οποίου το όνομα δεν θα αναφέρω όμως για ευνόητους λόγους, του λέω: «Δεν θα μπορούσανε οι Τούρκοι αντί να κάνουνε αυτό το πράγμα και να πηγαίνουνε στα τέσσερα μίλια και να ξοδεύουνε λεφτά και να κάνουνε τα πλοία και να κινδυνεύουν να πέσουν τα αεροπλάνα και να δημιουργείται μια πολύ δυσάρεστη ατμόσφαιρα, δεν θα μπορούσανε να κάνουνε το εξής: Κάθε 15 ημέρες να στέλνουνε μία διακοίνωση, είναι το επίσημο έγγραφο το διπλωματικό, μια noteverbale στον Ο.Η.Ε., στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στον ICAO που ασχολείται με τον αέρα, ο διεθνής οργανισμός και τον άλλον που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία και να λέει ότι εμείς δεν δεχόμαστε με τίποτα αυτό το παράνομο ελληνικό καθεστώς και να στείλει και ένα αεροπλανάκι στον ένα μήνα ας πούμε, να κάνει αυτές τις παραβιάσεις. Μου είπε αυτός ο διαπρεπής νομικός: «Αγαπητέ μου Ηρακλείδη, δεν αρκεί. Πρέπει να κάνουν και παραβιάσεις για να το δείξουν έμπρακτα. Βέβαια όχι τόσες πολλές, μπορούν να κάνουν και λιγότερες».Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=PaaGc6UX_NI&feature=youtu.be