Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου  8/6/2015ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
800 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΚΩ

«Τα κέντρα υποδοχής υπό τη μορφή που τα ξέρατε δεν θα υπάρξουν πλέον. Ούτε προσωρινής κράτησης. Θα είναι κέντρα τα οποία θα έχουν τη μορφή της φιλοξενίας και μόνο.». δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης επισκεπτόμενος Ρόδο και Κω.

Θετικά τοποθετήθηκε στη προοπτική ενός παρόμοιου κέντρου στη Ρόδο ενώ για την Κω επισήμανε πως ήδη έχει αναχωρήσει πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων τις τελευταίες μέρες .

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΑ Ρόδου από την Β Αστυνομική Διεύθυνση μόνο από τη Κωαναχώρησαν 800 άτομα το τελευταίο τριήμερο με προορισμό την Αθήνα, απ’όπου θα παραλάβουν το έγγραφο προσωρινής διαμονής στη χώρα ,από τη Διεύθυνση Μετανάστευσης στο ΡΟΥΦ.

Απαντώντας στο διαχρονικό αίτημα των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας και δη της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με την ενίσχυση του προσωπικού, ο κ. Πανούσης σημείωσε πως είναι δύσκολο να γίνει τώρα αφού «πρέπει να φύγει η Ελλάδα από τον βραχνά».

Ο κ. Πανούσης συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1800 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

« Το τελευταίο τριήμερο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάνω από 1800 μετανάστες, που κυρίως το προφίλ τους είναι πρόσφυγες.»ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος προσθέτοντας πως έχει υπάρχει συντονισμός μεταξύ Λιμενικού, Αστυνομίας αλλά και τοπικών φορέων των περιοχών των νησιών μας ,εκτιμώντας ότι, το επόμενο διάστημα, θα φανεί πλέον η διαφορά, αν και ‘’οι ροές που υπάρχουν είναι τεράστιες.’’

Σε κάθε περίπτωση ,συμπλήρωσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη μεταναστευτική πολιτική και το Λιμενικό Σώμα έχει ως στόχο και αυτοί οι άνθρωποι να μην ταλαιπωρούνται σε ότι αφορά στη διαδικασία, παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες, λόγω και της τουριστικής περιόδου, να ανακτήσουν μία άλλη δυναμική αλλά να ικανοποιηθεί και το κοινό αίσθημα. Διότι, όπως είπε, αυτές οι ροές ήταν απρόβλεπτες.

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ

Ο κ. Φιλιππάκος, μίλησε ακόμα για δράσεις καινούργιες απέναντι σε οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων.

Δήλωσε χαρακτηριστικά «Κινητοποιούμε όλες τις υπηρεσίες, δημιουργούμε νέα υπηρεσία που θα ασχολείται με το κομμάτι αυτό, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν το μήνυμα ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύονται και να φέρνουν σε αυτή την κατάσταση την πολιτεία, τις τοπικές κοινωνίες, και γενικότερα αν θέλετε και πιστεύω ότι οι δράσεις αυτές των δουλεμπόρων θα πρέπει να χτυπηθούν σε κάθε κατεύθυνση». Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε μία στρατηγική πάνω στο θέμα αυτό αλλά μία αντιμετώπιση εφήμερη. 

ΣΤΗ ΚΩ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 300 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε δηλώσεις του στη Κω ο Γ. Πανούσης διευκρίνισε πως στο νησί θα μένουν μέχρι 300 πρόσφυγες-μετανάστες, ώστε να είναι διαχειρίσιμοι, οι υπόλοιποι θα προωθούνται με υπηρεσιακό σημείωμα (με το πλοίο της γραμμής) στη διεύθυνση αλλοδαπών στην Αθήνα

«Χάρηκα ιδιαίτερα διότι δόθηκε άμεση λύση στην έκκληση που έκανα και σε σας και στον κύριο Τσίπρα» είπε ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, υποδεχόμενος το κλιμάκιο στο γραφείο του.

«Υπερβήκαμε τα ισχύοντα μόνο και μόνο για να δώσουμε λύσεις. Έχουμε υπερβεί κάποια πράγματα διότι εδώ υπάρχει κατάσταση ανάγκης και θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να σας δείξουμε ότι, πραγματικά είμαστε κοντά σας και θέλουμε την συμπαράστασή σας και την βοήθειά σας» είπε ο Γ.Γραμματέας κ. Φιλιππάκος.

‘’Σκοπός του υπουργείου’’ πρόσθεσε’’ και προσωπικά του κυρίου υπουργού και όλης της πολιτικής ηγεσίας είναι, σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των παραμενόντων θα είναι διαχειρίσιμος .. Όσοι και να μπαίνουν μέσα στα νησιά, στόχος μας σε αυτήν την κρίσιμη τουριστική περίοδο είναι να φροντίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να κρατάμε έναν αριθμό διαχειρίσιμο».

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ ’’ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ’’
ΔΗΜΑΡΧΟΣ’’ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΕΑΣ’’

«Κόκκινο τηλέφωνο με όλους, οτιδήποτε και να συμβεί, να έχετε άμεση επικοινωνία» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στον δήμαρχο, ενώ ο Γ.Γ. ζήτησε από τον δήμαρχο να τους βοηθήσει με τους χώρους. «Από πλευράς μας – και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε – ζητάμε να μας βοηθήσετε λίγο στους χώρους».

Άμεση η απάντηση του δημάρχου: «Εμείς πραγματικά, εάν υπάρχει φορέας διαχείρισης ενός χώρου στον οποίο θα απευθυνόμαστε, θα βοηθήσουμε. Είναι μία εγκατάσταση στην οποία δεν έχει καθοριστεί κανείς υπεύθυνος. Εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα για να ξέρουμε σε ποιόν απευθυνόμαστε και με ποιόν συνεργαζόμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα, γιατί καταλαβαίνετε ότι, οι ευθύνες οι δικές μας μετά αρχίζουν και γίνονται αλυσιδωτές. Μαζί θέλω να την δώσουμε τη λύση και να ξέρετε ότι, οι δημότες της Κω και ο δήμος της Κω ήταν και είναι πάντοτε φιλόξενοι, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι, από τη νομοθεσία μέχρι ένα σημείο φτάνουν τα χέρια όλων μας».

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ’’ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ’’

Την Τουρκία καθώς και τα διάφορα τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα που μεταφέρουν παράνομα χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελληνική Επικράτεια κατήγγειλε στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι πόλεμοι σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική δημιουργούν τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται παράνομα στη Ελληνική Επικράτεια.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ –ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ HURRIYET

Με δεδομένες τις εν λόγω συνθήκες συγκεκριμένα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία εκμεταλλευόμενα την κατάσταση πλουτίζουν σε βάρος των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει ομολογία “χαστούκι” της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet (29/5/2015).

Οι δουλεμπορικές αυτές επιχειρήσεις που γίνονται με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών θεωρούνται από τις πιο επικερδείς δράσεις των Τούρκων που τους αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες πληρώνουν αδρά την τουρκική μαφία λαθρομετανάστευσης για να μπορέσουν να έρθουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μαριάς ρωτά την Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος απέναντι στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσουν οι εν λόγω παράνομες επιχείρησεις μεταφοράς προσφύγων στην Ελληνική Επικράτεια, να χτυπηθούν τα τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα και να συμμορφωθεί η Τουρκία προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
 
Η.ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ’’ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Ο ΦΠΑ’’

« ...Ο ΦΠΑ είναι κόκκινη γραμμή για εμάς κατά κάποιο τρόπο είχε υποστηρίξει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός διευκρινίζοντας σε συνέντευξη τύπου ‘’ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι ... αν τελικά πάει να αντικατασταθεί να έχουμε τέτοιες προτάσεις και ταυτόχρονα να πετυχουμε τέτοια πράγματα που να βγούμε και ωφελημένοι ...»

Παρέπεμψε στη συνάντηση που είχε ο κ. Βαρουφάκης με τους Περιφερειάρχες και στη δέσμευσή του ότι θα προσπαθήσει να μπει ξανά στις κόκκινες γραμμές,.»

Επανέλαβε ότι με τις προσπάθειες που γίνονται να μειωθεί το μεταφορικό κόστος από το 23%, να περάσουν τα μέτρα νησιωτικότητας και το μεταφορικό ισοδύναμο το όφελος ως αντιστάθμισμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ,και αυτό όπως είπε το αναγνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών με τους οποίους μίλησε.

ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συμπληρώθηκαν 7 μέρες δραστηριοποίησης της ομάδας ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ, χώρο διαμονής των προσφύγων.

Στο διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκαν περισσότερα από 50μέλη και συντόνισαν την εξασφάλιση των απαραίτητων ειδών για την όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστερη διαβίωση των προσφύγων.

Ειδικά τις τελευταίες 3 μέρες διανεμήθηκαν μερίδες φαγητού για όλους τους πρόσφυγες, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων επιχειρηματιών και δεκάδων πολιτών.

Όπως επισημαίνει, σε σχετική δήλωση της ,η Ομάδα Αλληλεγγύης το τμήμα που αφορά στη διανομή του φαγητού, όπως και σε κάθε άλλη διανομή υλικού στο χώρο αυτό, αποτελεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται ομαδικά και συντονισμένα και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Για το λόγο αυτό καλεί τους συμπολίτες, που επιθυμούν να προσφέρουν οποιοδήποτε είδος, να συνεργάζονται με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ, η οποία είναι η μόνη ομάδα που, μέχρι στιγμής, πραγματοποιεί διανομή σε καθημερινή βάση.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ-ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

Να σημειωθεί ότι το γεύμα στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ διανέμεται μόνο μία φορά την ημέρα και περιλαμβάνει επίσης ψωμί , φρούτα, και γάλα για τα παιδιά, προσφορά στην οποία συμμετέχουν τα αρτοποιεία της Κω, Κώοι επιχειρηματίες και πολίτες. Διανέμονται ακόμα είδη ατομικής υγιεινής.

Στη διάθεσή της Ομάδας βρίσκονται επίσης πολλά είδη ρουχισμού και υπόδησης, προσφορά οργανώσεων αλληλεγγύης άλλων περιοχών, τα οποία μετά τη φάση της διαλογής, θα διανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των προσφύγων.

Η Αλληλεγγύη καλεί τις Ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, που έχουν τη δυνατότητα, να διαθέσουν παλιά κλινοσκεπάσματα και στρώματα, μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων.

Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο έργο αυτό , συμμετέχοντας στην προετοιμασία και στη διανομή ή προσφέροντας απαραίτητα είδη, νε προσέρχονται κάθε μεσημέρι (2:30 – 4:00) στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση και στο facebook.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08/06/2015 - 17:46