Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ο Δήμος και η Εκκλησία προωθούν την συνεκμετάλλευση του “Ναυαγίου”!

Συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Δήμου Ζακύνθου και Περιφέρειας για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του χώρου που βρίσκεται πάνω από το βράχο του Ναυαγίου  και προωθείται η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, που είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και βρίσκεται στη ζώνη NATURA.

Σε σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», επισημαίνεται ότι:

«Το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Ναυαγίου  έχει απασχολήσει συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου ενώ πρόσφατα ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς είχε ζητήσει επίσημα από την προηγούμενη Δημοτική αρχή του κ. Μποζίκη να παραδώσει  τους φακέλους με τα στοιχεία για όποιες ενέργειες έχουν γίνει στο χώρο με τους μικροπωλητές.
Συζήτηση έγινε και χθες το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αλλά προς το παρόν συγκεντρώνονται από το Δήμο όλα τα στοιχεία που θα είναι χρήσιμα για να προχωρήσει η συνεργασία.
Ένα από τα θέματα που εξετάζει η Δημοτική αρχή είναι το ιδιοκτησιακό και οι υπηρεσίες έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Απογραφή έναρξης που διενήργησε ο Δήμος την 1-1-2011 περιλαμβάνει στοιχεία στα οποία καταγράφονται εκτάσεις του Δήμου στο ορεινό τμήμα του νησιού και πλησίον του Ναυαγίου. Περισσότερα και πιο αναλυτικά θα γνωστοποιήσουν οι μηχανικοί και οι τοπογράφοι του Δήμου στο Δήμαρχο.
Από τα ζητήματα που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο Φορέα Διαχείρισης είναι η φύλαξη και η προστασία του χώρου αλλά και η ανάδειξή του.
Μέχρι τώρα ο Δήμος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της περιοχής έχει προχωρήσει σε εργασίες καθαρισμού, σε διαπλάτυνση του δρόμου για να διέρχονται χωρίς προβλήματα τα πούλμαν και τα τουριστικά λεωφορεία που κατά εκατοντάδες πηγαίνουν εκεί. Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και επισκευάστηκε το κτίριο που υπάρχει.
Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να δοθεί λύση είναι αν θα υπάρχουν ή όχι μικροπωλητές στο χώρο καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας».


Αφορμή το ΚΔΑΠμεΑ, (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία) για απάντηση της Δημοτικής Αρχής σε επικρίσεις του πρώην Δημάρχου!

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ζακύνθου, αναφέρει τα εξής:
«Ο κ. Μποζίκης (πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου) μετά τη χειροδικία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εκτεθεί για ακόμη μια φορά στη Ζακυνθινή κοινωνία.
Έφτασε στο σημείο να κατηγορεί για ρατσιστική συμπεριφορά τον Αντιδήμαρχο Αρκαδίων, Γιάννη Κόκλα, και στο σύνολό της τη Δημοτική Αρχή, με αφορμή τις παρεμβάσεις που κάνουμε στο Καλλιπάδο και στο ΚΔΑΠμεΑ.
Ενημερώνουμε τον κ. Μποζίκη και όλη τη Ζακυνθινή κοινωνία πως εμείς δεν κάνουμε τίποτα παράνομο. Προσπαθούμε να βρούμε καλύτερο χώρο για το ΚΔΑΠμεΑ, που θα εξυπηρετεί και θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες. 
Σε ό,τι αφορά την περίφραξη του χώρου, είναι ψέμα ότι θέλουμε να το κάνουμε για να μην φαίνονται τα παιδιά του ΚΔΑΠμεΑ. Η περίφραξη αφορά την προστασία των εγκαταστάσεων του παιδικού σταθμού από εξωτερικούς επισκέπτες, οι οποίοι δεν σέβονται το χώρο και αφήνουν μπουκάλια σπασμένα, καθώς και άλλα αντικείμενα, που είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.
Η αλήθεια είναι πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Μποζίκη, αγνόησε το Τοπικό Συμβούλιο του Καλλιπάδου και δεν ενημέρωσε τους κατοίκους για την εγκατάσταση του ΚΔΑΠμεΑ στην πλατεία του χωριού, που ήδη στεγάζονται ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο. 
Μακριά από εμάς αιχμές και υπόνοιες για ρατσιστικές συμπεριφορές. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι αναφέρονται στο δικό μας ήθος.
Η εγκατάσταση του ΚΔΑΠμεΑ (που είναι τμήμα της ΚΕΔΗΖ του Δήμου Ζακύνθου) θα γίνει το συντομότερο δυνατόν με ευθύνη του Δήμου και σε άριστες συνθήκες διαμονής και εκπαίδευσης.
Έχουμε ήδη δώσει εξετάσεις άριστης λειτουργίας στους παιδικούς σταθμούς, στο "Βοήθεια στο Σπίτι", κ.λ.π. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου είναι για εμάς πρώτιστο καθήκον».

Επίσκεψη Δημάρχου σε ιδιόκτητο χώρο που προορίζεται για τη στέγαση τριών νηπιαγωγείων

«Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, την 28η Μαίου συνοδευόμενος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες (κ. Ιωάννη Καρακάση), και τον πρόεδρο του Γαιτανίου, κ. Χρήστο Γιακουμέλο, επισκέφθηκε ένα ακίνητο στο Καλλιτέρο, το οποίο αφού γίνουν κάποιες εργασίες, πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη στέγαση των τριών νηπιαγωγείων της πόλης και ειδικά αυτό που βρίσκεται στην οδό Υφαντουργείων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.  

Επίσης, τονίζεται ότι: «Ο κ. Κολοκοτσάς συζήτησε με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου τις διαδικασίες ενοικίασης του χώρου και θα συνταχθεί σχετικός φάκελος.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο του Γαιτανίου, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ζακύνθου και το χώρο του παιδικού σταθμού του συγκεκριμένου χωριού, ο οποίος αυτή τη στιγμή και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ιδανικός για τη στέγαση του ΚΔΑΠμεΑ.

Εκεί υπάρχει μια υπέροχη αίθουσα, που διαθέτει άψογους εξωτερικούς χώρους και είναι πλήρως ασφαλείς. Καμία σχέση με αυτόν που σχεδίασαν ο κ. Μποζίκης και ο Σύλλογος των "Ποπολάρων" με προγραμματική σύμβαση, η οποία δεν είχε προϋπολογισμό, τεχνική επίβλεψη αλλά και έκθεση καταλληλότητας του χώρου. Ένα παλιό δημοτικό στο Καλλιπάδο, δίχως προαύλιο χώρο, που σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΚΔΑΠμεΑ.

Ο χώρος του Γαιτανίου εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα είναι έτοιμος και πανέμορφος. Θα εξασφαλιστούν όλες οι προδιαγραφές που χρειάζονται για να υποδεχθούμε εκεί το ΚΔΑΠμεΑ, το οποίο εις το εξής θα βρίσκεται κοντά στο Δήμο, στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στο νοσοκομείο.

Για ό,τι έχει γίνει στο Καλλιπάδο θα διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος, θα ακυρωθεί η προγραμματική σύμβαση και ο Σύλλογος των "Ποπολάρων" όχι μόνο δεν θα ζημιωθεί στο παραμικρό, αλλά θα είναι αρωγός ο Δήμος σε οποιοδήποτε πρόβλημα και ανάγκη του. Ο χώρος στον Καλλιπάδο θα αποδοθεί στην Τοπική Κοινότητα.

Τέλος, ο νέος χώρος στον οποίο θα στεγαστεί το ΚΔΑΠμεΑ στο Γαϊτάνι, θα φέρει το όνομα του Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ενός Βασιλικιώτη και Ζακυνθινού που μας τιμά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων:  

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
«κ. Περιφερειάρχη
Επειδή το θέμα της οριακής λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε όλα τα Ιόνια Νησιά έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Π.Σ. επανερχόμαστε με αφορμή όσα πληροφορηθήκαμε κατά την διάρκεια της 24ωρης απεργίας των υγειονομικών τις 20/5/15, στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Η κατάσταση στο ΓΝ Κέρκυρας και τα Κ.Υ. του νομού είναι δραματική, περιγράφεται εκτενώς στο υπόμνημα του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κέρκυρας, την γνωρίζετε αλλά δεν κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να ικανοποιήσει έστω σταδιακά τις βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. όπως:

-αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Νοσοκομείο
-πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης πληροφορηθήκαμε ότι από τις εξαγγελθείσες 4.500 προσλήψεις για το Νοσοκομείο Κέρκυρας είναι μόνον 7!!! (πιο συγκεκριμένα 5 για το Γενικό Νοσοκομείο και 2 για το Ψυχιατρείο). Όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι γύρω στο 50% του ήδη κουτσουρεμένου κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου. Πρόκειται για έναν άλλο κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος του Κερκυραϊκού λαού από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την πολιτική περικοπών στη δημόσια υγεία που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της.

Εσείς ως περιφερειακή πλειοψηφία όπως και η δημοτική αρχή Κέρκυρας τουλάχιστον ανέχεστε αυτήν την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και μόνιμο μέλημα σας είναι η στήριξη της κυβερνήσεως. Απλά διαχειρίζεστε επικοινωνιακά το μεγάλο αυτό πρόβλημα και κάνατε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης οι 7 προσλήψεις!!!

Επίσης έχετε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση του Π.Σ. του Νοεμβρίου 2014 για «βδομάδα κινητοποιήσεων σε όλα τα Ιόνια Νησιά για την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών Υγείας». Παρότι η κατάσταση στη δημόσια υγεία χειροτερεύει, προφανώς δεν παίρνετε καμμιά πρωτοβουλία για να μην ενοχλήσετε την κυβέρνηση.

Το Π.Σ.Ι.Ν. απαιτεί από την κυβέρνηση:

α)  Άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Κέρκυρας και των άλλων νησιών του Ιονίου.

β)  Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

γ)  Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια – Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους.

Το ΠΣ επαναβεβαιώνει την απόφαση του, κάλεσμα για κινητοποίηση για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας με τρόπους που θα αποφασίσουν οι μαζικοί φορείς της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων το ΠΣ αποφασίζει 24ωρο κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε όλα τα νησιά εντός του Ιουνίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας».

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και διαπιστωμένο μέσα από την ίδια την πείρα ότι η έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας είναι η βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία. Παράλληλα βέβαια απαιτείται η ύπαρξη όλου του απαιτούμενου μηχανισμού προετοιμασίας και ελέγχου της δακοκτονίας.

Ερωτάσθε

Α) σε τι μέτρα έχετε προχωρήσει ώστε να αρχίσει έγκαιρα η δακοκτονία;

Β) αν είναι αρκετό το ποσό που έχει διατεθεί για κάθε περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας;

γ) Πόσο ποσοστό του ελαιώνα της Κέρκυρας καλύπτεται;

Δ) Τι μέτρα παίρνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας ώστε να αποκατασταθεί το αγροτικό οδικό δίκτυο, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ώστε να είναι προσβάσιμο από τα συνεργεία δακοκτονίας;».

Οι Π.Σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θ. Γουλής

Γ. Κορφιάτης

25η Μαΐου 2014, η μεγάλη νίκη της «ΑΝΑΣΑ» στα Ιόνια Νησιά!

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την 25η Μαΐου 2014 όταν η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα Ιόνια Νησιά (ΑΝΑΣΑ) αναδείχτηκε σε μεγάλο νικητή των επαναληπτικών περιφερειακών εκλογών στα Ιόνια Νησιά με το επιβλητικό ποσοστό 59,92%.

Στο νικητήριο μήνυμα του ο νέος περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε τονίσει: «Οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσες, αποδέχτηκαν το μήνυμα μας για δράση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της τρόικα και της συγκυβέρνησης. Αποδέχτηκαν το μήνυμά μας για την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο αποκεντρωτικό σύστημα, με δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχή, πόρους και αρμοδιότητες. Αποδέχτηκαν το μήνυμά μας για την αλλαγή πορείας στην Περιφέρειά μας, για την Ιόνιο Περιφέρεια ηγέτιδα στο Ιόνιο και την Αδριατική».

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ιστορική νίκη της ΑΝΑΣΑ και εννιά σχεδόν μήνες από την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, νοιώθουμε ευτυχείς γιατί μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι εργαστήκαμε σταθερά και ανυποχώρητα για την επίτευξη των στόχων αυτών. Άνεμος δημοκρατίας πνέει πλέον στην ΠΙΝ. Η Περιφέρεια διαβουλεύεται με τους πολίτες και τους φορείς, λειτουργεί ουσιαστικά η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, εξελέγη για πρώτη φορά και αναλαμβάνει καθήκοντα ο Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πια χώρος ανταλλαγής ιδεών και λήψης αποφάσεων για το συμφέρον των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας.
Οι υπηρεσίες της ΠΙΝ εισάγουν με ταχείς ρυθμούς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα, με μακροπρόθεσμο στόχο την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η στήριξη των συμπολιτών μας που υποφέρουν ιδιαίτερα από την κρίση αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα, με το πρόγραμμα «ρεύμα για όλους», με τα ειδικά προγράμματα παροχής βοήθειας στις Περιφερειακές Ενότητες. Εκπονήθηκαν συγκεκριμένες μελέτες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική ενσωμάτωση των rom.
Η απορρόφηση κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ στο οκτάμηνο Σεπτεμβρίου-Απριλίου διπλασιάστηκε σε σχέση με πριν και, εφαρμόζοντας πολιτική δυναμικής ανανέωσης και ελέγχου, η ΠΙΝ σπεύδει να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα αποκαθίσταται η χαμένη αξιοπιστία της ΠΙΝ στις σχέσεις της με τις γειτονικές περιφέρειες ελληνικές, αλβανικές και ιταλικές. Η ΠΙΝ από παρίας γίνεται δυναμικός παράγοντας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.
Το νέο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (ΣΕΣ) ύψους 227 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020 έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΠΙΝ ωριμάζει τις προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων.

Η νέα στρατηγική στην τουριστική πολιτική και την τουριστική προβολή είναι γεγονός και αναμένεται να προσδώσει μεσοπρόθεσμα τον δυναμισμό που απαιτείται, ενώ την ίδια στιγμή η στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την ποιοτική συσκευασία των προϊόντων της Ιόνιας γης καθίσταται το νέο απαραίτητο στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης των Ιονίων Νήσων.
Η ΠΙΝ και το ΠΣ στέκονται σταθερά στο πλευρό των μη προνομιούχων πολιτών υπερασπιζόμενοι τον αγώνα τους και προωθώντας τα δίκαια αιτήματα τους. Η δημόσια υγεία και η παιδεία, η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, η εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ναυτεργατών, αποτελούν μερικά από τα πεδία που η ΠΙΝ και το ΠΣ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.


Αισθανόμαστε ευτυχείς όλοι και όλες στην ΑΝΑΣΑ γιατί ένα χρόνο μετά βαδίζουμε στις ράγες μιας διαδρομής που είναι καθαγιασμένη από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ένα χρόνο μετά η αγάπη και η στήριξη του λαού μας είναι διάχυτη και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία. Για αυτό και τα σχεδιασμένα κτυπήματα σε βάρος της ΠΙΝ από τα κυκλώματα, πολιτικά και οικονομικά πέφτουν στο κενό.

Η ΑΝΑΣΑ ενισχυμένη και πιο έμπειρη συνεχίζει τον όμορφο αγώνα, μαζί με του πολίτες και τους φορείς, για την Περιφέρεια της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ευημερίας. (Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της «ΑΝΑΣΑ).

Στην 3η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή κατανάλωση του αλκοόλ, συμμετέχει ο Δήμος Ζακύνθου

Ο Δήμος Ζακύνθου συμμετέχει στην 3η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή κατανάλωση του αλκοόλ, που γίνεται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκστρατεία διεξάγεται με την αποκλειστική υποστήριξη της Diageo. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου να γνωρίζουν τις συνέπειες από την αλόγιστη κατανάλωσή του. 

Επίσης, στόχος είναι και η αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των ατυχημάτων. 

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από τα link "Ρώτα τον Διονύση" και "Αλκοόλ και Ανήλικοι".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29/05/2015 - 12:32