Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

---«Στρίβειν δια του αρραβώνος» ή «η επιθυμία, υπάρχει το Ταμείο όμως αδυνατεί», θα μπορούσε να σημειωθεί για την «πρόθεση» Μπέου και για την διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης, σε ό,τι  αφορά την κατάθεση των διαθεσίμων του Δήμου Βόλου, στην ΤτΕ.

Χθες, «διαπιστώθηκε» πως τα έσοδα παρουσιάζουν σταθερή υποχώρηση, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Μηδαμινές είναι οι εισροές και για τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ τα ανείσπρακτα χρέη των 19 εκατομμυρίων ευρώ, εκτοξεύθηκαν στα 21 εκατομμύρια.
Σε ό,τι αφορά στα έσοδα στην κατηγορία «Τακτικά Έσοδα» οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 8.121.722,07 ευρώ, (αναμένονταν περίπου 9 εκ.)  και κάλυψαν μόνο το 17% των προϋπολογισθέντων.
---Στην κατηγορία «Έκτακτα Έσοδα» οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 707.489,58 ευρώ και κάλυψαν μόνο το 0,08% των προϋπολογισθέντων, ενώ στις «Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες» οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 491.495,78 € και κάλυψαν μόνο το 0,06% του στόχου. Στα «Εισπρακτέα υπόλοιπα προηγούμενων οικονομικών ετών», με προϋπολογισμό 21.194.805,51, οι εισπράξεις ανήλθαν όνο στις  281.180  και κάλυψαν μόνο το 0,01% του προϋπολογισμού, γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία είσπραξης οφειλομένων, τα οποία εκτοξεύθηκαν από τα περίπου 19 εκατομμύρια στα 21.

---Το δια ταύτα: Η αδυναμία είσπραξης είχε προβλεφθεί, αφού σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου, κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους,  έχουν γίνει προβλέψεις μη είσπραξης των ανωτέρω εσόδων χρηματικού ύψους 20.432.193,54 ευρώ!

---Αγκάθι για τα οικονομικά του δήμου επίσης, το κλείσιμο της στρόφιγγας, για πολεοδομικά αναπτυξιακά έργα, ενώ άλλες δομές υποχρηματοδοτούνται, με κίνδυνο να απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, αν δεν δοθεί παράταση.

---Ενδιαφέρον έχει μετά απ΄όλα αυτά, αν την Δευτέρα, όπως έχει προαναγγελθεί, ο Δήμος Βόλου θα ενισχύσει οικονομικά την χώρα.

---Την παύση των ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών του ΟΑΕΕ, θα ζητήσει άμεσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο διοικητής του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος, χθες, από τον Βόλο. Επανέλαβε την πρόθεση, για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και  έκδοση των συντάξεων σε σύντομο χρόνο, ενώ απέκλεισε την πρόταση μείωσης των εισφορών. Παράλληλα δήλωσε ότι αναζητούνται νέοι τρόποι αποπληρωμής των οφειλών, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα.

---Σ΄αυτό το σημείο να αναφερθεί πως αισιόδοξο είναι το μήνυμα κατά της ανεργίας στη Μαγνησία, από την «Εργάνη». Σύμφωνα με στοιχεία, κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις. Μόνο για τον Απρίλιο, καταγράφονται 1.440. Σε υψηλά επίπεδα ωστόσο, παραμένουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν, αλλά και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.

---Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζήτησαν από την Εισαγγελία Βόλου όπου προσέφυγαν, ιδιώτες πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, για την αιφνιδιαστική καταστροφή του σιντριβανιού της πλατείας Ελευθερίας. Στο μεταξύ, το ΤΕΕ απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Σταυρίδη, μέσω της οποίας τον εγκαλεί στην ουσία για τις πράξεις του. Τον καλεί, να δώσει εξηγήσεις βάσει ποιας νομοθεσίας και ποιας διαδικασίας, το κατέστρεψε, ενώ παράλληλα, ζητά διακοπή των εργασιών.

---Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως την «υψηλή αρχιτεκτονική» και την επιστασία  φέρεται να έχει ο σύμβουλος του δημάρχου Α. Παπαδόπουλος. Υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφεραν ότι εκείνος έφτιαξε σκαρίφημα αναμόρφωσης του νέου σιντριβανιού «και ζητούσε να το υπογράψουμε ως τεχνικοί και να το βαφτίσουμε μελέτη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.---Στοιχεία που θεμελίωσαν την Αθηναϊκή Δημοκρατία, όπως η συμμετοχή των πολιτών, η απουσία διαφθοράς, η σφιχτή οικονομική διαχείριση, λείπουν από την Ελλάδα τού σήμερα, με συνέπεια να οδηγηθεί σταδιακά στην κρίση του πολιτικού συστήματος και συνακόλουθα στην οικονομική κατάρρευση, τονίστηκε μεταξύ άλλων σε  εκδήλωση, στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου παρουσιάστηκαν δύο νέα βιβλία, από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αναφερόμαστε στους τίτλους «Μαθήματα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία» και «Δημοκρατία και Πόλεμος», των Δημήτρη Κυρτάτα και Νίκο Κυριαζή, αντίστοιχα.

---Εμμονικό σύνδρομο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που διακατέχει τις δημοτικές αρχές του Βόλου, για την υπερχλωρίωση του νερού σε Μακτυνίτσα και Πορταριά, ενώ φωτογραφίζει την Κίνηση Πολιτών Βόλου και Πηλίου για το νερό, σε ό,τι κακό συμβαίνει. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου απαντώντας στην β’ ελάσσονα μειοψηφία, αφού τονίζει ότι η χλωρίωση είναι ο μόνος τρόπος εξάλειψης του μικροβιακού φορτίου στο νερό, ενώ κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό των δεξαμενών, κακοσυντηρημένες πηγές και αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας του νερού, που δεν επιτρέπουν στους τεχνικούς της Επιχείρησης πρόσβαση σε δεξαμενές, όπως στη Δράκεια.

--- Εκ των ενόντων, θα καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες το φετινό καλοκαίρι, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τουριστικών περιοχών, σύμφωνα με τον διοικητή τη 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου. Θα αξιοποιηθούν γιατροί και νοσηλευτές του ΠΕΔΥ και νοσοκομείων. Στα σκαριά, τροπολογία για «επιστροφή» των Κέντρων Υγείας στα νοσοκομεία.

---Επανέλεγχο των εισοδηματικών κριτήριων, όσων πολιτών πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, ζητούν τα ΚΕΠ του Δήμου Βόλου.  Η ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου.

---Έτοιμος να λειτουργήσει ξανά, από τη νέα σχολική χρονιά, ο Παιδικός Σταθμός της Νέας Ιωνίας, στην οδό Μαιάνδρου, στην πλατεία του ΟΤΕ. Η επαναλειτουργία του, θα ανακουφίσει δεκάδες εργαζόμενες μητέρες.

---Το δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, κίνηση Βόλου, διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα “Μουσουλμανικός κόσμος και ισλαμοφοβία”, σήμερα, στις 8το βράδυ, στον Χώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, Ιωλκού 33. Παρόντες Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Νικόλας Ζηργάνος, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών και  Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

---ΣτονΧώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, Ιωλκού 33, αύριο, στις 6.30 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα «Εθνικισμός και ανθρωπισμός». Το διοργανώνει το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα Μαγνησίας.

---Σεμινάρια ψυχολογίας και αθλητισμού, στη μονή Πάου, σήμερα και αύριο. Τα διοργανώνει το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

---Ανοιχτά στο κοινό, την ερχόμενη Δευτέρα, “Αθανασάκειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το “Γιαννοπούλειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Οι πύλες για το κοινό θ΄ανοίξουν 08:00 – 17:00 και 08:30 – 15:00 αντίστοιχα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Να σημειωθεί πως ρεκόρ επισκεψιμότητας, καταγράφεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το πρώτο τετράμηνο του 2015. Περίπου 15.000 είναι μέχρι στιγμής οι επισκέπτες.

---Εκδήλωση – ομιλία της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας, αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το δημογραφικό ζήτημα και την πολύτεκνη μητέρα.

---Η Δημοτική Ενότητα Ιωλκού  Βόλου, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης οργανώνει  Αιμοδοσία την ερχόμενη Τετάρτη από τις 6 έως τις 8 το βράδυ, στις Αηδονοφωλιές.

 ---Και μια επισήμανση για τους φίλους οδηγούς που κινούνται στο κέντρο του Βόλου: Διακοπή της κυκλοφορίας 10 με 3 το μεσημέρι, στην οδό Βερναδάκη, μεταξύ των οδών 2ας Νοεμβρίου και Ορφανοτροφείου, λόγω εργασιών.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54