Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ ΣΕΡΡΏΝ   13/5/2015Ανοιχτή επιστολή Σερραίας δημοσιογράφου στον Διονύση Τσακνή
 
Από τη Μαρκέλλα Μικέλη...
 
Αγαπητέ κύριε Τσακνή,
 
το φίλε Διονύση, θα μου ταίριαζε περισσότερο αφού έχουμε περάσει
ατέλειωτες ώρες σιωπής μαζί, με τα τραγούδια σου εννοώ, ναι, δίκιο, πόσο δίκιο είχες όταν έλεγες «φταίνε τα τραγούδια που με πήραν απ’ το χέρι κάτι στιχάκια σαλεμένων εραστών», αλλά κείνη τη στιγμή που το άκουγα δεν το καταλάβαινα πως κυριολεκτούσες. Και φτάσαμε εδώ, πρώτη φορά αριστερά (;), να μην μπορούμε πια να καλημερίσουμε ούτε τους ακροατές μας και να τους πούμε, καλημέρα λοιπόν ακροατή κι ακροάτρια είμαι ο τάδε ραδιοσταθμός, μια φωνή με επάρκεια…
 
Σε κουράζω φοβάμαι, αλλά δεν έχουμε όλοι το ταλέντο σου στο λόγο και τις επιστολές, γι αυτό θα έρθω στο θέμα. «Ως κομουνιστής όμως, προσπαθώ πάντα να βρω τη χαραμάδα», αναφέρεις στην πρόσφατη επιστολή σου στον πρωθυπουργό. Πιάστηκα από τη λέξη λοιπόν, κι είπα, εδώ υπάρχει χαραμάδα, κάποιος να ακούσει και να διορθώσει!
 
Είναι γνωστό πως είσαι μέλος Δ.Σ. της Α.Ε.Π.Ι., μιας ανώνυμης εταιρείας που λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων, βάσει των διατάξεων του Ν. 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία. Εντυπωσιάζομαι αγαπητέ Διονύση, που στη χώρα μας ακόμη, εν έτει 2015, οι δημιουργοί, και μάλιστα οι Αριστεροί (με το Άλφα κεφαλαίο) προτιμούν κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρίες ως προστάτες των δικαιωμάτων τους, αντί να αυτοοργανωθούν, να εμπιστευτούν και να ενισχύσουν τους συνεταιρισμούς για την προστασία τους, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό! Κρίμα, γιατί διαθέτει ο τόπος ανθρώπους με πνεύμα που δημιουργούν αριστουργήματα αλλά επιλέγουν να «εκχωρούν» τα πνευματικά τους δικαιώματα ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ, που θα έλεγε κι ο Μαρξ (τα κέρδη, να το πούμε απλά), σε έναν ιδιώτη, εν προκειμένω τους μετόχους της παραπάνω Α.Ε..
 
Αναρωτιέμαι, πως «Αριστεροί» ή «Κομμουνιστές» δημιουργοί, «επιλέγουν» έναν επιχειρηματία να αναλαμβάνει τη διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων, με το αζημίωτο φυσικά, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στις ΗΠΑ, στη Μέκκα του καπιταλισμού! Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, στο εξωτερικό η είσπραξη και απόδοση χρημάτων από πνευματικά δικαιώματα γίνεται από μη κερδοσκοπικές εταιρίες δημιουργών. Και τι να κάνουμε θα μου πεις, αφού το κράτος επέτρεψε τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων από κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Το κράτος, κύριε Τσακνή, επέτρεψε. ΕΣΥ επέλεξες. Γνωρίζεις φαντάζομαι πως αποτελεί ποινικό αδίκημα η οφειλή που προκύπτει με χρεώσεις που ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ η ανώνυμη αυτή εταιρία ορίζει, μοναδικό φαινόμενο στον πολιτισμένο κόσμο. Έτσι, όμως, κύριε Τσακνή, αγαπητέ Διονύση, φτάνουν με χειροπέδες στο αυτόφωρο επαγγελματίες γιατί δεν κατέβαλαν εγκαίρως το ποσό που όρισε ο επιχειρηματίας εισπράκτορας!!!
 
Είναι σημαντικό οι πνευματικοί δημιουργοί να αμείβονται για τα δικαιώματά τους, αλλά ανάμεσα στο δημιουργό και τον ακροατή εξήγησε μου γιατί να μπαίνει μια ανώνυμη εταιρεία, που οδηγεί καθημερινά στα δικαστήρια επιχειρηματίες που αμφισβητούν τις υπερβολικές και μονομερείς αμοιβές της; Σαφώς και γνωρίζεις ως μέλος του Δ.Σ., πως στις συμβάσεις που συνάπτει η Α.Ε.Π.Ι. με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς οι όροι που προβλέπουν την αμοιβή δεν συνάδουν με τα όσα ορίζει στις διατάξεις του ο σχετικός νόμος, αφού η Α.Ε.Π.Ι. καθορίζει μονομερώς και το ποσοστό επί του τζίρου και, εντελώς παράνομα, και ορισμένο ποσό, που το ονομάζει minimum guarantee. Έχεις, δηλαδή, εμπιστευθεί μια κερδοσκοπική εταιρία που παραβαίνει το νόμο. Που επιβάλλει χρεώσεις (ιδίως το minimum guarantee) που σκοτώνει τα μικρά επαρχιακά ραδιόφωνα. Που δεν υπολογίζει ότι πριν την κρίση ήμασταν σχεδόν όλοι καλοπληρωτές. Που αύξησε τα ποσά μέσα στην κρίση. Και που οδηγεί μικροεπιχειρηματίες στα ποινικά δικαστήρια για χίλια ευρώ…
 
Και κανείς δε λέει να μην πληρώνει – ίσα ίσα, όπως τραγούδησες κι εσύ, να πληρώνω που γουστάρω κι εσένα, να πληρώνω τη ζωή που μου αξίζει, να πληρώνω ένα στίχο να με βρίζει. Αλλά να πληρώνει κάθε χρήστης αυτό που του αναλογεί και όχι αυτό που του επιβάλει ο κάθε CEO και COO και Golden Boy μιας Ανώνυμης Εταιρίας στο όνομά σου. Να πληρώνει βάσει νόμου και για το ρεπερτόριο που κάνει χρήση και όχι για το σύνολο, με ηλεκτρονική παρακολούθηση για τι μεταδίδει ώστε να φτάνουν στους δημιουργούς τα χρήματα που πραγματικά τους αναλογούν – κι όχι να γίνεται, όπως λένε οι φήμες, μοιρασιές τύπου ζούγκλας, δηλαδή να χωρίζονται οι δημιουργοί σε «λέοντες», «ελέφαντες», «σκυλάκια» και «μυρμήγκια».
 
Μέλλον, μέλλον, μέλλον, και άλλες ωραίες λέξεις με τις οποίες μπορείς να γράψεις πολύ ωραία τραγούδια, Διονύση. Για να τα τραγουδάμε εμείς που στην εξώπορτά μας γράφει: «Το κατάστημα προσωρινώς κλειστόν»… Αυτό το μήνυμα θα εκπέμπουν σύντομα οι ραδιοσταθμοί της χώρας, φίλε Διονύση. Μόνο. Ένα “φύσημα” εκεί που έπαιζαν τα τραγούδια σου. Ευχαριστώ, για το χρόνο σου φίλε Διονύση, ας ελπίσουμε πως θα έχουμε την ευκαιρία, τη συχνότητα, την άδεια να μεταδίδουμε μουσική, να ξανακούσουμε δικές σου δημιουργίες και να μπορούμε να δίνουμε νότες και τόνο στην ελπίδα μας. Αλλιώς τη βάψαμε, που λες κι εσύ.
 
πηγή: allanea.gr
 
 Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 59χρονος για ληστεία σε Ιερό Ναό στις Σέρρες
 
Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη 59χρονος  στις Σέρρες, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, για ληστεία σε Ιερό Ναό. Ειδικότερα,  ο 59χρονος άντρας εισήλθε σε Ιερό Ναό στις Σέρρες και αφαίρεσε μεταλλικά Ιερά σκεύη, ωστόσο όμως έγινε αντιληπτός από τον 56χρονο νεωκόρο και χρησιμοποιώντας σωματική βία, προσπάθησε να διαφύγει.

Άμεσα προστρέξαντες αστυνομικοί, συνέλαβαν επ’ αυτόφωρο τον 59χρονο, ενώ από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αφαίρεσε Ιερά σκεύη από δύο ακόμη Ιερούς Ναούς των Σερρών. Επιπλέον, από την αστυνομική προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς προχθές (07-05-2015) το βράδυ, αποπειράθηκε να πουλήσει σε ενεχυροδανειστήριο της πόλης, ένα ασημένιο δισκοπότηρο που είχε αφαιρέσει από Ιερό Ναό. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα τα οποία και αποδόθηκαν στους υπεύθυνους των Ιερών Ναών.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία για ληστεία, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών. Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Σέρρες: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τους πλημμυροπαθείς αγρότες
 
Σαφείς οδηγίες δίνει η νέα υπουργική απόφαση στους αγρότες που υπέστησαν καταστροφές, από τις πρόσφατες πλημμύρες, στις καλλιέργειές τους, σχετικά με τη δήλωση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να μην τα χάσουν, ενόψει της νέας ΚΑΠ...
 
"Δίνονται δύο δυνατότητες, τα χωράφια μπορούν να δηλωθούν ως αγρανάπαυση, η οποία θεωρείται κανονική καλλιέργεια σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, και αν κάποιος έχει πάνω από 75% της εκμετάλλευσής του μέσα στα πλημμυρισμένα και δηλωθούν ως αγρανάπαυση τότε δεν έχει και υποχρεώσεις πρασινίσματος, δεν χρειάζεται να κάνει διαφοροποίηση καλλιεργειών, ούτε να κρατήσει περιοχή οικολογικής εστίασης.
 
Αν κάποιος αγρότης δεν βολεύεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δηλώσει και τις μόνιμες καλλιέργειες του (δέντρα) και αυτές που είχε σκοπό να σπείρει, γράφοντας υποσημείωση στην αίτησή του ως μη διαθέσιμο λόγω ανωτέρας βίας" δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Νίκος Ρόιδος.
 
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν τις καλλιέργειες που προτίθενται να καλλιεργήσουν μέχρι τις 15 Μαΐου, με βάση την καλλιεργητική κατάσταση των καλλιεργημένων γαιών.
 
Έτσι, τα προβλήματα που υπέστησαν οι αγρότες μετά τις πλημμύρες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στη δήλωση των καλλιεργειών κατά τη διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το έτος 2016, καθώς η εικόνα του χαρτογραφικού υποβάθρου είναι προγενέστερη της παρούσης κατάστασης και οι αγρότες μπορούν να υποδείξουν τη θέση των αγροτεμαχίων τους στον χάρτη.
 
"Λύνεται το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στον υπολογισμό των δικαιωμάτων του παραγωγού. Θα ήταν αδιανόητο κοντά στη φετινή ζημιά τους, οι αγρότες να έχουν επιπτώσεις στον προσδιορισμό των νέων δικαιωμάτων τους που θα τους ακολουθούσε μέχρι το 2020. Ευτυχώς βρέθηκε λύση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόιδος.
 
...
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13/05/2015 - 07:12