Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου  12/5/2015Ζημιές από την χαλαζόπτωση

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα η Ηλεία δοκιμάστηκε από τα ακραία για την εποχή  καιρικά φαινόμενα, ισχυρούς ανέμους βροχόπτωση και χαλαζόπτωση και μάλιστα στις ίδιες - πάνω κάτω - περιοχές του νομού. Τα πρώτα δείγματα της θεομηνίας που θα ακολουθούσε, εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες   της Κυριακής : Σφοδρή βροχόπτωση αλλά και χαλαζόπτωση έπληξε, περιοχές του Δήμου Πύργου και του τέως δήμου Ωλένης ( από Λαμπέτι, Κολύρι  ως το Λατζόι ), αλλά και στο Χάβαρι του δήμου ‘Ηλιδας,   με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες που βρίσκονται αυτή την ώρα  στο στάδιο της καρπόδεσης.

Μάλιστα,  οι πρώτες αναγγελίες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, έγιναν ακριβώς από την περιοχή του Χάβαρι καθώς πάνω από δέκα καρπουζοπαραγωγοί είδαν να χτυπά το χαλάζι τις καλλιέργειές τους, προκαλώντας ζημιές στα νεαρά καρπούζια που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Σοβαρές ζημιές προκάλεσε επίσης η χαλαζόπτωση σε αμπέλια και σταφίδες όπως μας δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Πετρόπουλος αλλά και τις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής. Οι ελιές αυτή την περίοδο είναι σε ανθοφορία -που θα εξελιχθεί σε καρπόδεση . Ωστόσο το χαλάζι «τσάκισε» τους μίσχους με τα άνθη της ελιάς γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να δέσουν καρπούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτό το στάδιο της παραγωγής, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές στις ελιές ! Άμεσα ενημερώθηκε η κ. Πανταζοπούλου προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και δεσμεύτηκε ότι σήμερα το πρωί θα σταλούν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ  στην περιοχή που επλήγη, προκειμένου να αποκτήσουν ίδια άποψη για τις ζημιές που προκλήθηκαν και πιθανά να δώσουν οδηγίες στους καλλιεργητές ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν για να περισώσουν ότι γίνεται  από την παραγωγή τους. Αντίθετα, δεν υπήρξαν αναγγελίες ζημιών για την πρώτη ημέρα της θεομηνίας (Κυριακή μεσημέρι) από την περιοχή  του Πύργου.
 
Παρέμβαση Γεωργοπούλου - Σαλτάρη

Παρέμβαση για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου πραγματοποίησε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή. Η κ. Σαλτάρη μιλώντας στην ΕΡΑ Πύργου χαρακτήρισε γενικόλογη την απάντηση του Υπουργείου και δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την καταγραφή ανά Υπουργείο όλων των διαθέσιμων ακινήτων προκειμένου στη συνέχεια να εντοπιστούν αυτά τα οποία είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα λειτουργούν σε νοικιασμένα κτήρια.
 
«Ξεμπλοκάρισαν» χρήματα για τον ΓΟΕΒ

Με καθυστέρηση έξι περίπου χρόνων, θα χρησιμοποιηθούν τελικά τα χρήματα που διατέθηκαν (από το 2009  από το Ταμείο Μολυβιάτη στον ΓΟΕΒ  για την αποκατάσταση και ενίσχυση της λειτουργικότητας του αρδευτικού δικτύου του νομού μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δυο δελτία τύπου που εξέδωσε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΓΟΕΒ Αναστάσιος Αλτάνης. Υπενθυμίζεται ότι :

Με  την  αριθμ  3095/8-9-2009 απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είχε εγκριθεί  η χρηματοδότηση ύψους 1000000,00€ έργου για την αποκατάσταση και ενίσχυση της λειτουργικότητας του αρδευτικού δικτύου στα εγγειοβελτιωτικά έργα Ν Ηλείας για την αποφυγή πλημμυρών λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Από αυτό το ποσό απορροφήθηκε χρηματικό ποσό 161 χιλ ευρώ για το έργο <<κατασκευή βοηθητικού αντλιοστασίου για παροχή νερού σε κομμάτι αρδευόμενου δικτύου του Α2 –περιοχή Σωστίου και Αυγείου βορείας ζώνης Πηνειού>>. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν ως υπολειπόμενα  ποσά 838400,00€ για την εκτέλεση έργων στον ΓΟΕΒ, που όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες ήταν τεράστιες και το Δ.Σ του ΓΟΕΒ απαιτούσε χρήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το υπουργείο κλπ για την εκτέλεσή τους.

Που σκόνταφτε ή όλη διαδικασία ; Στο ότι  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η εποπτεύουσα αρχή για τον ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού ήτοι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π. Ε Ηλείας, δεν αποδέχονταν την αυτεπιστασία που πρότεινε το Δ.Σ του ΓΟΕΒ ως τρόπο εκτέλεσης των έργων ( προφανώς εκτιμώντας ότι στην πράξη κάτι τέτοιο παρέπεμπε σε απευθείας ανάθεση). Λόγω της αναγκαιότητας από τη μια για την εκτέλεση των έργων και της σθεναρής άρνησης από την άλλη της Π.Ε Ηλείας και της Π.Δ.Ε  να προχωρήσει η διαδικασία με τον προτεινόμενο από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ τρόπο, βρέθηκε τελικά η λύση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΓΟΕΒ και Π. Ε Ηλείας προκειμένου να διατεθεί το εναπομείναν ποσό για τους σκοπούς για τους οποίους είχε αρχικά διατεθεί.
 
Εκτός κινδύνου η 17χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, μια 17χρονη μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου Λεχαινών από το Κουρτέσι, που τραυματίστηκε χθες το πρωί σε τροχαίο, όταν στην προσπάθειά της να διασχίσει κάθετα το δρόμο παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.
 
Οι εθελοντές της Έλιξ στην Ολυμπία
 
Οι εθελοντές της οργάνωσης Έλιξ για άλλη μια φορά βρίσκονται στην Ολυμπία. Με αφορμή εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον αθλητισμό, τριάντα άτομα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Εσθονία και την Τουρκία, φροντίζουν και τον Βοτανικό Κήπο της περιοχής που λόγω έλλειψης προσωπικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα τους τελευταίους μήνες. Την προσπάθεια συντονίζει η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου της περιοχής Έλκε Σπηλιοπούλου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12/05/2015 - 11:32