Πρωτομαγιά στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3 «ΠΑΛΙΚΑΡΙ - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»‏

Παρασκευή 1 Μαίου 2015 στις 20.30 
σε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ για την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3 
το συγκλονιστικό φιλμ
«ΠΑΛΙΚΑΡΙ - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»
«Palikari ― Louis Tikas and the Ludlow massacre»Στις 20 Απριλίου του 1914 δολοφονήθηκε ο Λούης Τίκας ή Ηλίας Αναστάσιος Σπαντιδάκης στη Σφαγή του Λάντλοου,στο Κολοράντο των ΗΠΑ

Ιστορικό,βιογραφικό,διαχρονικά επίκαιρο,θέτει σε πρώτο πλάνο το δικαίωμα στην εργασία και στην επιβίωση του ανθρώπου

Μία τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να αφήσουν να ξεχαστεί...Ο Λούης Τίκας (Luis Tikas ή Ηλίας Σπαντιδάκης) γεννήθηκε στη Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν φύγει έβγαλε μια φωτογραφία φορώντας την παραδοσιακή κρητική στολή και την άφησε ως ενθύμιο στους συγγενείς του.
Δεν επρόκειτο να ξανανταμωθούν... 
Στις ΗΠΑ μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.

Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λάντλοου του Κολοράντο το 1914,αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος και ενώνει,έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2015. 
Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεντούρα,προέκυψε μετά από ρεπορτάζ που έκανε ο σκηνοθέτης το 2008, μαζί με τη δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά. Αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής.

σκηνοθεσία: Νίκος Βεντούρας
σενάριο: Λαμπρινή Θωμά       
έτος παραγωγής: 2014

●1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους 
στον σκηνοθέτη Νίκο Βεντούρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας
●Βραβείο Μουσικής 
στον Μάνο Βεντούρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας

Ο δημιουργός,Νίκος Βεντούρας:

«Την ιστορία αξίζει να τη μελετάμε επειδή ακριβώς επαναλαμβάνεται.
Τα γεγονότα του παρελθόντος μας δίνουν το μήνυμα για το πώς να τα αντιμετωπίζουμε στο παρόν»


Η σφαγή του Λάντλοου ενέπνευσε τη φολκ μουσική και ένα από τα γνωστότερα τραγούδια που αναφέρεται σε αυτό το γεγονός είναι το «Ludlow Massacre» του θρυλικού Γούντι Γκάθρι. Με τη σειρά του, αυτό ενέπνευσε τον ιστορικό Χάουαρντ Ζιν να γράψει το βιβλίο«Η ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», που παρουσιάζει την ανεπίσημη ιστορία των Η.Π.Α. μέσα από τα εργατικά κινήματα
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01/05/2015 - 02:40