Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Έκλεισαν τον ΧΥΤΑ οι κάτοικοι του Καλαμακίου και συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα τους!

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΑ Ζακύνθου και με τα όσα αναφέρονται στην τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», υλοποιώντας τις «προειδοποιήσεις τους» και θεωρώντας πως η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο για το οικόπεδο στις Ορθονιές, αναστέλλει την προοπτική της άμεσης διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, κάτοικοι και επιχειρηματίες του Καλαμακίου προχώρησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε αποκλεισμό της εισόδου προς τις εγκαταστάσεις του Σκοπού.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ήταν προειλημμένη, μετά από μια σειρά από συσκέψεις και συναντήσεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ των εκπροσώπους των κατοίκων και των επαγγελματιών του Καλαμακίου, με σκοπό ο ΧΥΤΑ να κλείσει  την 1η Μάη εφόσον η δημοτική αρχή δεν τηρούσε τη δέσμευση για κλείσιμο του χώρου.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο και με δεδομένο το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με το χώρο που θα λειτουργήσει η εγκατάσταση για την Μονάδα Επεξεργασίας, οι Καλαμακιώτες αποφάσισαν να… αιφνιδιάσουν τις αρχές και να ασκήσουν πίεση, υλοποιώντας τις αποφάσεις τους νωρίτερα.

Περίπου 50 άτομα, βρέθηκαν από τις 7 το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ ενώ απέτρεψαν τα απορριμματοφόρα να εισέλθουν και να αδειάσουν τα σκουπίδια. Η πληροφορία του αποκλεισμού του χώρου, κινητοποίησε τις αρχές και στο χώρο βρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς όσο και ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Τ. Μποτώνης.

Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επιδίωξαν να μεταπείσουν τους κατοίκους, σημειώνοντας ότι αναζητείται λύση και πως η παραμονή των σκουπιδιών στους κάδους θα είναι καταστροφική για το νησί, από την στιγμή που έχουν φτάσει οι πρώτοι τουρίστες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρα από την ανάγκη άμεσης διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο Σκοπό, οι Καλαμακιώτες ζητούν επιτακτικά να βρεθεί λύση για την αποκατάσταση του υφιστάμενου χώρου. Ως έργο άμεσης προτεραιότητας θεωρείται αυτό της κατασκευής νέου τοιχίου για την στήριξη των απορριμμάτων καθώς και η λειτουργία εγκατάστασης για την βιολογική επεξεργασία των σταγγιδιών, τα οποία υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να φτάσουν στον Κόλπο του Λαγανά.
Σημειώνεται πως το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται εδώ και χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εγκαταλείφθηκε από τον εργολάβο, μόλις σταμάτησε η χρηματοδότηση!

Στο χώρο του ΧΥΤΑ βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε και για την συμβολή της Π.Ε Ζακύνθου στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης ενώ στην περιοχή υπήρξε και η παρέμβαση αστυνομικής δύναμης, που στην συνέχεια αποχώρησε.
Να σημειωθεί πως ο κ. Νιοτόπουλος θα έχει το επόμενο διάστημα συνάντηση με αντιπροσωπεία των κατοίκων.


Πάντως και σήμερα συνεχίζεται η κινητοποίηση των κατοίκων που έχουν το δίκιο με το μέρος τους, άσχετα αν καλούνται από την Δημοτική Αρχή και όχι μόνο, να σταματήσουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, με το γνωστό επιχείρημα ότι θα μετατραπεί σε…σκουπιδότοπο ολόκληρο το νησί, λόγω της μη αποκομιδής και μάλιστα ενόψει τουριστικής περιόδου, παρόλο που το αδιέξοδο αυτό, μπορεί τελικά να…βολεύει τον Δήμο, με την έννοια ότι πρέπει άμεσα να βρει λύση και να καταλήξει σε συγκεκριμένο χώρο για την επεξεργασία των απορριμμάτων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σε κάθε επιλογή!

Με τα Συμβόλαια και τα Ε9 στο χέρι οι παραγωγοί!

Μέχρι τα τέλη  Μαΐου θα μπορούν οι αγρότες του νησιού μας να ενεργοποιήσουν τα ατομικά δικαιώματα προσερχόμενοι στα γραφεία του Ενιαίου Συνεταιρισμού Ζακύνθου στο Λυκούδι. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως συμβόλαια, Ε9 και τοπογραφικά για τις εκτάσεις που καλλιεργούν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, το πρόγραμμα προσέλευσης των αγροτών για την τρέχουσα  Εβδομάδα έχει ως ακολούθως:
Δευτέρα 20 Απριλίου Παντοκράτορας, Λιθακιά
Τρίτη 21 Απριλίου Λιθακιά, Κερί
Τετάρτη 22 Απριλίου Λιθακιά, Κερί
Πέμπτη 23  Απριλίου Αγαλάς, Κερί
Παρασκευή 24 Απριλίου  Καταστάρι, Σκουληκάδο.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι παραγωγοί πρέπει να περάσουν εγκαίρως για την ενεργοποίηση καθώς με τη νέα ΚΑΠ οι διαδικασίες έχουν αλλάξει. Στο νομό μας έχουμε 6.500 παραγωγούς και 45 χιλιάδες τεμάχια καλλιεργήσιμης γης που πρέπει να εντοπιστούν στους χάρτες.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά για τα δικαιώματα
•    Φωτοτυπία ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ 2014
•    Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας.
•    Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου Τράπεζας με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου του.
•    Παραστατικά κατοχής ενοικιαζόμενων τεμαχίων ή τίτλους κατοχής για τα ιδιόκτητα (Συμβόλαια, Ε9 κλπ)
•    Αντίγραφο του Μητρώου Αιγοπροβάτων
•    Απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών
•    Τοπογραφικά ή αντίγραφα κτηματολογίου.
•    
Για εξισωτική αποζημίωση
•    Αντίγραφο της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1 2015) και δικαιολογητικά για ποσά που προκύπτουν από εμπορικές ή μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέρια επαγγέλματα.
•    Βεβαίωση ασφαλιστικού ταμείου που να βεβαιώνει την ιδιότητα (για Δασεργάτες, Αλιεργάτες, Εργάτες γης, Μικροεπαγγελματίες, μόνιμους κάτοικους Δημοτικών ή Κοινοτικών Διαμερισμάτων πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκων).
•    Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ασφάλισης, πράσινο πιστοποιητικό του Οργανισμού Δήμητρα.
•    Σε περίπτωση φιλοξενίας το Ε1 2015 του ιδιοκτήτη κύριας κατοικίας.
•    
Για βιολογικά
•    Βεβαίωση ή Καλλιεργητικό Σχέδιο.Οι Ολλανδοί διαφημίζουν το κρασί μας!

Η Ολλανδική ιστοσελίδα, griekenland.net, σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, εκθειάζει τη Ζάκυνθο, την αμπελοοινική της παράδοση και το Κτήμα Γράμψα. Το άρθρο παρουσιάζει τις πατροπαράδοτες τοπικές και σπάνιες ποικιλίες του νησιού, που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Μιλάμε για το λευκό Γουστολίδι και τον ερυθρό Αυγουστιάτη, ξηρό και λιαστό.
Το κείμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» Ζακύνθου, τονίζει με έμφαση τη σπανιότητα των γηγενών αυτών ποικιλιών αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για κρασιά ολότελα άγνωστα στο ολλανδικό κοινό: «Τα κρασιά της [Ζακύνθου] δεν είναι ακόμη διεθνώς γνωστά, αλλά πρόκειται για μια ήδη μακραίωνη παραγωγή γηγενών βιολογικών ποικιλιών. Σε αρμονία με τη φύση», αναφέρει το ρεπορτάζ.


«Όλο τον κόσμο γύρισες…»! Ο Γιάννης Κούτρας και ο Απόστολος Ρίζος "ταξιδεύουν" στη Ζάκυνθο τον ποιητή Νίκο Καββαδία!

Υπάρχουν πράγματα που οφείλουμε να τα ανακατεύουμε. Αν δεν καταρρεύσουν… τόσο το καλύτερο, αν καταρρεύσουν ας πάνε στο διάολο. Χρειαζόμαστε την αλήθεια. Κάποια από αυτά είναι η τέχνη και η ποίηση που … συνήθως αντέχουν στο ανακάτεμα του χρόνου και των εποχών. Μπουχτισμένοι από τις τηλεοπτικές μυρωδιές των ημερών, λέμε για μια ακόμα φορά να καταφύγουμε στα αρώματα της ποίησης… και τι ποίησης… να μοσχοβολάει θάλασσα, αλμύρα και εξωτικούς παράδεισους. Διότι οι ποιητές είναι μεν καταραμένοι, λένε, αλλά βλέπουν με τα μάτια των αγγέλων. Ο Νίκος Καββαδίας, ο Ιόνιος Κεφαλλονίτης ποιητής, μπορεί να έβλεπε με τα μάτια των αγγέλων, αλλά με το βλέμμα του σύγχρονου Οδυσσέα ταξιδευτή, μας μετέφερε εικόνες, ιστορίες, συναισθήματα, μοναδικά, δυνατά και ανεπανάληπτα, σαν ζωγραφικούς πίνακες μέσα από τα ποιήματα του.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΓΕΡΑΝΟΣ» θα πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση με τον τίτλο «ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΙΣΕΣ», αφιερωμένη στον ταξιδευτή ποιητή Νίκο Καββαδία την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 21:30 στο Θέατρο Σαρακινάδου.

Ο Γιάννης Κούτρας, ο παθιασμένος ερμηνευτής που ταύτισε τη φωνή του με το Σταυρό του Νότου, συναντάει τον Απόστολο Ρίζο, έναν από τους πιο αγαπημένους ερμηνευτές - τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς και σαλπάρουν με τον ποιητή της θάλασσας, για ένα μουσικό ταξίδι που γίνεται προορισμός!

Όλα τα μεγάλα ποιήματα του Νίκου Καββαδία σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου αλλά και μελοποιήσεις των Δημήτρη Ζερβουδάκη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Μαρίζας Κωχ, Γιάννη Σπανού, Αρλέτας, Λάκη Παπαδόπουλου, Αργύρη Μπακιρτζή και του συγκροτήματος «Ξέμπαρκοι».

Μια μουσική συνάντηση βασισμένη στα αστείρευτα σε νόημα και ευαισθησία τραγούδια του ποιητή των θαλασσών, με συγκλονιστικές ερμηνείες, εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις και υποδειγματική εκτελεστική προσέγγιση. Η παράσταση εμπλουτίζεται με σπάνιες απαγγελίες του Νίκου Καββαδία και ατμοσφαιρικές προβολές.

Την εκδήλωση στηρίζει και προβάλει η ΕΡΑ Ζακύνθου και σαν χορηγός επικοινωνίας, αναμένοντας, παράλληλα, να φιλοξενήσει στο στούντιο του σταθμού τον σπουδαίο καλλιτέχνη Γιάννη Κούτρα!


Εθελοντισμός: Οι μαθητές έδωσαν το στίγμα τους

Όταν σε τούτες τις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά στιγμές, δέχεται κάποιος μηνύματα αισιοδοξίας και συμπαράστασης από νέους ανθρώπους, μόνο ικανοποίηση μπορεί να αισθανθεί ότι τίποτε δεν πήγε χαμένο. Στη διπλή όψη του νομίσματος της καθημερινότητας, οι μαθητές του Α2 Τμήματος του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου, φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα πως ο ρόλος του σχολείου δεν είναι μόνο η μετάδοση της γνώσης αλλά και η μύηση στην παροχή του εθελοντισμού στο συνάνθρωπο.

Με πολύ μεράκι και γιορτινή διάθεση, όπως επισημαίνει η τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την πρωτοβουλία να “τρέξουν” το πολιτιστικό πρόγραμμά τους με τίτλο “Τα φιόρα στο Φιόρο του Λεβάντε”.Μέσα από τη συνεργασία και την καθοδήγηση των καθηγητών τους Κωνσταντίνας Γιαννιώτη και Μαρίνας Σταμίρη οργάνωσαν ένα παζάρι λουλουδιών. Τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους και πούλησαν τις κατασκευές τους, αλλά και τα λουλούδια που τα ίδια είχαν φυτέψει.

Παράλληλα έστειλαν και το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα έσοδα του παζαριού τους θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό και ένα μέρος τους για την ημερήσια εκδρομή τους.


ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20/04/2015 - 14:05