Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Κτηνοτρόφοι: «Ψεκάστε άμεσα για τα Κουνούπια»

Την άμεση ανάγκη να επισπευσθούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση του καταρροϊκού πυρετού, καθώς σοβεί ακόμα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Αυτό ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Μάντζαρης, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής.

«Ο καταρροϊκός ακόμα υπάρχει και θερίζει, γι’ αυτό ζητούμε ως πρώτιστο να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί, για να μην αποδεκατιστεί περαιτέρω το ζωϊκό μας κεφάλαιο και προστεθούν κι άλλα νεκρά ζώα στον ήδη μακρύ κατάλογο χιλιάδων σφαγιασθέντων».

Για δε το θέμα των εμβολιασμών ο κ. Μάντζαρης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος για τον καταρροϊκό, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από αρμοδίους για το πόσα ζώα θα ασθενήσουν μετά το εμβόλιο, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη ο οργανισμός των ζώων έχει επιβαρυνθεί…όπως φυσικά και οικονομικός προϋπολογισμός των κτηνοτρόφων.Απολύσεις 10 φυλάκων στο ΔΠΘ

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν απολύσεις 10 φυλάκων από τον υπερεργολάβο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, γεγονός που έχει θορυβήσει την κοινωνία της Κομοτηνής, με τους φορείς που εμπλέκονται με θέματα εργασίας να κάνουν συνεχείς επαφές, για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Νότης Μαριάς: Ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ελλάδα τώρα.


Την εκβιαστική πολιτική της τρόικας που έχει παγώσει την υλοποίηση στην Ελλάδα των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου η χώρα να υποκύψει στην εκβιαστική πολιτική των δανειστών κατήγγειλε μιλώντας στις 15/4/2015 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάθεσης Ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα επισήμανε ότι υπερψήφισε την τροποποίηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 γιατί έτσι πάνω από 300 λειτουργικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα υπόλοιπα Ταμεία της Ε.Ε. θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ενισχύοντας τις περιφέρειες της Ένωσης. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, θα στηριχθεί η ανάπτυξη και θα περιοριστεί η ανεργία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδίως στην Ελλάδα που έχει φτωχοποιηθεί από το μνημόνιο.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τον περιορισμό της ανεργίας που έχει φτάσει στο 26% και να υλοποιηθούν δράσεις κοινωφελούς εργασίας και κατάρτισης χιλιάδων νέων στην πατρίδα μας την ώρα που η ανεργία των νέων λόγω της τρόικας και των μνημονίων έφτασε το 51,7%. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης προγραμμάτων στον πρωτογενή τομέα προκειμένου οι Έλληνες αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ η έρευνα, η καινοτομία και η εκπαίδευση θα ενισχυθούν με την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων.

Μάλιστα κατέληξε ο Νότης Μαριάς μέσα από το Ταμείο Συνοχής θα χρηματοδοτηθούν έργα για υποδομές στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να ενισχυθούν οι πλημμυροπαθείς αγρότες στα Τενάγη Φιλίππων, στις Σέρρες και στον Έβρο.

Τέλος από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης θα υπάρξει αρωγή στην Ελλάδα που κινδυνεύει να γίνει νέα Λαμπεντούζα λόγω των χιλιάδων προσφύγων που συρρέουν στα νησιά του Αιγαίου.Νότης Μαριάς: Όχι στον κοινωνικό ρατσισμό κατά των αναπήρων.Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ένα σύγχρονο κοινωνικό ρατσισμό σε διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. επισήμανε μιλώντας στις 15/4/2015 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, τη μεγαλύτερη όμως διάκριση την αντιμετωπίζουν όχι τόσο λόγω των στερεότυπων και των κοινωνικών καταβολών των συνανθρώπων τους αλλά από τις ίδιες τις δομές εξουσίας. Μια εξουσία των ευρωπαϊκών ελίτ που επιβάλουν πολιτικές λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που περιορίζουν τις κοινωνικές παροχές ακόμη και προς τα άτομα με αναπηρία.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Στην Ελλάδα, η τρόικα μείωσε ακόμη και τις αναπηρικές συντάξεις οι οποίες κυμαίνονται πλέον από 250 έως 525 ευρώ το μήνα. Επομένως είναι σημαντικό να αντιστραφεί η κοινωνική πίεση και οι διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία με τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την αναπηρία στη μελλοντική στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Το να γίνει αυτό και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς εύχομαι να αποτελέσει το έναυσμα για μια ανθρώπινη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις σήμερα και κορυφώνονται το Σάββατο

Ολοκληρώνεται αύριο στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας οι φετινές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι.

Εκατοντάδες καλλιεργητές από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές χώρες της υφηλίου όπως, Κύπρος, Τανζανία, Ινδία, Περού, Χιλή κ.α. βρίσκονται στην έδρα του Πελίτι και ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες και σπόρους.

Επίσης έχουν προγραμματισθεί σεμινάρια, δημιουργικές δράσεις, συναυλίες, δράσεις οι οποίες θα κορυφωθούν το Σάββατο με την ανταλλαγή των σπόρων. Αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή άνω των 3.000 επισκεπτών, ενώ μια χρονιά οι επισκέπτες είχαν φτάσει τον αριθμό 7.000!

Σύμφωνα με το συντονιστή της κοινότητας Πελίτι Αίγινας Άρη Παύλου, φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων θα γίνουν και τα εγκαίνια του Σπιτιού των Σπόρων, όπου εκεί θα φυλάσσονται όλοι οι ντόπιοι σπόροι, ως πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να κληροδοτηθεί και στις επόμενες γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 και πλέον ομάδες σε όλη τη Χώρα, ως περιφερειακές ομάδες του Πελίτι, όπου οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν την Αγάπη για τη Γη και τους τοπικούς σπόρους.

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κίνημα από ανθρώπους όλης της Γης που διεκδικούν να έχουν το δικαίωμα της επιλογής στην καλλιέργεια και την τροφή, κάτι που σίγουρα ενοχλεί τις πολυεθνικές, καθώς κλονίζει την αλυσίδα υπερκαταναλωτισμού αγαθών και φαρμάκων και φυτοφαρμάκων που τους κρατά στη ζωή, σε συνδυασμό και με το υπάρχουν μιντιακό σύστημα.Το πρόγραμμα της 15ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

Το πρόγραμμα της γιορτής είναι το ακόλουθο:

10:30 Η γιορτή ξεκινάει, ανοίγουν οι πόρτες

10:30 - 14:00 Μοίρασμα παραδοσιακών ποικιλιών

10:30 - 14:00 Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με την Τασούλα Αγαθαγγέλου

10:45 - 12:20 Παράλληλα εργαστήρια στον ευρύτερο χώρο του κτήματος

10:40 - 10:45 Χαιρετισμοί

10:45 - 11:45 Εργαστήριο για τη νομοθεσία των σπόρων με την Blanche Magarinos-Rey από την οργάνωση «Κοκοπελλί» (Γαλλία) και την Iga Niznik από την «Κιβωτό του Νώε» (Αυστρία). Το εργαστήριο συντονίζει η Βάσω Κανελλοπούλου από το «Πελίτι»

10:45 - 11:45 «Η διαχείριση της υγείας μας με φυσικά μέσα» με την Κωνσταντίνα Λίτσα

10:45 - 11:45 Εργαστήριο μελισσοκομίας με τον Γιώργο Καρυπίδη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου

10:45 - 12:00 Εργαστήριο αργαλειού με το Στράτο Μυλωνά και την Αθηνά Παρασκευαΐδου

11:45 - 12:20 «Καλλιεργώντας λαχανικά με αγάπη» με τον Μανώλη Μήλιο

11:45 - 12:20 «Παραδοσιακοί και εγκαταλελειμμένοι ορεινοί οπωρώνες: περιβαλλοντική και πολιτισμική σημασία, ορθή διαχείριση και δυνατότητες αξιοποίησης». Εισηγητής: Νίκος Νικήσιανης, διδάκτορας Οικολογίας

11:45 - 12:20 «Η παραγωγή και η χρήση των άγριων ειδών στη Γερμανία» με τον Ernst Rieger

12:30 - 12:35 Σιωπηλή προσευχή ανεξαρτήτως θρησκείας και οραματισμός ενός θετικού μέλλοντος για τη γη και τους σπόρους της

12:35- 13:30 Μικρές και μεγάλες ιστορίες από τα είκοσι χρόνια του «Πελίτι»

13:30 Το τραπέζι της αγάπης - προσφορά φαγητού προς όλους

13:30 - 14:30 «Οι φύλακες των σπόρων χτίζουν τον κόσμο για τον οποίο ονειρευόμαστε». Ομιλητής: Hugo Blanco (Περού)

14:30 - 14:45 «Ενώνουμε τα χέρια σε έναν κύκλο» με τη Σοφία Γίδα

14:45 - 15:15 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου παρουσιάζει χορούς του Πόντου

15:15 - 16:15 Το μουσικό σχήμα «Namaste» τραγουδά για το «Πελίτι» και για την ελευθερία των σπόρων

16:15 - 17:00 Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι

17:00 Λήξη της γιορτής.«Πρόσφυγες-μετανάστες: Πώς θα προετοιμαστούμε ως κοινωνία, διοίκηση, ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί; » Εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι για το επίκαιρο θέμα: «πρόσφυγες-μετανάστες: δομές και πολιτικές για μια σύγχρονη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης», διοργανώνουν οιΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, την Δευτέρα 20 Απριλίου, ώρα 19.00, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, οδός Κότσικα 4  (στο ύψος Πατησίων απέναντι από το κτίριο ΟΤΕ, Πλ. Βικτωρίαςhttp://www.pedattikis.gr/home/?page_id=35)

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, του Δήμου Αθηναίων,  νησιωτικών Δήμων καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεων δικαιωμάτων και μεταναστευτικές κοινότητες. Έχουμε επίσης, ζητήσει να στείλει μήνυμα ο ευρωπαίος Επίτροπος κ Δημ. Αβραμόπουλος ή εφόσον είναι εφικτό να συμμετάσχει στη συζήτηση εκπρόσωπός του.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τις αυξανόμενες μεικτές ροές μεταναστών – προσφύγων, την απουσία κατάλληλων δομών και πολιτικών τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στις πόλεις για υποδοχή, προστασία όσων δικαιούνται αλλά και κοινωνική ένταξη των εισερχομένων, καθώς και της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αλλαγές που απαιτούνται στην ατζέντα για το μεταναστευτικό- άσυλο αλλά και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.  Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ΕΕ, των διεθνών οργανισμών, της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης στη σημερινή συγκυρία.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτείνουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου, όπου θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι υπουργείων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης  και οι μεταναστευτικές κοινότητες, με στόχο να διαμορφωθεί αλλά και να παρακολουθειται η πορεια εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτική για το μεταναστευτικό και τα θέματα ασύλου, για να λειτουργεί η μετανάστευση προς όφελος και της ελληνικής κοινωνίας και των μεταναστών αλλά και να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της χώρας για τους πρόσφυγες και το άσυλο.Απόλυτη Επιτυχία για το 2ο φεστιβάλ κιθάρας στην Κομοτηνή

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το δεύτερο φεστιβάλ κιθάρας με Σολίστ κιθάρας μαθητές από όλη την Ελλάδα που έχουν βραβευθεί σε πολλούς διαγωνισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως και καθηγητές κιθάρας, που αποτελούν την αφρόκρεμα των Σολίστ κιθάρας στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με τον Σολίστ και πρόεδρο των Ελλήνων Κιθαριστών Στέλιος Γκόλγκαρη και των Καλλιτεχνικό Δ/ντη του φεστιβάλ, Δημήτρη Σβυντρίδη, το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί και πλέον θεωρείται και το μουσικό γεγονός της χρονιάς και όχι μόνο για την περιοχή της Θράκης. Οι διοργανωτές πιστεύουν πως το επόμενο φεστιβάλ θα είναι καλύτερα να γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Σημειώνεται δε πως το φεστιβάλ είναι εμπλουτισμένο από δράσεις όπως διαγωνισμούς και εργαστήρια, τα οποία συν τω χρόνω θα εμπλουτίζονται.

Ο εορτασμός του προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγιου Γεωργίου

Γίνεται γνωστό πως την επόμενη Πέµπτη 23 Απριλίου 2015, θα πραγµατοποιηθεί ο Εορτασµός του Μεγαλοµάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου του Στρατοπέδου «ΠΑΡΑΣΧΟΥ».

ΣΤο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ∆οξολογία, Ανάγνωση Ηµερησίας ∆ιαταγής κ. Αρχηγού ΓΕΣ, Κατάθεση στεφάνου από τον Ανώτερο ∆ιοικητή Φρουράς, Κοµοτηνής Τήρηση 1 λεπτού σιγής, Εθνικός Ύµνος, Παρουσίαση έκθεσης οπλικών συστηµάτων και µέσων του Στρατού Ξηράς.

Η είσοδος στο Στρατόπεδο «ΠΑΡΑΣΧΟΥ» θα είναι ελεύθερη για το κοινό.Σύλλογος Αρκαδιούπολης Κομοτηνής

Πιστός στην Παράδοση, τα Ήθη και τα Έθιμα και με σεβασμό στις ρίζες που μας κρατούν και δεν αφήνουν να "χαθούμε", ο Σύλλογος Αρκαδιούπολης καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε μία γιορτή Αγάπης. 

Στην "Γιορτή του Κόκκινου Αυγού"
Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει
την επόμενη Κυριακή 19 Απριλίου 2015, στις 13.30', 


στους χώρους του "DIAMOND''.Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54