Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου  18/3/2015SOS  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ 660 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2014

ΚΑΙ 1360 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015

 ‘’ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ’’

Επιστολή – τελεσίγραφο προς την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ, απευθύνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Ρόδου, εκπέμποντας SOS τόσο για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό όσο και για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες περιστατικά σε ολόκληρο το νησί.

Στην επιστολή τους οι διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου κάνουν έκκληση για στελέχωση της Υπηρεσίας τους, τόσο στην πόλη, όσο και στα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνας, αλλά και την τοποθέτηση γιατρού στο αεροδρόμιο της Ρόδου, που τον …στερείται  εδώ και ένα χρόνο!

Ενδεικτικά αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τον Φεβρουάριο του 2014 αντιμετώπισαν 660 περιστατικά, ενώ τον ίδιο μήνα του 2015 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 1.360 περιστατικά, δηλαδή τα διπλάσια!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ

“Μετά από 18 χρόνια υποσχέσεων ‘’υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ‘’έχουμε κουραστεί και ψυχικά και σωματικά, δουλεύοντας πέρα από τα όριά μας .Αν το δίκαιο αίτημα μας δεν γίνει δεκτό αυτή την φορά το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε χρήση του δικαιώματος της απεργίας και να δουλεύουμε με όσες βάρδιες μας αναλογούν τον μήνα ”.

Οι διασώστες ζητούν επίσης άμεση παρέμβαση για την μετακίνηση πέντε πληρωμάτων για τον μήνα Απρίλιο και από τον μήνα Μάιο και όλη την θερινή περίοδο είκοσι πληρωμάτων για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν άδειες και κάποια ρεπό , χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην έκρυθμη λειτουργία του τομέα ,καθώς και πλήρη εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και συγκεκριμένα του άρθρου 49 της χορήγησης της κανονικής αδείας και των ρεπό των υπαλλήλων ώστε να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας θερινής περιόδου .

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Ο Μιχάλης  Κόκκινος αναλαμβάνει Γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού με απόφαση του Υπουργού  Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο κ . Κόκκινος ήταν υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 με τον συνδυασμού του Μπενέτου Σπύρου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και 6 προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου  της ΝΔ  Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το πρόβλημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού η βοσκοϊκανότητα κάθε νησιού είναι μικρότερη από την επιβάρυνση που δέχεται το φυσικό οικοσύστημα από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

‘’Βιώσιμη λύση δεν είναι ούτε να εξοντώσουμε τους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, ούτε να καταστρέψουμε τα φυσικά οικοσυστήματα στα Δωδεκάνησα.’’ υπογραμμίζει, μιλώντας και για παροχή κινήτρων στους κτηνοτρόφους για τη δημιουργία υποδομών εκσταυλισμένης κτηνοτροφίας.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΩ. ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας, όταν το σκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί, ναυάγησε. Όπως έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές, οι μετανάστες προσπαθούσαν να φθάσουν παράτυπα στο έδαφος της Ελλάδας.

Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν περίπου δεκαπέντε πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, βούλιαξε ανοικτά της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ), απέναντι στην Κω, λίγα χιλιόμετρα ανοικτά των τουρκικών ακτών, ανέφεραν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Το τουρκικό Λιμενικό Σώμα ανέσυρε τις σορούς πέντε ανθρώπων και διέσωσε οκτώ επιβάτες. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τριών ακόμη προσώπων που αγνοούνται.

Στη διάρκεια της νύχτας εντοπίστηκε από τις τουρκικές αρχές άλλο ένα πλεούμενο το οποίο αναχωρούσε από το Μπόντρουμ με σκοπό να φθάσει και αυτό παράτυπα στην Κω. Οι 46 επιβάτες σε αυτό το πλεούμενο, όλοι τους Σύροι υπήκοοι, οδηγήθηκαν στις τουρκικές ακτές, σώοι και αβλαβείς.

Β! ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

‘’ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ’’

Να σταματήσει η διεξαγωγή του διαγωνισμού PISA ζητά από το Υπουργείο Παιδείας η Β! ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και από  τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ιπποκράτειου Λυκείου Κω, αλλά και κάθε σχολείου, να μην συμμετέχουν σε αυτόν και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του.

Ο διαγωνισμός PISA, που βρίσκεται σε εξέλιξη, φέτος θα διεξαχθεί και στο Ιπποκράτειο Λύκειο Κω, σύμφωνα με τη Β!ΕΛΜΕ εκπορεύεται από τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σταθερότητας, χρησιμοποιείται για να τεκμηριώσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ(Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δηλαδή να νομιμοποιήσει" μέσω εξεταστικής διαδικασίας την παραπέρα κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση των σχολείων.’’

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Βόρειας Δωδεκανήσου αναφέρεται στα ‘’γνωστά ‘’εργαλεία του ΟΟΣΑ που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας όπως η αξιολόγηση, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου, μαθητεία, η επιχειρηματικότητα στα σχολεία.

 ‘’Εργαλεία που επικεντρώνονται στο να ενσωματώσουν τους μαθητές, τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη "αγοραία" λογική της παιδείας, προτάσσοντας την ψευτοκατάρτιση έναντι της ουσιαστικής εκπαίδευσης με προφανή στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για ευέλικτους, γρήγορα εκπαιδεύσιμους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.’’

‘’ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ ΟΤΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΝΑ’’

Σημειώνεται ότι η χώρα μας συμμετέχει στο διαγωνισμό πληρώνοντας ένα αξιοσέβαστο ποσό κάθε χρόνο (90.000 συν 130.000 για τη διεξαγωγή του) στον ΟΟΣΑ για να έχει το δικαίωμα συμμετοχής.

‘’Την ίδια στιγμή ‘’τονίζει η Β! ΕΛΜΕ ‘που τα σχολεία δεν έχουν τα βασικά για να λειτουργήσουν, οι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα, οι δαπάνες για την παιδεία έχουν περικοπεί κατά 80% από το 2009, δε λειτουργεί καμιά υποστηρικτική δομή (ΠΔΣ- ενισχυτική) για τους μαθητές, δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια να ανακουφιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τις δαπάνες για τα φροντιστηριακά μαθήματα, οι σχολικές μονάδες δεν έχουν ακόμα εκπαιδευτικούς, οι αμοιβές των νέων εκπαιδευτικών είναι 629 ευρώ και υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές προσπαθώντας να επιβιώσουν.

‘’Με αυτόν τον οργανισμό ‘’καταλήγει η Ένωση Λειτουργων’’υπέγραψε και η σημερινή "αριστερή " κυβέρνηση συμφωνία, για να προβούν σε έλεγχο και αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και για παροχή τεχνογνωσίας με στόχο την εκβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.’’διερωτώμενη  ‘’πόσες τέτοιου είδους υποκριτικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αντέξουμε ακόμη; ‘’
.
ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗΝ 80 ΑΔΤΕ

Παρουσία των τοπικών αρχών , εκπροσώπων των εφέδρων αξιωματικών, του Συλλ. παλαιών πολεμιστών, και πολιτών έγινε χτες βράδυ στη Λέσχη αξιωματικών Κω η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον αποχωρούντα Ταξίαρχο Γιώργο Δημητρόπουλο.

Τη Διοίκηση της 80 ΑΔΤΕ, αναλαμβάνει ο Ταξίαρχος  Κων/νος Ευγένιος.

Ο Ταξίαρχος  Γεώργιος Δημητρόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτελάρχου στην ΑΣΔΕΝ.

7,5 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ Η ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΩ-ΡΟΔΟ

Οργανωμένη εγκληματική ομάδα που διακινούσε μετανάστες  στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω θαλασσίων οδών εξάρθρωσε στις 10 και 11 Μαρτίου η ΕΛΑΣ, όπως ανακοίνωσε χθες  Τρίτη η Europol, που συνέδραμε τους έλληνες αστυνομικούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι μετανάστες προωθήθηκαν με διαφόρων τύπων σκάφη από την Τουρκία στην Ελλάδα, με προορισμούς τη Ρόδο και την Κω. Με την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, προωθούνταν επίσης παράνομα σε άλλες χώρες της ΕΕ, είτε με αεροπλάνο με τη χρήση πλαστών και πρωτότυπων ταξιδιωτικών εγγράφων, είτε κρυμμένοι σε φορτηγά που ταξίδευαν με προορισμό την Ιταλία, είτε ακτοπλοϊκώς με τη χρήση πλωτών μέσων (ιδιωτικών σκαφών ή πλοίων τακτικών γραμμών), είτε οδικώς.

Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση που  αποκόμισε κέρδη που ανέρχονται περίπου στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ εμπλέκεται και στην παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στην παραγωγή και διάθεση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και την περαιτέρω διακίνησή τους σε άλλα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι η Europol υποστηρίζει ενεργά την έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο, παρέχοντας επιχειρησιακή και πληροφοριακή υποστήριξη στις χώρες που συμμετέχουν.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΡΟ -ΛΕΙΨΟΥΣ

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΔΔΗΕ τη ΡΑΕ καθώς και τους Βουλευτές της Δωδ/σου εξέδωσαν οι Δήμαρχοι της Λέρου και των Λειψών κκ. Κόλιας – Μάγγος, περιγράφοντας την αγανάκτηση που βιώνουν οι κάτοικοι της Λέρου και των Λειψών τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των συχνότατων και πολύωρων διακοπών ρεύματος, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, που έχουν σαν αποτέλεσμα να αισθάνονται πολίτες κάποιας τριτοκοσμικής χώρας και αυτό χωρίς ψήγμα υπερβολής.

Διερωτώνται ακόμα Ποιος θα σηκώσει το διακόπτη της χαμένης ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Λερίων και των Λειψιωτών, που δέχεται πλήγματα καθημερινά άλλοτε από την έλλειψη γιατρών, άλλοτε από την έλλειψη συγκοινωνίας, πολύ συχνά με τις διακοπές ρεύματος και σχεδόν πάντοτε από την έλλειψη κατανόησης από την πολιτεία;

Σημειώνεται πως συνεχείς είναι οι διακοπές ρεύματος το τελευταίο διάστημα και ενδεικτικό το τελευταίο Blackout που σημειώθηκε στη Λέρο τη Δευτέρα 16Μαρτίου , ενώ το Σάββατο 14/3/2015 οι κάτοικοι των 2 νησιών βίωσαν για πολλοστή φορά μια πολύωρη διακοπή ρεύματος όπου “έπεσαν” μέχρι και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, και τεράστιες οι ζημιές σε ηλεκτρικές  συσκευές…

Η ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ επικοινώνησε με τον Διευθυντή της ΔΕΗ Χρήστο Κυρίτση στη Κω ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει λάβει την επιστολή και επιφυλάσσεται να απαντήσει μόλις ενημερωθεί .

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτροδότηση των νησιών γίνεται μέσω  Καλύμνου  μένα  πεπαλαιωμένο και δυσπρόσιτο εναέριο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που παθαίνει συνέχεια βλάβες, η αποκατάσταση των οποίων καθυστερεί λόγω του ότι τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο αφού διέρχεται από δύσβατες περιοχές των βουνών της Καλύμνου.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου επελέγη από το σύνολο των Δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας να συμμετάσχει με εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο της IFLA που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου.

Η εισήγηση της Δημοτικής βιβλιοθήκης είχε τον τίτλο: «A small library against crisis. The case of Leros Public Library».

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λέρου εκπροσώπησε ο Δημήτρης Σταματέλος και μέσα από την εισήγηση του στα αγγλικά παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιεί η βιβλιοθήκη τα τελευταία 5 χρόνια, την εθελοντική εργασία που συνεχίζεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη των Λειψών, και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο με φορείς και συλλόγους του νησιού όσο και με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.

‘’ Όλες αυτές οι παραπάνω ενέργειες μαζί με την ένθερμη υποστήριξη των κατοίκων του νησιού δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα εξωστρέφειας και βοήθησαν στο να μεταστεγαστεί η Δημοτική βιβλιοθήκη σε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο σύγχρονο κτίριο στην κεντρικότερη πλατεία του νησιού..’’ αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα lerosnews.gr.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18/03/2015 - 13:17