ȘTIRI ÎN LIMBA ROMÂNĂ 30/01/2015

---Statulare o continuitate, dar nu vom accepta să aibe continuitate criza autoalimentată, a declarat ministrul de Finanțe, Yiannis Varoufakis în declarațiile făcute după întâlnirea avută cu președintele eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem la Atena.
«Discuțiile s-au desfășurat într-un climat excelent» a menționat ministrul Varoufakis care a mai spus că au fost abordate chestiuni legate de reformele care trebuie implementate și care trebuie să fie profunde, dar fără nicio teamă sau patimă și care reforme trebuie să restaureze competitivitatea țării .
 «Am venit că să ascult pozițiile guverului elen și să explic care sunt cerințele acordurilor noastre. Dorim ca Grecia să-și redobândească independeța economică cât mai curând posibil» a declarat la rându-i șeful miniștrilor de Finanțe din eurozonă.. «Sunt conștient de faptul că poporul elen în ultimii ani a fost nevoit să îndure multe măsuri dure. Totuși este important să nu se ducă de râpă acest efort pentru Grecia, pentru poporul elen dar și pentru UE»  a mai spus demnitarul european.


---Cu șeful eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem s-a întâlnit la amiază la Palatul Maxim prim ministrul, Alexis Tsipras. Discucțiile s-au desfășurat în prezența vice președintelui guvernului Yiannis Dragasakis.


---O rată înaltă a șomajului a lăsat în urmă guvernul ND-PASOK conform Eurostat care a făcut publice datele șomajului din UE. Astfel în luna octombrie 2014 Grecia era din nou țara cu cel mai ridicat șomaj(25,8%) din UE fiind urmată de Spania. Numărul șomerilor în luna octombrie s-a cifrat la 1,24 milioane. La bărbați -23,1%, la femei 29,3% și la tinerii sub 25 de ani la 50,6%.


---Anularea procesului de privatizare a grupului DEI care fusese anunțat de guvernul anterior, a fost deja anunțată de noul cabinet guvernamental. Intențiile guvernului  au fost dezbătute de ministrul Reorganizării Productive, Mediului și Energiei, Panayiotis Lafazanis cu președintele DEI, Arthuro Zervos.

---«Se stopează privatizarea terminalelor Pireu și Thessaloniki împiedicând în felul acesta vânzarea pachetului majoritar de acțiuni  OLP și OLTH, a subliniat printre altele ministrul supleant al Marinei, Thodoris Dritsas.


---Ilegale și abuzive au fost considerate concedierile de la Tsimenta Chalkidos, a celor 115 angajați ai companiei care intentaseră  în 2014 acest proces. Verdictul care anulează concedierile a fost făcut public astăzi.

---Un marș antifascist este organizat mâine la ora 17:00 la Omonoia, în replică la ,,fiesta nazistă,, organizată de Chryssi Avghi pentru Imia. La mobilizarea coordonării antifasciste face apel și tineretul SYRIZA și ANTARSYA. Mitingul Chryssi Avghi este programat pentru ora 19:00 pe B-dul V. Sofias.


***Actualitatea externă
--- La Donețk în Ucraina Răsăriteană cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în urma atacului cu  proiectile la centru de distribuție de ajutor umanitar.
O reuniune a Grupului de contact, cu participarea reprezentanților separatiștilor, a fost anunțată pentru vineri la Minsk, dar se pare că ea a fost amânată pentru sâmbătă, informațiile în acest sens fiind contradictorii.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a făcut joi apel la negocieri de urgență pentru un nou armistițiu în estul separatist al Ucrainei, unde situația a devenit în ultimele zile extrem de îngrijorătoare.


METEO :

---Înrăutățire a vremii este așteptată în toată țara pentru acest week end. Se vor semnala ploi puternice. vijelii și ninsori în regiune de la munte iar pe mare vânturile vor fi foarte puternice la 8-9 Bf.
În Attica înnorări intense și condiții de ploaie. Temperatura nu va depăși 14 grade Celsius.
La Thessaloniki ploi puternic eși pe alocuri vijelii. Temperatura maximă la cel mult 10 grade Celsius.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54