ȘTIRI ÎN LIMBA ROMÂNĂ 29/01/2015

---S-a întregit la ora 16:30 la Palatul Maxim întâlnirea premierului Alexis Tsipras cu președintele Parlamentului European Martin Schulz. În declarațiile făcute la finele întâlnirii Președintele Europarlamentului a calificat întâlnirea de două ore ca fiind una sinceră dar a recunoscut că au existat o serie de chestiuni care trebuie discutate din nou.

Martin Schulz a dedicat cea mai mare parte a declarațiilor sale evaziunii fiscale din Grecia din partea celor bogați dar și la constatarea că  partea elenă dorește un dialog cu partenerii ei. A conchis subliniind aportul Greciei la Europa nu numai în spiritul antic grecesc ci și prin luptele contemporane purtate pe durata dictaturii.Demnitarul european a mulțumit încă o dată premierului pentru sinceritatea cu care a fost purtat dialogul.Înaltul demnitar European se întâlnește diseară cu liderii celorlalte partide iar mâine va transmite concluziile acestor întâlniri lui Francois Hollande și Angela Merkel.

 

---Cu onoruri militare în prezența conducerii militare au avut loc azi funeraliile celor doi piloți F-16 care și-au pierdut viața la datorie.

Conform declarațiilor generaluljui francez Denis Mercier prăbușirea avionului militar care a costat viața și la 9 ofițeri francezi se datorează unei defecții mecanice, fără a aduce mai multe amănunte.

---Mâine sosește la Atena președintele Eurogroupului Jeroen Dijelssbloem care se va întâlni cu prim ministrul Alexis Tsipras și cu stafful economic.

--- Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias este prezent astăzi la Bruxelles la lucrările extraordinare a Consiliului Afaceri Generale UE pentru Ucraina.,,Grecia lucrează pentru restaurara păcii și pentru stabilitatea din Ucraina și totodată pentru evitarea unei rupturi UE-Rusia,, a declarat sosind la întâlnirea cu omologii europeni ministrul de Externe elen.

Pe marginea lucrărilor ministrul grec de extene s-a întâlnit cu omologul din Ucraina, Pablo Klimkin întâlnire pe care a calificat-o constructivă., în timp ce dl Kotzias a primit invitația de la dl Klimkin de a vizita Ucraina.---Ministrul de Finanțe Yiannis Varoufakis va avea de duminică și până marți o serie d contacte cu omologii din Anglia, Franța și Italia .---Cipru va fi prima țară pe care o va vizita ministrul Apărării, Panos Kammenos la inviașia adresată de omologul cipriot Christoforos Fokaidis.---Referitor la succesiunea prezidențială purtătorul de cuvânt al guvernului Gavriil Sakelaridis a declarat că nicio candidatură nu s-a definitivat încă în  timp ce purtătorul de cuvânt al ND Kostas Karagounis a spus că inițiativa aparține părții guvernamentale.--- Liderul PASOK Evanghelos Venizelos la reuniunea comună a grupei parlamentare a partidului și Consiliului Politic  a calificat grea înfrângerea electorală  recunoscând că strategia urmată nu a fost cea mai potrivită. Cu acest prilej a anunțat că congresul PASOK va avea loc după paște, cel mai probabil în luna mai.***Στηδιεθνήεπικαιρότητα---Parlamentul italian se reuneşte azi pentru a alege pe succesorul lui Giorgio Napolitano la președinția Italiei.

Toţi senatorii şi deputaţii, precum şi 58 de reprezentanţi ai regiunilor italiene, adică 1.009 persoane, vor vota pentru prima dată începând cu ora 16.00 .

La primele trei tururi de scrutin, este necesară o majoritate de 2/3 dintre marii electori, adică 672 de voturi. Dar începând cu cel de-al patrulea tur, este suficientă majoritatea simplă, adică 505 voturi.

Partidul Democrat al lui Matteo Renzi dispune oficial de minimum 415 voturi, la care se adaugă câteva zeci de aleşi ai altor partide sau grupuri mixte. M. Renzi mizează  pe alegerea candidatului său începând cu cel de-al patrulea tur, dacă nu vor exista probleme din cauza disensiunilor sale cu aripa stângă a partidului său.

Consemnul de vot pentru principalele două forţe politice, PD şi dreapta reunită în jurul fostului premier Silvio Berlusconi, este să prezinte buletinele de vot goale la primele trei tururi, joi şi vineri, pentru a reuşi sâmbătă sau cel mai târziu duminică alegerea unui preşedinte.

Prerogativele preşedintelui italian sunt foarte limitate, dar actualul şef al statului, Giorgio Napolitano, a arătat că poate avea o influenţă importantă asupra vieţii politice.

METEO :

---Ploi și vijelii mai ales în regiunile nordice ale țării prevede serviciul meteo pentru mâine.În zonele montane condiții de ninsoare iar pe mare vânturile vor fi vijelioase.

Temperaturile în scădere în toată țara.

La Atena vremea va fi înnorată și vor cădea precipitații în cursul zilei. Temperatura nu va depăși 14 grade.

La Thessaloniki norii se vor înteți și se vor semnala ploi și chiar vijelii.Temperatura maximă nu va depăși 11 grade Celsius.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54