ȘTIRI ÎN LIMBA ROMÂNĂ 26/01/2015

---Οindecență care nu se potrivește deloc cu cultura politică a democrației parlamentare și nu are precedent în Istoria Elenă a comis astăzi Antonis Samaras care a refuzat să participe la ceremonia de predare-primire a funcției de premier noului ales în funcție Alexis Tsipras încercând în felul acesta să știrbească acest protocol retrogradându-l la un simplu act de servici.

Alexis Tsipras imediat după depunerea jurământului politic în prezența Președintelui Republicii s-a deplasat la Skopeftirio din Kaisariani unde a depus o coroană de flori la monumentul eroilor executați de naziști iar apoi a trecut pentru prima oară pragul Maximu  în calitate de prim ministru.


Diseară urmează  să facă cunoscute numele cabinetului guvernamental iar mâine va avea loc ceremonia de jurământ a noului consiliu de miniștrii.

Tot în seara aceasta noul premier se va întâlni cu Stavros Theodorakis,liderul Potami .---Estimarea sa că victoria lui Alexis Tdipras va permite Greciei să se elibereze din politica asfixioasă a austerității a și-a exprimat liderul partidului spaniol Podemos, Pablo Iglesias, care a mai spus că ,,2015 este un an al schimbărilor,,.----Astăzi s-a deplasat la Bruxelles, după ce anterior a primit dispoziția de a cere  o prelungire a timpului până la formarea noului guvern, ex ministrul de Finanțe Ghikas Hardouvelis, unde va reprezenta Grecia la consiliul miniștrilor de Finanțe din eurozonă. Conform francezului Michel Sapin miniștrii de Finanțe din eurozonă vor examina acordarea unui termen suficient de pregătire noului guvern de  la Atena.---Nivelul expectativei elene privind reducerea datoriei suverane a Greciei a încercat să coboare președintele Europarlamentului, Martin Schulz.Vorbind la un post de radio german dl Schulz a reiterat că nu se așteaptă la un haircut  și că în o pinia sa nu  va exista nimeni care să dorească acest lucru.

Președintele Europarlamentului a mai spus că Alexis Tsipras nu va putea să păstreze angajamentele luate fapt pe care i l-a  punctat  și pe parcursul convorbirii purtate ieri. Totuși dl Schulz s-a înfățișat optimist în ceea ce privește cooperarea Greciei cu partenerii europeni spunând că ,, dl Tsipras este un pragmatist, care știe să facă compromise,,.


Actualitatea externă

----Uniunea Europeană va convoca de urgență joia viitoare Consiliul pentru Afaceri Externe pentru a dezbate reluarea ostilităților sângeroase din Ucraina.


---METEO :

Ploi puternice și chiar vijelii în multe regiuni ale țării se vor semnala mâine. În regiunile montane va ninge iar temperatura va înregistra o scădere considerabilă chiar și sub zero grade.

La Atena cerul va fi înnorat, se vor semnala precipitații iar temperatura nu va depăși 14 grade.

O vreme similară va fi și la Thessaloniki dar maxima nu va depăși în cocapitală 8 grade Celsius.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54