Εργαζόμενοι προς ξενοδόχους: Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες


Αρθρογράφος: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Πηγή - αναδημοσίευση: http://www.corfupress.com

 

Δεν προσήλθε στο διάλογο η Ένωση Ξενοδόχων για τη σύναψη τοπικής σύμβασης εργασίας. Αιχμηρή απάντηση των εργαζομένων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, και υπογράφεται από τον πρόεδρο Σταμάτη Πελάη και τον γραμματέα Γιώργο Ανδριώτη αναφέρουν τα εξής:
Σε απάντηση της από 27/7/2013 εξώδικης δήλωσης σας στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1.    Αποτελεί το λιγότερο πρόκληση και δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς η  απόφασή  σας να μην προσέλθετε για συζήτηση επί της προτάσεως μας για σύναψη τοπικής ΣΣΕ.
2.    Η αλαζονική συμπεριφορά εδράζει στις εφαρμοζόμενες από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. , πολιτικές οι οποίες υπηρετούν πλήρως τις ανάγκες της κερδοφορίας σας και διαλύουν ακόμη και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα που  είχαν θεσπιστεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.
3.    Λέτε ότι συμφωνείτε με το περιεχόμενο της Πανελλαδικής κλαδικής ΣΣΕ την οποία υπέγραψαν Π.Ο.Ξ.  και ΠΟΕΕ-ΥΤΕ χωρίς η τελευταία να έχει την συγκατάθεση μας να σας παραχωρήσει το 15% του ιδρώτας μας. Συμπεραίνετε μάλιστα ότι αυτή η σύμβαση αποτελεί «χρυσή τομή» και επιτυγχάνει «εργασιακή ειρήνη»
4.    Ακόμη όμως και τους όρους αυτής της σύμβασης στην πράξη δεν τους εφαρμόζουν οι συνάδελφοι σας:
Α) Προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με τις μνημονιακές διατάξεις της ΕΓΣΣΕ .
Β)Απασχολούν καθ υπέρβαση  του ορίου σπουδαστές και δήθεν σπουδαστές Έλληνες και ξένους με μισθούς γαλέρας των 300 ευρώ έως και 400 ευρώ.
Γ)Έχουν καταργήσει το 8ωρο -5θήμερο και το έχουν μετατρέψει σε 9ωρο έως και 12ωρο καθώς και σε 6ήμερο ή και 7ήμερο χωρίς καμμία πρόσθετη αμοιβή.
Δ)Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας λόγω υπερκόπωσης ενώ δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση για να γλυτώσουν τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας.
Ε) Η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απειλές για απόλυση δίνουν και παίρνουν.
Στ)Η καθυστέρηση των δεδουλευμένων έχει γίνει κανόνας.
5.    Επιπλέον οι συνάδελφοι σας προφανώς με δικές σας υποδείξεις δεν εφαρμόζουν ως όρους ατομικής σύμβασης τους όρους των Δ.Α 55/2009 και 6/20012 όπως υποχρεούνται , σύμφωνα με το Ν.1876/1990, άρθρο7. Ακόμη και εσείς ως Ένωση δεν έχετε καταβάλλει τα δικαστικά  έξοδα που οφείλετε στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ από τις άστοχες δικαστικές ενέργειες σας σε βάρος της Δ.Α. 55/2009 .
6.    Μιλάτε ακόμη για «οικονομική κρίση» την οποία  όμως βιώνουν οι εργαζόμενοι και όχι εσείς που αυξάνεται τα κέρδη σας και όταν λέμε «εσείς» εννοούμε τις 30 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις , αλυσίδες  και πολυεθνικές που λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την τουριστική  οικονομία του νησιού.
7.    Αυτούς τους 30 μεγαλοξενοδόχους υπηρετείτε πιστά ως Ένωση υπονομεύοντας τους άλλους 400 περίπου μικρούς συναδέλφους σας που στενάζουν κάτω από την μπότα του τουριστικού κυκλώματος των πολυεθνικών και των tour operators και οδηγούνται καθημερινά στην χρεοκοπία και το κλείσιμο . Δεν είναι τυχαίο ότι έχετε αρνηθεί την πρόταση μας για διαχωρισμό «μικρών και μεγάλων»  
Κύριοι,
Καταλαβαίνετε ότι δεν είστε μόνοι σας στην Κέρκυρα για να εκμεταλλεύεστε αποκλειστικά την οικονομία του νησιού.
 Δεν μπορείτε με την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων , το all inclusive και την ανταγωνιστικότητα να δυναστεύεται ολόκληρη την κερκυραϊκή κοινωνία .
Λάβετε υπ όψιν σας ότι το καζάνι της λαϊκής οργής βράζει και αλλάξτε ρότα όσο είναι καιρός.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54