Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Από καλλιτεχνικό γραφείο η εκδήλωση της «Συμφωνικής» της ΝΕΡΙΤ. Την «πλήρωσε» όμως το ελληνικό δημόσιο.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά που σχετίζονται με την χθεσινοβραδινη συναυλία της "Συμφωνικής" του νέου μορφωματος της ΝΕΡΙΤ στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς από τα εισιτήρια της συναυλίας, αυτή φέρεται να τη διοργάνωσε το καλλιτεχνικό γραφείο «Έναστρος», μια αστική "μη κερδοσκοπική" εταιρεία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που ανήκει στον πιανίστα Κώστα Τουρκάκη.

Ποιός είναι ακριβώς ο ρόλος της εν λόγω εταιρείας, έδωσε (και πόσα) χρήματα για την παραγωγή και ποιό το ποσοστό της επί των εισιτηρίων??? και αν παιρνει ποσοστά ή πληρώνεται εφ' άπαξ, ποιά είναι η δική της συμμετοχή και πόσο βαρύνεται από τα ποσά που έδωσε με διαδοχικές αποφάσεις το ελληνικό δημόσιο για τη χθεσινή συναυλία στην Αρχαία Μεσσήνη??? δηλαδη 3.690 € για τη μίσθωση του χώρου ,30.000€ και 35.227 € για την παραγωγή (δύο ποσα αναφέρονται στη "Διαύγεια", χωρις αναλυτική αιτιολόγηση), συν τα χρήματα που χαρακτηρίζονται ως "ανεξάρτητη παροχή υπηρεσιων" της μαέστρου π.χ. (1500 ευρω) και των μουσικών που δεν έχουν μηνιαία σχέση έργου με τη ΝΕΡΙΤ.

Με λιγα λόγια όλη η παραγωγή φαινεται ν'ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, με άγνωστο το ποσοστό του κέρδους της, την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε (όπως όλα δείχνουν και μάλιστα εξ ολοκλήρου) για την χθεσινή εκδήλωση.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ:Το κομμάτι που ερμήνευε η δακρυσμένη βιολίστρια, στην τελευταία συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, το “encore” της νέας «Συμφωνικής» της ΝΕΡΙΤ.

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησαν χθες βράδυ, οι νοσηροί εγκέφαλοι του νέου μουσικού μορφώματος των προσκυνημένων μουσικών της ΝΕΡΙΤ, στο τέλος της συναυλίας στην Αρχαία Μεσσήνη. Κατά τη διάρκεια του encore, επέλεξαν να ερμηνεύσουν προκλητικά το VariationIX-Adagio από το “Νimrod” του EdwardElgar, το κομμάτι που είχαν ερμηνεύσει στην τελευταία τους συναυλία στο Ραδιομέγαρο, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όπου είχε αποτυπωθεί η εικόνα της δακρυσμένης ερμηνεύτριας με το βιολί.

«Πολιτισμός και υποταγή δε συνάδουν»: Διαμαρτυρία της ΕΡΑ Καλαμάτας στην Αρχαία Μεσσήνη

«Πολιτισμός και υποταγή δεν συνάδουν» έγραφε το πανό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου στην Μεσσήνη, το οποίο απεικόνιζε μουσικούς μαριονέτες, και έστησαν οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Καλαμάτας και αλληλέγγυοι της ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενοι για την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ στο αρχαίο θέατρο.

Εκτός από το πανό, υπήρχαν και πλακάτ που έγραφαν: «Όχι στη συμφωνική των προσκυ...νημένων», «Πως είναι να παίζεις μπροστά στους δήμιους σου;», τη φράση του Μάνου Χατζιδάκι «Με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά» και «Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή, φωνή για κάθε αγωνιστή» Επίσης μοιράστηκε στους προσερχόμενους στη συναυλία, έντυπο με το δελτίο τύπου των αγωνιζόμενων απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΑ Καλαμάτας.

Αρνητική αντίδραση από τον κόσμο δεν υπήρξε ούτε μία, αντίθετα οι περισσότεροι είχαν διάθεση απολογητική για την παρουσία τους στη συναυλία, ενώ χαρακτηριστικά ήταν δύο περιστατικά. Ενας κύριος που ενώ περίμενε την οικογένειά του να φτάσει στο χώρο της συναυλίας, διάβασε το έντυπο και πλησιάζοντας τους συγκεντρωμένους είπε: «Κάνετε έναν μεγάλο αγώνα, είμαι μαζί σας και αποφάσισα να μην μπω στη συναυλία, ενώ ειδοποίησα και τα παιδιά μου να μην έρθουν». Στη συνέχεια, ένα ζευγάρι Αγγλων ζήτησε να ενημερωθεί για τον λόγο της διαμαρτυρίας και αποχώρησε επίσης! Φυσικά ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που μπορεί να μην αποχώρησαν αλλά στάθηκαν αρκετή ώρα πλάϊ στους διαμαρτυρόμενους.

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, αποχωρήσαμε φωνάζοντας το σύνθημα: « Τα σύνολα της ΕΡΤ ανήκουν στο λαό και όχι στον φασίστα τον πρωθυπουργό»

«Ο Πολιτισμός δε συμβαδίζει με το "μαύρο", ή όταν ερμηνεύεις Σοστάκοβιτς για τους "βιαστές" σου», η ανακοίνωση της Ε.ΡΑ.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για τη «συμφωνική» της ΝΕΡΙΤ

«Ο Πολιτισμός δε συμβαδίζει με το "μαύρο", ή όταν ερμηνεύεις Σοστάκοβιτς για τους "βιαστές" σου», αυτό υποστηρίζουν οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Καλαμάτας στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν με αφορμή τη συναυλία της συμφωνικής της ΝΕΡΙΤ στην Αρχαία Μεσσήνη.

στο δελτίο τυπου αναφερονατι αναλυτικά τα εξής:«Είναι (;) απορίας άξιον αλήθεια, πως τα μέλη της «Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ» έβαλαν στην άκρη το ατίθασο πνεύμα του καλλιτέχνη και από έναν οργανισμό πολιτισμού όπως η ΕΡΤ, δέχονται τώρα απλώς να είναι υπάλληλοι – εκτελεστές του υπουργείου Οικονομικών.

Πόσο δύσκολο τάχα να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για Συμφωνική Ορχήστρα αλλά για ένα σύνολο συμφωνούντων απλώς με τους ανθρώπους που τους λοιδόρησαν, τους απαξίωσαν, τους κατασυκοφάντησαν και τους κατήργησαν μέσα σε μερικές ώρες.

Πως μπορούν αλήθεια να παράγουν τέχνη προ των δημίων τους, που τόσο άτεχνα και πολιτικά αμείλικτα, ακύρωσαν την μέχρι τότε προσφορά τους;

Πως είναι δυνατόν να ξεχαστεί το δάκρυ τους, που έγινε δάκρυ – σύμβολο, για μια ολόκληρη χώρα.

Η δικαιολογία για «το γάλα των παιδιών τους» προφανώς στην καλλιτεχνική τους υπόσταση βαραίνει περισσότερο από το ηθικό ανάστημα που θα μπορούσαν να κληροδοτήσουν στα παιδιά και την τέχνη τους.

Και ξέχασαν και τα λόγια του καλλιτεχνικού τους πατέρα Μάνου Χατζιδάκι, ότι «με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά» και αποφάσισαν να γίνουν μέρος του θλιβερού κανόνα, μιας ζοφερής πραγματικότητας.

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός πως καλλιτεχνικά, όλοι οι επαΐοντες γνωρίζουν πως δε νοείται παγκοσμίως «συμφωνική» που να μπορεί να ερμηνεύσει πλήρως και σωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου με (μόνο) 70 μουσικούς. Παραβλέπουμε τη σχέση εργασίας και ομηρίας των μουσικών των συνόλων με αποικιοκρατικές συμβάσεις έργου...

Προσπερνάμε ακόμα και το γεγονός πως μουσικοί με εμπειρία δεκαετιών που έχουν ερμηνεύσει δύσκολα έργα κλασικής μουσικής σε μεγάλες σκηνές του κόσμου, μπήκαν στη διαδικασία και τη βάσανο των οντισιόν και των ακροάσεων για να στελεχώσουν ψευδεπίγραφα και προκάτ «μουσικά σύνολα» ΝΔ-κρατικής αισθητικής...

Τη συναυλία, που θα μεταδώσει απευθείας το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και η ιστοσελίδα της κυβερνητικής ΝΕΡΙΤ, θα παρουσιάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ Νίκος Ξανθούλης. Γνώριμος της ΕΡΤ και της Ε.ΡΑ. Καλαμάτας από παλιά. Ο άνθρωπος που στις 11 Ιουνίου στο προαύλιο της Ε.ΡΑ. Καλαμάτας, έλεγε ότι «αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση είναι ανάγκη να ανατραπεί».

Ο ίδιος άνθρωπος που εξαργύρωσε το αριστερό του παρελθόν, για να γίνει ο «σωτήρας» των συναδέλφων του μουσικών της καταργημένης ΕΡΤ και βέβαια να ανέβει στο πόντιουμ ως διευθυντής… «Που είσαι νιότη που ‘δειχνες…» ότι ο καλλιτέχνης τραγουδάει για «να σμίξει αδελφέ μου τον κόσμο»....

Και επειδή είναι μέγιστο θράσος να ερμηνεύετε Σοστακόβιτς μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά και την ακροδεξιά δράκα του...Προβάρετε τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού για την επόμενη φορά...Ταιριάζει καλύτερα...

Οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη Μανωλαδα

Ελπίδες για ανατροπή της απόφασης, η οποία αφήνει ατιμώρητο το έγκλημα στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας, γεννά η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών αντίγραφο της απόφασης, αμέσως μόλις καθαρογραφεί, προκειμένου να κριθεί, αν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της αθώωσης των δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους. Την ίδια ώρα όμως, οι θύτες βρήκαν άλλον έναν συνήγορο υπεράσπισης στο πρόσωπο του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως «οι επιστάτες ευρισκόμενοι σε άμυνα, πυροβόλησαν στον αέρα και τα σκάγια, όπως έπεφταν, χτύπησαν μερικούς μετανάστες», παραβλέποντας ότι το δικαστήριο, παρά την ποινή-χάδι, καταδίκασε τους άλλους δύο κατηγορουμένους για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, από πρόθεση (τον δεύτερο για συνέργεια). Δεν γνωρίζουμε αν ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. απηχεί τη θέση του κόμματός του ή την προσωπική του, καθώς η Ν.Δ. δεν έχει εκδώσει την παραμικρή επίσημη ανακοίνωση μετά τη δικαστική απόφαση. Θυμόμαστε όμως βαρυγδουπες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μετα την απόπειρα δολοφονίας των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, που είχαν χαρακτηρισει απάνθρωπη και εγκληματική την επίθεση των ενόπλων της Μανωλάδας, δίνοντας διαβεβαιώσεις πως θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Εκδήλωση στο Σκουτάρι της Μάνης

Εκδηλωση με συναυλίες και συζητήσεις εναντίον όλων των ζητημάτων που υποθηκευουν το μέλλον του τόπου μας των ανθρωπων και του περιβάλλοντός μας, διοργανώνεται σήμερα στις 8 το βραδυ, στην παραλία Καμαρες (Σκουτάρι) του Δημου Αν Μανης .

Στην ανακοίνωση της «Λακωνικής Πρωτοβουλίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«ΟΧΙ στις Ανανεωσιμες Πηγες Απατης.

ΟΧΙ Στην Ιδιωτικοποιηση των Υδατινων Πορων

ΟΧΙ Στα Χημικα τους στις Θαλασσες μας.

ΟΧΙ στην Αρπαγη των Παραλιων και Αιγιαλων

ΟΧΙ στην Καταστροφη ...των Βουνων και Οικοπεδοποιηση των Δασων.

ΟΧΙ στην Πωληση Λιμνων , Ποταμων, Πηγων.

ΟΧΙ στια Μεταλλαγμενα δηλητηρια τους.

Η ΓΗ το ΝΕΡΟ ο ΑΕΡΑΣ και οι Θαλασσες, μας ανηκουν,

και τα δανειστήκαμε απο το μελλον των παιδιων μας.»

Κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες της Πελοποννήσου

«Δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα που είχαν ανεγερθεί σε αιγιαλούς και παραλίες της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων κατεδάφισαν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικότερα, από τα 643 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε κατεδαφίσει μέχρι τις 28 Ιουλίου, τα 170 από αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο μεγαλύτερος αριθμός των αυθαιρέτων που κατεδαφίστηκαν βρίσκονταν στην περιφέρεια της Πελοποννήσου. Πιο αναλυτικά, στην Πελοπόννησο κατεδαφίστηκαν 77 αυθαίρετα, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 65 και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων 34 αυθαίρετα. Όσον φορά την γεωγραφική κατανομή των κατεδαφίσεων ανά νομό, στην περιφέρεια της Πελοποννήσου οι περισσότερες έγιναν στην Λακωνία και έφθασαν τις 29. Στην Αρκαδία έγιναν 27 κατεδαφίσεις, στην Κορινθία 14, στην Αργολίδα τέσσερις και στη Μεσσηνία τρεις. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι περισσότερες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έγιναν στην Αχαΐα, όπου έφθασαν τις 40. Στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν 18 κατεδαφίσεις και στην Ηλεία επτά. Σύμφωνα με τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες κατεδαφίσεων, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων. Επίσης προγραμματίζονται και νέες κατεδαφίσεις, με σκοπό όπως ανακοινώθηκε, την πιο γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης των αιγιαλών. Μάλιστα ανάμεσα στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που υλοποιούνται τώρα, είναι και υποθέσεις που εκκρεμούσαν, από Περιφέρειες και Νομαρχίες, ακόμη και προ 20 χρόνων. Στο μεταξύ, με αφορμή τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου, δήλωσε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κατέχει την πρώτη θέση σε όλη την χώρα στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Μάλιστα τόνισε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στους προϊσταμένους και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, όχι μόνο γιατί κατάφεραν, με τον προσωπικό τους μόχθο, να καταστήσουν την υπηρεσία την πιο δραστήρια στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, αλλά και γιατί έχουν προτείνει και υλοποιούν τις κατεδαφίσεις με συγκεκριμένο πιλοτικό τρόπο ιεράρχησης».


Εκδήλωση για τη «Μάνα» σήμερα στο Κάστρο Καλαμάτας

Το χορευτικό τμήμα “Αργώ” του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας παρουσιάζει στο αμφιθέατρο του κάστρου Καλαμάτας σήμερα στις 21:00 τη μουσικοχορευτική παράσταση «ΜΑΝΑ» με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς απ' όλη την Ελλάδα

Το κεντρικότερο πρόσωπο της ζωής μας, η Γυναίκα, το σύμβολο, η μορφή της, η απουσία της, όσα απ' Αυτήν εμπνεύστηκε ο λαός και εξακολουθούν να μας συγκινούν.

Την εκδήλωση πλαισιώνει η ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου που μαζί με τους χορευτές υπόσχονται να μας ξυπνήσουν μνήμες σ' ένα ταξίδι συναισθημάτων που τελικά είναι το ίδιο κάθε εποχή, μια σχέση που αλλάζει αλλά είναι πάντα εκεί. Γιατί Μάνα είναι μία!

Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση: Λαογραφική Εστία Τρίπολης.

Ο καιρός

Αίθριος καιρός και υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σήμερα στην περιοχή μας. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι ως ισχυροί και η θερμοκρασία αναμενεται να φτάσει τους 35 βαθμούς κελσίου.

Μικρή πτωση της θερμοκρασίας και εξασθένηση των βορείων ανέμων, προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία, θα κυμνθεί από 24 ως 34 βαθμούς κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54