ȘTIRI ÎN LIMBA ROMÂNĂ - 17/07/2014

Nu se deschide TAXIS
Informații de pe lângă Ministerul de Finanțe relatează ca probabilă depunerea unui amendament care va viza pe contribuabilii care nu au depus la termen declarațiile de venit astfel încât să poată folosi măsura bonurilor colectate. Secretara veniturilor la buget Katerina Savaidou a dezmințit astăzi informațiile conform cărora va fi deschisă tacit platforma electronică TAXIS pentru 48 de ore în pofida protestelor contabililor.

Mitinguri de solidaritate cu palestinienii
Mitinguri de solidaritae cu  poporul palestinian și condamnare a genocidului comis de statul Israel sunt organizate diseară în fața ambasadei israeliene de l aPaeio Psuhiko. La ora 18.30 Inițiativa Un Vapor pentru Gaza, organizații palestiniene, partide de stânga și asociații sociale și politice  lansează atenienilor un apel de particpare la acest miting de protest.Tineretul KKE organizează o adunare la metroul de la Panermou și apoi unmarș către ambasada Israelului. Medicamente pentru spitalele Palestinei colectează Infirmeria Socială Metropolitiko și organizația Fair Planet.

Nikos Maziotis spitalizat și păzit la Evanghelismos
Nikos Maziotis se află spitalizat l aEvanghelismos în paza poliției după ce a fost arestat ieri la amiază în centrul capitalei. Laboratorul de balistică după expertiza efectuată a constatat că arma cu care a tras focuri ieri Maziotis nu a mai fost folosită la alte acte teroriste sau criminale.
Serviciul Antitero continuă investigațiile pentru descoperirea locuinței lui Maziotis în pofida faptului că există multe denunțuri că  nu este aplicată legalitatea pe durata investigațiilor.

Persona non grata deputații guvernului la Orestiada și Serres
Nedoriți sunt calificați deputații și miniștrii guvernului Samaras conform asociației sindicale a personalului de la Industria de Zahăr din Evros, ca urmare a hotărârii guvernului de a închide fabricile de zahăr de la Orestiada și Serres.

Blocați baza de la Suda
La o blocadă de trei zile a bazei militare de la Suda/Creta care ar demara de sâmbătă la amiază fac apel organizațiile locale politice și sociale împotriva distrugerii armelor chimice din Siria în Mediterană.

Marș de protest în masă la 22 iulie
Marșuri împotriva concedierilor și disponibilizărilor  vor fi organizar ela 22 iulie de profesori, paznicișcolari, femeile de serviciu de la ministerul de finanțe, angajați ERT, funcționari administrativi din universități, angajați la adminstrația locală și sectorul privat.
 Marșul care va porni din fața clădirii ERT la 8.30 și se va îndrepta spre Piața Syntagma.


Actualitatea Externă
                                                                            
Acord între ISRAEL şi HAMAS pentru încetarea focului în Gaza
Israelul şi gruparea islamistă Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea focului în Fâşia Gaza, începând de vineri, ora 03.00 GMT, a anunţat un responsabil israelian sub rezerva anonimatului, relatează AFP.
Protagoniştii conflictului „au ajuns la un acord pentru un armistiţiu începând de vineri, la 06.00 dimineaţa (ora locală)”, a indicat sursa citată,.
Hamas, care a respins la începutul săptămânii o primă iniţiativă de încetare a focului formulată de Egipt şi acceptată de Israel, nu a confirmat încă acordul.

"Banca Mondială II" va avea sediul la Shanghai
Oraşul Shanghai, centrul financiar al Chinei, are cele mai mari şanse să găzduiască sediul viitoarei bănci de dezvoltare lansate de principalele economii emergente (BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), în pofida îngrijorărilor unor state membre din grup că China ar putea să reorienteze viitoarea bancă pentru deservirea intereselor sale.
Liderii BRICS urmează să se întâlnească, în perioada 15-16 iulie, în oraşul brazilian Fortaleza, pentru a semna actul de naştere a băncii de dezvoltare, precum şi pentru un fond de 100 de miliarde de dolari destinat stabilizării pieţelor valutare.
Grupul statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) a decis la un summit organizat la Durban (Africa de Sud), în luna martie 2013, crearea unei bănci proprii de dezvoltare. Banca va acţiona complementar cu instituţiile financiare internaţionale deja existente, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, pe care statele din BRICS le consideră ca fiind controlate excesiv de SUA şi Europa.
În prima fază, statele BRICS vor injecta 50 de miliarde de dolari în viitoarea bancă, iar fiecare ţară membră va avea o contribuţie egală. În timp însă, capitalul autorizat al băncii fi majorat la 100 de miliarde de dolari, pe măsură ce banca va dobândi influenţă pe plan internaţional prin oferirea de finanţare alternativă la cea oferită de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, instituţii dominate de SUA şi Europa. Noua bancă ar urma să demareze operaţiunile de creditare în 2016.
Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) sunt responsabile pentru 20% din PIB-ul mondial însă până acum nu au reuşit să ajungă la un numitor comun care să le permită să-şi utilizeze puterea economică în influenţă politică.

Meteo
Vreme instabilă cu înnorări în toată țara mai ales în cursul zilei. Vânturile din Egeu vor atinge pe alocuri 6 Bf.
La Atena înnorări de scurtă durată care pe alocuri se vor intensifica și se vor semnala ploi sau vijelii. Temperatura nu va depăși 34 de grade Celsius.
La Thessaloniki ploi și vijelii temporar și mâine în co-capitală mai ales în zonele montane ale districtului. Temperatura nu c adepăși 32 grade Celsius.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54