ȘTIRI ÎN LIMBA ROMÂNĂ - 14/07/2014

Vasilis Papayeorgopoulos condamnat la 12 ani închisoare
La 12 ani de închisoare a fost condamnat ex primarul Thessaloniki Vasilis Papayeorgopoulos care a fost găsit vinovat de complicitate la frauda uriașă din fondurile primăriei Thessaloniki.

Explozie cu patru răniți
Patru persoane au fost rănite ca urmare a exploziei  la o manufactură de artificii la Zevgolatio. Răniți sunt proprietarul manufacturii, cei doi copii și un muncitor.

Guvernul Samaras nu lasă nimic neatins
Noi fronturi pentru guvernul Samaras precum după proiectul de lege pentru ,,mica DEI,, pe agenda guvernului figurează proiectul de lege pentru păduri, care va fi adus în parlament în cursul săptămânii.
SYRIZA și liderul partidului Alexis Tsipras a trimis mesajul că  proiectul de lege privind exploatarea coastelor va fi următorul câmp de confruntare foarte dură.
În paralel continuă întâlnirile troika cu cadre ale guvernului și astăzi vor fi puse pe tapet chestiunile privind finanțele caselor de asigurări.

Nefructuoasă întâlnirea Federației Didactice cu sec de stat în ministerul Educației
Nefructuoasă a fost întâlnirea Federației Didactice a Greciei cu sec de stat în minsterul Educației. Știrea care a rezultat însă de la această întâlnire este că nu se va face nicio angajare de cadre didactice pentru următorul an  școlar fapt care dacă se îmbină cu pensionările,  avertizează că vor exista lipsuri tragice de învățători și profesori în următoarea perioadă școlară care începe în septembrie.

Grevă de avertisment la ELTA
Asociația Poștașilor de la  Poșta  Elenă /ELTA din Atena a hotărât să declare a grevă de 24 de ore pentru miercuri 16 iulie, revendicând angajarea urgentă de personal sezonier. Dacă nu vor fi rezolvate problemele asociația avertizează cu o grevă de patru zile,  11-14 august.

Thessaloniki fără transport public
Fără autobuze va rămâne Thessaloniki ca urmare a stației de lucru a angajaților care sunt neplătiți de luni de zile și care revendică subvenții de la buget încă din 2010.

Toată Grecia solidară cu femeile de serviciu concediate
Pentru cele 595 de femei de serviciu ale Ministerului de finanțe care continuă după zece luni  lupta r pentru reangajarea lor. Postul de radio Kokkino și ,,Solidaritatea pentru toți,, organizează un concert de solidaritate cu luptele lor la care va fi prezentă  și interpreta Charis Alexiou. Concertul va avea loc luni 28 iulie ora 21:00 în Piața Syntagma. ERTOPEN face apel tuturor cetățenilor să fie prezenți pentru a le sprijini.

Expiră termenul pentru declarația de venit
Expiră astăzi termenul pentru depunerea declarației de venit pentru 2014  iar Ministerul de Finanțe a exclus o nouă prelungire a termenului.

Expiră termenul pentru înscrierea electronică pentru facultăți
Candidații de la examenele de intrare la facultate dunt rugați să procedeze la definitivarea cartelei electronice deoarece expiră termenul fixat. Vor fi siguri că definitivarea a fost corectă doar dacă vor primi un număr de protocol sub formă electronică.

OAED afișează listele de eligibilitate pentru cămine și creșe
Au fost afișate listele de eligibilitate pentru copiii care vor fi primiți la creșele și căminele OAED pentru perioada 2014-2015.Părinții care sunt intereseați pot primi informații de la căminele și creșele locale OAED unde au depus cerere sau de pe pagina electronică a Organizației.

Perioada reducerilor
A demarat astăzi perioada reducerilor de vară care va dura până la finele lunii august.

Turismul Social primește cereri
Începând de astăzi se pot depune cereri  pentru Turismul Social pentru angajați, șomeri și familiile lor. Se prevede o subvenție de 1-5 nopți începând cu 15 septembrie 2014 până la 31 august 2015.

Actualitatea externă

Iadul din Gaza fără sfârșit
Doi palestinieni au fost ucişi vineri în centrul Fâşiei Gaza în cadrul unui atac aerian, ceea ce ridică la 172 numărul victimelor palestiniene de la începutul operaţiunii israeliene, în urmă cu patru zile, potrivit serviciilor de urgenţă locale.Până la ora actuală mai există 1.260 d erăniți 17.000 de refugiați și mii de case, magazine, drumuri dar și unitatea principală de electricitate sunt avariate grav iar 70.000 de locuințe să rămână fără curent electric. 
Israelul declară că este ferm hotărât să continue operațiunile militare ignorând apelurile comunității internațționale de a proceda la un armistițiu.

BRICS vs FED și Banca Mondială
BRICS  Cele cinci ţări membre ale (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) urmează să anunțe lansarea unei bănci de dezvoltare.
Capitalul băncii va fi de o sută miliarde dolari, relatează Reuters.
Proiectul unei bănci de dezvoltare care să fie finanţată şi condusă de cele cinci ţări a fost anunţat anul trecut, cu prilejul summit-ului BRICS de la Durban, din Africa de Sud.
Demersul a fost, însă, unul greoi, din cauza neînţelegerilor cu privire la structura capitalului instituţiei, la conducerea sa şi locaţia care va servi drept sediu.
Lansarea băncii de dezvoltare ar fi prima realizare de anvergură a ţărilor BRICS care, anul trecut, s-au confruntat cu ieşiri puternice de capital, în urma reducerii, de către FED, a programului de relaxare cantitativă, ieşiri în faţa cărora acestea nu au reuşit să se coordoneze. .
Instituţia financiară ar urma să reprezinte un simbol al influenţei în creştere a grupului de cinci ţări, îndeplinind un deziderat al Rusiei după sancţionarea sa, de către statele occidentale, din cauza implicării sale în conflictul din Ucraina

METEO
Un buletin extraordinar de înrăutățire a vremiii a emis EMY. Ploi puternice și vijelii se vor manifesta în regiunile nordice și centrale ale țării și în geul de Nord pe alocuri va cade grindină și vor sufla vânturi puternice. La Atena se vor semnal aînnorări care se vor itensifica pe alocuri .Temepreatura va atinge 30 de grade. La Thessaloniki înnorări slabe care se vor intensifica și se vor semnala ploi locale puternice și chiar vijelii. Temperatura maximă 26 grade Celsius.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54