Το δημοψήφισμα για το νερό θα γίνει κανονικά (βίντεο)

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, δήμοι και φορείς αποφάσισαν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Σε ανακοίνωσή τους που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από ώρα σε ώρα περιγράφουν πως θα παρακάμψουν τα νομικά "εμπόδια" που θέτει σήμερα η πολιτεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα στηθούν κανονικά έξω από τα εκλογικά κέντρα και η ψηφοφορία θα γίνει βάσει ειδικών καταλόγων που θα συνταχθούν με ευθύνη των φορέων, των Δήμων και των εθελοντών, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης μέσω της εντολής του Εισαγγελέα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να προχωρεί σε σύλληψη οποιουδήποτε εθελοντή του κινήματος στήσει κάλπη ή αξιοποιήσει εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα για το νερό.

Την ίδια στιγμή, αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από το κίνημα πολιτών "SOSτε το νερό" η αυταρχική πράξη της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νερό.

Σε δηλώσεις του στο alterthess.gr ο Ο Τάσος Γκούβας ξεκαθαρίζει ότι Το SOSτε το νερό θα ναι κανονικά αύριο έξω από τι κάλπες και το δημοψήφισμα για το νερό θα διεξαχθεί κανονικά.

{youtube}AlfKEC8sR3s |600|450|0{/youtube}

Καλείται λοιπόν το συνολο του λαού της Θεσσαλονίκης, να πάρει μέρος μαζικά στο δημοψήσιμα ψηφίζοντας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Έκθετη πολιτικά και νομικά κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα Savegreekwater, τονίζει ότι η  εγκύκλιος Μιχελάκη, «απαγόρευσης» του τοπικού δημοψηφίσματος που οργανώνουν οι 11 Δήμοι της Θεσσαλονίκης μία μέρα πριν την διαδικασία είναι έκθετη πολιτικά και νομικά.

"Πολιτικά, διότι μία μόλις μέρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές που αναδεικνύουν τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση επεμβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία που έχουν αποφασίσει εδώ και μήνες οι δημοκρατικά εκλεγμένοι Δήμαρχοι, με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και πάμπολλων φορέων σε Ελλάδα και Ευρώπη."

"Νομικά γιατί η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν παρεμποδίζει την διεξαγωγή των εκλογών αλλά θα ήταν και απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αν η η κυβέρνηση δεν είχε επιδείξει σκανδαλώδη, ύποπτη και αντιδημοκρατική «ολιγωρία» στην σύνταξη και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ίσχυε επί τέλους η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί τοπικών δημοψηφισμάτων που προβλέπει ο "Καλλικράτης"."

Ακόμα πιο απαράδεκτος, χαρακτηρίζεται ο εκφοβισμός περί  περί συλλήψεων όσων στήσουν κάλπες ή χρησιμοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους ακόμη και εκτός των εκλογικών κέντρων.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με δηλώσεις του συνταγματολόγου κ. Κατρούγκαλου, η απαγόρευση της χρήσης εκλογικών καταλόγων είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί των τοπικών υποθέσεων μεταξύ των οποίων ανήκει η διενέργεια δημοψηφισμάτων σύμφωνα με τον νόμο του "Καλλικράτη".

Εκτός από αυτό η απαγόρευση αυτή προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 του Συντάγματος αλλά και την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης που προστατεύεται στο άρθρο 52 του Συντάγματος.


"Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του κ. Μιχελάκη, της κυβέρνησης και των φίλων τους, που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη κεκλεισμένων των θυρών, να κατανοήσουν και να σεβαστούν τη βούληση των Θεσσαλονικέων πολιτών, αλλά θα πρέπει να κάνουν υπομονή.Η κίνησή του εκθέτει τον ίδιον, την κυβέρνησή του και αποκαλύπτει το αληθινά αισθήματα της πολιτικής τους τάξης για τη πραγματική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.Η προστασία της δημοκρατίας και η έκφραση της βούλησης όλων των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτο μας δικαίωμα και είναι υποχρέωση όλων μας αυτό να διαφυλαχθεί από ερμηνείες και μεθοδεύσεις περαστικών κυβερνήσεων. Οι εποχές των «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί

Η Πρωτοβουλία Savegreekwater, υπενθυμίζει ότι στην Ιταλία, σε εθνικό δημοψήφισμα για το νερό, που προκάλεσαν οι πολίτες με τη συλλογή υπογραφών, στην Ιταλία στις 12 Ιουνίου και στις 13 Ιουνίου 2011, οι πολίτες καταψήφισαν την ιδιωτικοποίηση σε ένα συντριπτικό ποσοστό 95.4%.

Επίσης, το 2004, η πόλη και το ομόσπονδο κράτος του Αμβούργου αποφάσισε, ύστερα από επιτυχές τοπικό δημοψήφισμα, την υιοθέτηση νόμου σύμφωνα με τον οποίο η υπηρεσία του νερού έπρεπε να είναι σε δημόσια χέρια.


Οι δημότες του Βερολίνου απαίτησαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης της σύμβασης παραχώρησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας ύδρευσης του Βερολίνου, ύστερα από την οποία αποκαλύφθηκε ότι αυτή περιείχε μυστική έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους και πρόσφατα η υπηρεσία επαναδημοτικοποιήθηκε πλήρως με υψηλότατο όμως οικονομικό κόστος για τους δημότες.

Και βεβαίως υπάρχουν και τα παραδείγματα των κυβερνήσεων εκείνων που σέβονται ακόμη και τις δημοσκοπήσεις και το κοινό αίσθημα και πράττουν ανάλογα. Το 2004 η Ολλανδία ψήφισε ένα νόμο που εμποδίζει οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία από την παροχή υπηρεσιών πόσιμου νερού στο κοινό. Ακόμη και στη Λιθουανία, πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία μόνο οι Δήμοι θα μπορούν να παρέχουν ύδρευση."

Αλλά και για την δική μας περίπτωση, όπως ακόμη επισημαίνει η καμπάνια για την σωτηρία του νερού στην Ελλάδα, "η διεθνής πίεση ανάγκασε την Κομισιόν να εξαιρέσει τις υπηρεσίες ύδρευσης από την οδηγία για τις συμβάσεις παραχωρήσεων. Μάλιστα πρόσφατα ο Ολι Ρεν, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών της και ότι δέχεται να εξαιρεθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης από τα συμφωνημένα. Αυτό δημιουργεί ακριβώς εκείνο το πολιτικό κλίμα στο οποίο μια κυβέρνηση θα μπορούσε όντως να εξαιρέσει τις υπηρεσίες ύδρευσης από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, αντί να δημιουργεί «κλίμα» ενάντια στην έκφραση των πολιτών της Θεσσαλονίκης."

"Είναι λοιπόν τουλάχιστον « ατυχές» εν' όψει διαδικασιών όπως οι αυτοδιοικητικές και οι Ευρωπαϊκές εκλογές, η κυβέρνηση να ασεβεί απέναντι στην ίδια την ανάγκη της έκφρασης των πολιτών υπονομεύοντας έτσι την ουσία της δημοκρατίας.

Κατά τα άλλα, προσφέρουμε στον κ. Μιχελάκη και στην κυβέρνηση, ένα ποτηράκι δημόσιο νερό από τις βρύσες της ΕΥΑΘ και τους ευχόμαστε «καλή χώνεψη». Ραντεβού στις κάλπες...." καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από alterthess.gr, savegreekwater, stokokkino.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/05/2014 - 20:30