Φωτογραφία REUTERS

Σφοδρές μάχες με νεκρούς στη Βεγγάζη – Κλειστό το αεροδρόμιο

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 146 τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, σε συγκρούσεις μεταξύ μιας ένοπλης ομάδας, με την ονομασία «Εθνικός Στρατός της Λιβύς» πιστής σε έναν απόστρατο στρατηγό και ισλαμιστών ανταρτών. Έκλεισαν το αεροδρόμιο για λόγους ασφαλείας.
«Κλείσαμε το αεροδρόμιο για όσο διαρκούν οι μάχες στην πόλη προκειμένου να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των επιβατών» δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του αεροδρομίου Ιμπραχήμ Φαρκάς.
 
Το Ιατρικό Κέντρο και το νοσοκομείο Αλ Τζάλα της Βεγγάζης παρέλαβαν τις σορούς 16 ανθρώπων και έκαναν εισαγωγή σε 49 τραυματίες ενώ στο νοσοκομείο Αλ Μαρτζ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης, μεταφέρθηκαν τέσσερις νεκροί και 70 τραυματίες.

Την ίδια ώρα το νοσοκομείο Αλ Αμπίαρ, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, παρέλαβε τις σορούς 4 ανθρώπων και έκανε εισαγωγή σε 27 τραυματίες.
Από το Αλγέρι, έγινε γνωστό ότι η Αλγερία αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία και το προξενείο της στην Τρίπολη λόγω μιας «πραγματικής και άμεσης απειλής» εναντίον των διπλωματών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αποφασίστηκε, σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης, να κλείσουν κατεπειγόντως, για προληπτικούς λόγους, η πρεσβεία και το γενικό προξενείο στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης εκφράζεται επίσης η αλληλεγγύη της Αλγερίας στο λαό της Λιβύης και την κυβέρνησή της και η στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι έπειτα από την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις και απαγωγές σε βάρος διπλωματών.
Τον Απρίλιο απήχθη ο πρεσβευτής της Ιορδανίας Φάουαζ αλ Αϊτάν ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη αφού το Αμάν συμφώνησε να παραδώσει στις αρχές της Λιβύης έναν Λίβυο τζιχαντιστή.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters