"Έχω συναντήσει παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία" - Η κοινωνία μέσα από τα μάτια του καραγκιοζοπαίκτη

Του Γιώργου Μαρινόπουλου

Σεπτέμβρης 2013. Έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από το "μαύρο" στις συχνότητες της ΕΡΤ και ένα σαββατιάτικο πρωινό συναντιέμαι στο στούντιο της ΕΡΑ Πύργου με δύο φίλους, τον Φώτη Πλέσσα και τον γιο του Χρήστο. Δύο άνθρωποι με σημαντικότατη προσφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, άξιοι συνεχιστές μιας οικογενειακής παράδοσης 140 ετών (!), αυτής του καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών, του καραγκιοζοπαίκτη. Ένα επάγγελμα-λειτούργημα, τουλάχιστον για όσους θυμούνται με γλυκιά νοσταλγία χρόνια όμορφα και αγνά και που χαίρονται όταν οι θύμησες αυτές παίρνουν σάρκα και οστά σε υπαίθριους χώρους και σχολειά, όπου και γνωρίζουν τα μικρά παιδιά από κοντά τι εστί Θέατρο Σκιών.

 

 

Προ ημερών και με τη βοήθεια συναδέλφωντης ΕΡΑ κατάφερα να εντοπίσω το ηχητικό αρχείο, όπου είχε καταγραφεί εκείνη η συζήτηση μου με τον Φώτη και τον Χρήστο. Και προχώρησα στην απομαγνητοφώνηση μερικών αποσπασμάτων από τα όσα είχε αναφέρει στον «αέρα» ο παππούς πια της οικογένειας, ο Φώτης, που παραμένει φυσικά δραστήριος και ακμαίος όπως πάντα!  Αποσπασμάτων που δεν είναι μια ακόμη απλή αναφορά στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών, αλλά με αφορμή τον Καραγκιόζη ο Φώτης μιλά από καρδιάς, απλά και λαϊκά, για θέματα κοινωνικά και πολιτικά. Σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα μου είπε εκείνο το πρωινό, λόγια που σήμερα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Και ραντεβού στον μπερντέ!

Φώτης Πλέσσας: Και 'μεις ξυπόλητοι είμαστε

O Καραγκιόζης είναι ξυπόλητος, ρακένδυτος και με καμπούρα. Και 'μεις οι Έλληνες ξυπόλητοι είμαστε. Και μεθαύριο θα 'χουμε όλοι μπαλώματα όπως τα 'χουν κάνει αυτοί που μας κυβερνούν.Και  ό,τι κάνει ο Έλληνας στην καθημερινότητα του, αυτό παρουσιάζει ο Καραγκιόζης.

Να η κοινωνία μας

Ο Καραγκιόζης είναι η κοινωνία μας, αυτό παρουσιάζει. Όταν ανάβουν τα φώτα του μπερντέ και βλέπεις την καλύβα του Καραγκιόζη και το σαράι του Πασά, δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις για να καταλάβεις πως στην καλύβα μένει κάποιος φτωχός και στο σαράι κάποιος πλούσιος. Να η κοινωνία μας. Πως είμαστε χωρισμένοι; Σε φτωχούς και σε πλούσιους. Άδικο. Και το πιο τραγικό που πεθαίνουν άνθρωποι, μικρά παιδιά από πείνα σήμερα. Στον 21ο αιώνα μας έχουν εξαθλιώσει, άνθρωποι ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για να βρουν τίποτα φαγώσιμο για να ξεγελάσουν την πείνα τη δική τους και της οικογένειας τους, των παιδιών τους. Έχω συναντήσει παιδάκια να λιποθυμούν στα προαύλια των σχολείων. Δεν έχουν ούτε κολατσιό να πάρουν κοντά. Εκεί μας έχουν φτάσει. Όπως και την Ιστορία μας -και αυτήν την εξαθλίωσαν. Όπως και τη θρησκεία μας -και αυτήν την εξαθλίωσαν.

Δεν μπορούν να κλείσουν τον Έλληνα μέσα σε μια καπονέρα

Αναρωτιέμαι και λέω: Aυτά τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα -έχω και 'γω εγγόνια- σε τι κοινωνία τα φέρνουμε; Τι θα δουν αυτά τα παιδιά, πως θα επιβιώσουν και τι θα ζήσουν; Πως θα πουν αύριο στα δικά τους παιδιά «εγώ είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα Έλληνας»; Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα. Και δεν φταίει ο λαός. Ο Έλληνας είναι φιλόξενος, έχει ευαισθησίες. Είναι φιλότιμος, είναι γλεντζές. Δεν μπορούν να μας κάνουν εμάς Γερμανία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος που «ονειρεύονται» να μας κάνουν. Δεν μπορούν να κλείσουν τον Έλληνα μέσα σε μια καπονέρα και να τον κατευθύνουν όπως θέλουν αυτοί, να του πουν «κάτσε εδώ εσύ και -την άλλη στιγμή- κάτσε από ΄κει». Ο ελληνικός λαός έχει μια ιστορία μεγάλη στην πλάτη του...

 


Ο Έλληνας ξαναγυρνάει στις ρίζες του

Ο κόσμος ο απλός αγαπά τις παραδόσεις. Γευτήκαμε ό,τι ξενόφερτο μας ήρθε, το αγκαλιάσαμε, το «απολαύσαμε» για πάρα πολλά χρόνια, αλλά ο Έλληνας ξαναγυρνάει στις ρίζες του, ξαναθυμάται από που ξεκίνησε. Βλέπω γεροντάκια που έρχονται στις παραστάσεις και θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια: Τις μαντρούλες με τον ασβέστη, το αγιόκλημα, τον βασιλικό, τον πασατέμπο, την πορτοκαλαδίτσα, «το ραντεβού μας που θα το δώσουμε; Στον Καραγκιόζη, στον κινηματογράφο...». Είναι αναμνήσεις που μας έρχονται πάλι και νοσταλγούμε και ξαναγυρίζουμε σ' αυτές τις ρίζες.

 

Αυτοί είναι οι Χατζατζάρηδες

Τώρα που θα 'ρθουν οι εκλογές, να δεις πόσοι Χατζατζάρηδες θα βγουν στην τηλεόραση να σε καλοπιάσουν, να σε μαλαγανέψουν για να πάρουν την ψήφο σου. Αυτοί είναι οι Χατζατζάρηδες...

 

 

*Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργου Μαρινόπουλου δημοσιεύθηκε χθες και στην τοπική εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" (http://www.protinews.gr/)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01/04/2014 - 09:38