Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  6-3-14
 
 
Νεκρός 81χρονος άνδρας σε μετωπική σύγκρουση Ι.Χ. με ταξί
 
Βαριά τραυματίστηκε η συνεπιβάτης σύζυγός του, ελαφρότερα άλλοι δύο.
Τραγική κατάληξη είχε για έναν 81χρονο άνδρα η μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτου που οδηγούσε ο ίδιος και συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί επί των οδών Αθηνών – Φιλικής Εταιρίας στο Βόλο. Ο άνδρας, που από τη δύναμη της σύγκρουσης εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο του συνοδηγού ήταν ήδη νεκρός στην άσφαλτο, ενώ σοβαρά τραυματισμένη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο η 74χρονη σύζυγός του, όπως και ο 24χρονος οδηγός του ταξί και η 28χρονη αδελφή του, που τραυματίστηκαν ελαφρά.
Το δυστύχημα έγινε  χθες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, όταν το Ι.Χ. μάρκας CitroenSaxo, που οδηγούσε ο ηλικιωμένος, κινούνταν επί της Αθηνών, με κατεύθυνση το Βόλο. Στη διασταύρωση με την οδό Φιλικής Εταιρίας, το μικρό αυτοκίνητο προσπάθησε να στρίψει αριστερά σε σχέση με την πορεία του.
Επί της οδού Αθηνών αι κατεύθυνση προς Αλυκές, κινούνταν με ταχύτητα, απ’ ότι υποστηρίζουν μάρτυρες, ένα ταξί μάρκας Mercedes, που, ενώ πήγαινε στην πορεία του, είδε ξαφνικά το μικρό αυτοκίνητο να βρίσκεται μπροστά του.
Η σύγκρουση φαίνεται ότι ήταν σφοδρότατη, καθώς το αυτοκίνητο που βρισκόταν οι ηλικιωμένοι μετά τη σύγκρουση βρέθηκε στη νησίδα της οδού Αθηνών, ενώ το ταξί συνέχισε την πορεία του και έπεσε σε στύλο της ΔΕΗ, επί της Φιλικής Εταιρίας. 
Ο ηλικιωμένος οδηγός του Citroen φαίνεται ότι δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας και εκσφενδονίστηκε στο οδόστρωμα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή, ενώ η σύζυγός του τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου.
Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τόσο ο 24χρονος οδηγός του ταξί, όσο και η 28χρπονη αδελφή του, που βρισκόταν στο αυτοκίνητο και έφερε τραύμα στο μέτωπο.
Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βόλου.
 
Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ανανεώσιμων πηγών από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Δήμου Βόλου
 
Π. Σκοτινιώτης: Στόχος μας να καταστήσουμε το Βόλο κέντρο πρότυπης αστικής ανάπτυξης.
Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο πλαίσιο ενός διαδραστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, επικεντρωμένου στους τομείς της αειφόρου ενέργειας, των ενεργειακά αποδοτικών υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προωθεί η Δημοτική Αρχή Βόλου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών και να καταστήσει το Βόλο κέντρο πρότυπης αστικής ανάπτυξης. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη με αφορμή, αφενός την ανακοίνωση των 88 Δήμων της χώρας που έχουν υπογράψει το “Σύμφωνο των Δημάρχων”, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου, αφετέρου την έγκριση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ της προμελέτης και των τευχών δημοπράτησης δυο πρωτοποριακών έργων που αφορούν α) την αξιοποίηση της λυματολάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και β) τη δημιουργία ενός ακόμη υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση «Μετερίζια» Πηλίου. 
Παρουσιάζοντας τις δράσεις και τους στόχους του Σχεδίου, από κοινού με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Ηλ.Ξηρακιά και τον Πρόεδρο της ΑΝΕΒΟ κ.Γ.Καουνά, ο κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και με βάση τη στρατηγική αυτή, εκπονήθηκε από την ΑΝΕΒΟ το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπογραφή του Συμφώνου Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για την πιο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα του περιβάλλοντος, στην οποία συμμετέχουν 5.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Βόλου. Από την υπόλοιπη Θεσσαλία, το Σύμφωνο των Δημάρχων έχουν υπογράψει επίσης οι Δήμοι Τρικάλων, Φαρσάλων και Αγιάς.
Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν έως το 2020 το στόχο 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή:
• Μείωση κατανάλωσης ενέργειας 20%
• Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% και
• Αύξηση των ΑΠΕ κατά 20%
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του Δήμου Βόλου, που πρόσφατα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελεί τελικά ηθική και πολιτική υποχρέωση της τοπικής μας κοινωνίας απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στον οικιακό και τριτογενή τομέα, τα οχήματα και τις μεταφορές, τα δημοτικά κτίρια και το δημοτικό φωτισμό, «πράσινες» προμήθειες, παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου, διαχείριση των αστικών αποβλήτων, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών του Δήμου.
Όλοι οι σχεδιασμοί στους παραπάνω τομείς, όπως εξήγησε, στοχεύουν, παράλληλα προς την περιβαλλοντική προστασία, στη μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου που απορροφά, με στοιχεία του 2013, ένα σημαντικό ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου. 
Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών κ.Ηλ.Ξηρακιάς ανέφερε ότι οι δαπάνες του Δήμου Βόλου για ενέργεια το 2013 ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 4.719.669,83 ευρώ, οι αντίστοιχες δαπάνες των σχολείων ήταν 419.642,29 ευρώ, της ΔΕΥΑΜΒ 2.758.580,19 ευρώ και των Νομικών Προσώπων του Δήμου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) 619.027,14 ευρώ. 
Ο κ. Καουνάς από την πλευρά του υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΝΕΒΟ χάρις στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό της και στηλίτευσε τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το Σχέδιο. 
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του στόχου για ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Δήμος Βόλου έχει σχεδιάσει και προωθεί την:
• Θέρμανση και ψύξη του Κλειστού Γυμναστηρίου και του Κλειστού Κολυμβητηρίου της Νέας Ιωνίας με ηλιοθερμία
• Ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών μονάδων (Πολυκλαδικό – Καρτάλειο)
• Παρεμβάσεις στα δώματα δύο σχολείων (στη Νέα Ιωνία) και ενός δημοτικού κτιρίου (Σκενδεράνη) για την ενεργειακή τους αναβάθμιση
• Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα δέκα (10) σχολείων πρωτοβάθμιας και δέκα πέντε (15) σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• Παρέμβαση στον οδοφωτισμό με νέου τύπου φωτιστικά σώματα φιλικά προς το περιβάλλον, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων (η μελέτη βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού).
• Παρέμβαση στα μεγάλα ενεργοβόρα δημοτικά κτίρια, με αλλαγή φωτιστικών και με αξιοποίηση της τεχνολογίας για έξυπνη χρήση του φωτισμού.
• Κατασκευή από τη ΔΕΥΑΜΒ και δεύτερου Υδροηλεκτρικού (Υ/Η) Σταθμού, ισχύος 750 KW, στη θέση «Μετερίζια» Πηλίου. Η ΔΕΥΑΜΒ παράγει ήδη ηλεκτρικό ρεύμα από τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού (Υ/Η) Σταθμού Σαρακηνού και από βιοαέριο στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει τη λειτουργία της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ του Π.Σ.Βόλου, μια από τις ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα απορρίμματα.
• Υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης των ΕΕΛ Βόλου», το οποίο αφορά την επεξεργασία και αξιοποίηση 58 tn/ημέρα αφυδατωμένης λυματολάσπης που παράγεται στις ΕΕΛ, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης εντάσσεται και η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας προωθεί την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη διαλογή στην πηγή ως την τελική διάθεση, για να διεκδικήσει στη συνέχεια την απαιτούμενη χρηματοδότηση. 
Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Βόλου έχει είδη καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση και κομποστοποίηση των πράσινων κλαδεμάτων και των φυτικών υπολειμμάτων, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή μέθοδο της μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ. 
Ο σχεδιασμός αυτός, όπως τονίστηκε, βρίσκεται σε αντιστοιχία με τους άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής που προβλέπει το ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ).
 
«Δύναμη Βόλου» ο συνδυασμός του Μ. Μιτζικού
 
«Η πόλη μας δύναται να αναπτυχθεί» επισημαίνει ο υπ. δήμαρχος Βόλου
«Δύναμη Βόλου» είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου κ. Μιχάλη Μιτζικού. Όπως σημειώνει ο 39χρονος Υποψήφιος Δήμαρχος, η πόλη μας δύναται να αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Η πόλη μας, τονίζει, έχει αστείρευτες δυνάμεις, που πρέπει να αναδειχθούν και να συμβάλουν στην οικονομική της ανάπτυξη, να περιορίσουν την ανεργία, να την οδηγήσουν πάλι στο δρόμο των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.
Με τις δυνάμεις μας, σημειώνει ο κ. Μιτζικός, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, να ξεπεράσουμε την κρίση και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, για την επόμενη ημέρα του Βόλου που ονειρευόμαστε.
«Τολμάμε, αλλάζουμε, δημιουργούμε, είναι το τρίπτυχο που διακρίνει την προσπάθειά μας», τονίζει ο κ. Μιτζικός.
 
Εγκριση κόμματος κτηνοτρόφων από τον Αρειο Πάγο
 
«Υπ’ ατμόν» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, αναμένοντας μέχρι το τέλος της εβδομάδας να λάβουν την έγκριση του Άρειου Πάγου για το κόμμα που ετοιμάζουν, για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Όπως αναφέρει  ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων από τον Αλμυρό, κ. Γιάννης Γκρίνιας, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν συνδιασκέψεις προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Ευρωεκλογές καθώς είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο τον κλάδο τους σήμερα.
Όπως τόνισε ο κ. Γκρίνιας πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο αντικατοπτρίζει στην ουσία τη μεγάλη οργή και δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων, που κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. «Πιστεύουμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την έγκριση από τον Άρειο Πάγο και θα μπορούμε να προχωρήσουμε πλέον επίσημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίνιας προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους και να βοηθήσουν τον κλάδο τους, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Διαμαρτύρονται για το φρέσκο γάλα
Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Γκρίνιας, στις 5 Μαρτίου οι κτηνοτρόφοι έχουν προγραμματίσει συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Όπως τόνισε ο κ. Γκρίνιας στην συγκεκριμένη κινητοποίηση θα είναι κυρίως αγελαδοτρόφοι ωστόσο ανέφερε ότι θα σταθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι στο πλευρό τους καθώς για τον κλάδο τους δεν υπάρχουν διαχωρισμοί.
Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη και τον υφυπουργό - αρμόδιο για θέματα κτηνοτροφίας Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Επίσης αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) θα επισκεφθεί τη Βουλή προκειμένου να επιδώσει επιστολή στο σύνολο των βουλευτών του Κοινοβουλίου, με τις καταγγελίες και τις θέσεις του κλάδου, ζητώντας τους να μη συμβάλλουν με την ψήφο τους, στο τέλος της ελληνικής κτηνοτροφίας
 
Ο Δημ. Κουρέτας στο «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη…
 
Ο αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθηγητής Βιοχημείας και βραβευμένος για την καινοτομική του δράση από την ΕΕ Δημ. Κουρέτας μεταξύ των στελεχών που στηρίζουν το πολιτικό κίνημα «Το Ποτάμι» που ίδρυσε μόλις πριν από λίγες μέρες ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Στ. Θεοδωράκης χθες ανακοίνωσε τα 30 ιδρυτικά μέλη της πολιτικής κίνησης μεταξύ των οποίων και τον αντιπρύτανη του Παν. Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, που έχει πλούσια δράση επιστημονική αλλά και κοινωνική ενώ επίσης ασχολείται ιδιαίτερα με τα κοινά, με την πολιτική.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη στήριξή του στο εγχείρημα του Στ. Θεοδωράκη χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες αφού όπως τόνισε τις επόμενες μέρες θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου και θα αναφερθεί αναλυτικά στην πρωτοβουλία ίδρυσης της πολιτικής κίνησης «Το Ποτάμι». Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει όταν ρωτήθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει καμία σχέση με την κοινή κάθοδό του με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Κουρέτας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου, εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος ενώ διατέλεσε και Γραμματέας του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος θα είναι υποψήφιος ως συνεργαζόμενος με την παράταξη του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.
 
 
 
Εκτός ΠΕΔΥ βασικές ειδικότητες
 
Αρκετές ειδικότητες…εκτός ΠΕΔΥ στο Βόλο. Στη Μαγνησία, μόλις 30 συνολικά γιατροί από τους 77 ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν στον νέο οργανισμό.Από τις ειδικότητες, οι γιατροί που κατέθεσαν αίτηση αμέσως είναι οι οδοντίατροι ενώ σε όλες τις άλλες ειδικότητες υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα και ελάχιστο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες ισχνό ήταν το ενδιαφέρον για ειδικότητες όπως μαιευτική - γυναικολογίας, ψυχιατρικής, παιδιατρικής νεφρολογίας, ρευματολογίας και γενικής ιατρικής.
Όσες ειδικότητες δεν υπέβαλαν αίτηση, αναμένουν το Υπουργείο Υγείας να προκηρύξει τη δυνατότητα άμεσης σύναψης σύμβασης με το ΠΕΔΥ προκειμένου οι ιδιώτες γιατροί να δέχονται ασφαλισμένους στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
Πάντως το δέλεαρ για να μείνουν οι γιατροί εκτός ΠΕΔΥ ήταν αρκετά δελεαστικό σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατροί καθώς οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί θα μπορούν να δέχονται έως 400 επισκέψεις το μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παίρνοντας από το Δημόσιο 10 ευρώ την επίσκεψη, θα έχουν να λαμβάνουν 4.000 ευρώ μηνιαίως, τις περισσότερες φορές, απλώς για να συνταγογραφούν και όχι να εξετάζουν.
Ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας του ΙΚΑ Γ. Μπακούλας που επίσης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα 
τόνισε ότι στις 20 Μαρτίου θα πρέπει να λειτουργήσει το νέο σύστημα όπως τουλάχιστον έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Υγείας. «Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο ανέφερε ο ίδιος διότι πρόκειται για το αίμα των ίδιων των ασφαλισμένων. Οι μονάδες πρέπει να ανοίξουν άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τη μεταβατική μεταρρυθμιστική περίοδο και μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ειδική εγκύκλιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται οι εξής χρηστικές πληροφορίες.
Στη μεταβατική αυτή περίοδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα και από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών Νοσοκομείων, τακτικά και επείγοντα, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά ιατρεία αυτών
Ελεγκτές γιατροί υπάρχουν στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας Έργο των ελεγκτών είναι η έγκριση ή μη παροχών (οπτικά, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, κλπ) όπως αυτές ορίζονται από τον ΕΚΠΥ αλλά προσωρινά και για τις αναρρωτικές άδειες. Τα θέματα που θα εξετάζει η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου στο «πόδι» των Επιτροπών αφορούν πάσης φύσεως αναρρωτικές άδειες, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε τέκνα-μέλη οικογένειας λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, και πιθανά εκκρεμούντα αιτήματα για χορήγηση πρόσθετων ειδών-μηχανημάτων αποκατάστασης κτλ
 
 
Σε έξαρση η λύσσα
 
Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η νόσος της λύσσας, σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων), που χθες το πρωί, είχαν διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις με Διευθυντές σχολικών μονάδων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου. 
Η παρουσία κλιμακίου του ΚΕΛΠΝΟ, λειτούργησε σαν… ξυπνητήρι στο Βόλο, διότι η λύσσα έκανε και πάλι την εμφάνισή της στη χώρα και δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση του πληθυσμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά τυχόν κρούσματα στην περιοχή μας. Σημειώνεται ότι το πιο πρόσφατο κρούσμα λύσσας σε οικόσιτο σκύλο, σημειώθηκε προ δεκαημέρου περίπου, στην περιοχή της Ελασσόνας, στη γειτονική Λάρισα.
Στελέχη του ΚΕΛΠΝΟ, κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των οδηγιών που τους έδωσαν για τον περιορισμό του φαινομένου της λύσσας που έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην Ελλάδα, μέσω της εισόδου της κόκκινης αλεπούς.
Οι διευθυντές, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη νόσο, που εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα και στη Θεσσαλία. Αναφέρθηκαν μάλιστα και στο οξυμμένο πρόβλημα των αδέσποτων που -όπως τα τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα που βρίσκονται σε συχνή και άμεση επαφή με το περιβάλλον- κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τη νόσο. Χαρακτηριστική η μαρτυρία διευθύντριας Λυκείου του Βόλου, το παιδί της οποίας, όπως κατήγγειλε στη χθεσινή συνάντηση, δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο, στην περιοχή στο Πεδίο του Άρεως.
Τα στελέχη του ΚΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν για τη λύσσα, πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματά της και τη σημασία της άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Τόνισαν την ανάγκη αντιλυσσικού εμβολίου στα οικόσιτα σκυλιά για την προστασία τόσο των ζώων όσο και των ίδιων των ιδιοκτητών τους, ενώ σε κάθε περίπτωση δόθηκαν οδηγίες για την ανάγκη αποφυγής της επαφής με ζώα που δεν γνωρίζουμε.
«Δυστυχώς η λύσσα που είχαμε ξεχάσει έκανε και πάλι την εμφάνισή της στη χώρα. Ρόλος των σχολείων είναι να αποτελέσουν τους φορείς ενημέρωσης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της νόσου», δήλωσε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Θεοδώρα Μητσιάνη.
«Στην περιοχή μας έχουμε δυστυχώς πολλά αδέσποτα, φαινόμενο που επιτείνεται λόγω της κρίσης, Θα πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και μέσω αυτών την κοινωνία, να μην έρχονται σε επαφή με αδέσποτα και οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων να τα εμβολιάζουν ενάντια στη λύσσα», σημείωσε η κ. Μητσιάνη.
Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης κι όχι του πανικού απέναντι σε ένα φαινόμενο, που ενδέχεται να οδηγήσει τμήμα του πληθυσμού στο άλλο άκρο. «Στο πλαίσιο του προγράμματος ευέλικτης ζώνης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να περάσουν μηνύματα στους μαθητές για την προστασία τους, χωρίς όμως να αναπτυχθούν φοβίες απέναντι στα ζώα. Στόχος μας δεν είναι να «σβήσουμε» τα φιλοζωικά αισθήματα, αλλά να αναπτύξουμε στα παιδιά και την κοινωνία ικανότητες προφύλαξης και αντιμετώπισης της νόσου», τόνισε η ίδια
 
Αλλαγή ωραρίου λειτουργίας  της εμπορικής αγοράς
 
Θα γίνει μελέτη για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και για μέτρα όπως εκπτωτικές κάρτες και δωρεάν μετακινήσεις στην αγορά 
Αναπροσαρμογή ακόμη και του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Βόλου, με στόχο την τόνωση της καταναλωτικής κίνησης, μελετά η τοπική αγορά.
Μελέτη που εκπόνησε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και η οποία αποτυπώνει τις αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο του νομού την πενταετία 2009 - 2013, κρούει καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον του εμπορίου. Οι επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν τόσο στο χονδρικό όσο και στο λιανικό εμπόριο και μάλιστα με ρυθμό σχεδόν τετραπλάσιο από τη συρρίκνωση του συνόλου της επιχειρηματικότητας στο νομό.
Συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια 1.243 λουκέτα σε επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ενώ την τελευταία πενταετία, η «τρύπα» μεταξύ καταστημάτων που έκλεισαν και όσων άνοιξαν, αφορά σε 300 σχεδόν λιγότερες επιχειρήσεις. Καταδεικνύεται μάλιστα, ότι οι ατομικές επιχειρήσεις ήταν αυτές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Τα στοιχεία της μελέτης, δεν άφησαν ανεπηρέαστο το Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης, που θα δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, έκδοση καρτών που θα δίνει στο καταναλωτικό κοινό εκπτωτικά προνόμια, ακόμη και δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των πολιτών από και προς την αγορά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στην αναγκαιότητα συλλογής τεκμηριωμένων στοιχείων που θα οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις αλλαγές του ωραρίου και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τους εμπόρους, το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων και τους καταναλωτές.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 
Μουσικό Σχολείο Βόλου: «Ο υπέροχος κόσμος της κινηματογραφικής μουσικής»
Μουσική και τραγούδια που αγαπήθηκαν και έγιναν γνωστά μέσα από κλασικές ταινίες και μιούζικαλ αποτελούν το πρόγραμμα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συναυλίας προετοιμάζει αυτήν την εποχή το Μουσικό Σχολείο Βόλου. Η συναυλία πρόκειται να δοθεί σε δύο παραστάσεις, σήμερα 6 και αύριο 7 Μαρτίου και ώρα 8:30 μμ, στο Νέο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Βόλου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο Νέο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας και της αυξημένης ζήτησης που έχουν πάντα οι εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου Βόλου, το σχολείο θα διαθέτει δελτία προτεραιότητας για την καλύτερη οργάνωση της συναυλίας και την εξυπηρέτηση του κοινού.
Πληροφορίες στη γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ τέρμα με Αρσινόης, τηλ 24210-47155 και 24210-71096.
 
Πρεμιέρα με «Φασουλήδες»
 
Η επίσημη πρεμιέρα του έργου «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 21:00 το βράδυ στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, για το ενήλικο κοινό.
Παράλληλα συνεχίζονται οι πρωινές παραστάσεις για μαθητές σχολείων που ενθουσιάζουν τους μικρούς θεατρόφιλους οι οποίοι ανταποκρίνονται με πρωτοφανή τρόπο. Οι παραστάσεις για μαθητές πραγματοποιούνται από Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:00 και θα συνεχιστούν μέχρι και 10 Μαΐου ενώ προγραμματίζονται και παραστάσεις για το Σάββατο βράδυ και τα πρωινά της Κυριακής. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για το 2014, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου
Η παράσταση, σε μετάφραση της Ιουλίας Ιατρίδη, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του αναπληρωματικού Διευθυντή του ΔΗ.Πε.Θε. Δημήτρη Δακτυλά με την ερμηνεία γνωστών και νεότερων ηθοποιών της πόλης και με την πολύτιμη σύμπραξη των διευθυντών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Δημοτικής Σχολής Χορού, καθώς και μουσικών - καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Hπαράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δακτυλά (Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δη.Πε.Θε Βόλου), μουσική Νίκου Αδρασκέλα, έκτακτη συμμετοχή Ανδρέα Μιμαίου (Διευθυντής σπουδών Δημοτικού Ωδείου Βόλου), χορογραφίες Άντζελας Καλαντζή (Διευθύντρια Δημοτικής Σχολής Χορού), σκηνικά- κοστούμια: Νικολέτα Καίση
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06/03/2014 - 11:10