Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

ΕΡΑ Ρόδου - Τοπικές Ειδήσεις για 04-03-2014
 
Ακούστε ζωντανά το πρόγραμμα της Ε.ΡΑ Ρόδου 08:00-13:00 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Περισσότερες ειδήσεις, με συνεχή ενημέρωση, στις σελίδες της ΕΡΑ Ρόδου  erarodou.blogspot.gr   erarodos.blogspot.gr  και  facebook.com/erarodos
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟ. 
 
 
ΣΤΟ ’’ΔΙΑΓΟΡΑΣ’’ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ‘’ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΥΠΑ… ’’ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ’’
Την άμεση αντίδρασή τους στην ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα της Ρόδου, και της Κω  εκφράζουν, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ενόψει της επίσκεψης των υποψηφίων επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων των νησιών, στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για  μακροχρόνια μίσθωση τους. 
‘’Το μόνο που έχουν να φέρουν οι επενδυτές‘’ σημειώνουν οι εργαζόμενοι ‘’είναι αναστάτωση αλλά και ζημία στις πιο ζωτικές υποδομές της Δωδεκανήσου.‘’ δηλώνοντας  ταυτόχρονα την ευθεία αντίθεσή τους σε κάθε μορφή εκποίησης  παραχώρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου.
Οι εργαζόμενοι αρχικά θα επιδώσουν  ψήφισμα διαμαρτυρίας στους υποψηφίους αγοραστές όπου και θα αναλύονται οι λόγοι της αντίθεσής τους. 
 
ΕΥΑΓΓ. ΠΑΝΑΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ…’’ΤΟ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ’’
 
Έκκληση σε κάθε πατριώτη, πολίτη, συνδυασμό η κόμμα που σε δυόμισι μήνες θα ζητήσει τη ψήφο των κατοίκων αυτού του τόπου   έστω και αυτή τη τελευταία στιγμή να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους της  Πολιτικής Αεροπορίας του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου,  απευθύνει η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Παναή με αφορμή τις επισκέψεις των υποψήφιων αγοραστών και την εκποίηση του αεροδρομίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ.
‘’Ο Εθνικός μας πλούτος  ειδικά ένας Διεθνής Αερολιμένας με όλη την αξία και ιδιαίτερη σημασία που έχει σε αυτή τη παραμεθόριο περιοχή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ‘’, τονίζει η κ.. Παναή, καλώντας σε ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ, επικαλούμενη την ανακοίνωση του συλλόγου των Εργαζομένων στον Κρατικό Αερολιμένα. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπου εκφράζεται κάθετα η αντίθεση  των εργαζομένων σε κάθε μορφή εκποίησης, γίνεται γνωστό ότι από  χθες άρχισαν οι επισκέψεις των υποψήφιων επενδυτών στα  δύο  Κρατικά και Διεθνή Αεροδρόμια ΔΙΑΓΟΡΑΣ και  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ…..’’ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΡΑ,  ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ  ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ‘’
 
‘’Η προγραμματισμένη από σήμερα προσγείωση «επενδυτών» και «λοιπών αλεξιπτωτιστών» στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου Διαγόρας, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας αφυπνίσει.’’ υποστηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Υψηλάντης  αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΙΑΓΟΡΑΣ, ‘’Ας μην ξεχνάμε‘’ προσθέτει ‘’ότι για τη δημιουργία του αεροδρομίου, απαλλοτριώθηκε βίαια ένα από τα πιο όμορφα και παραγωγικά κομμάτια της ροδίτικης γης, ο κάμπος του Παραδεισιού. Για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του, έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία βγήκαν από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, κυρίως των Ροδιτών. Την ώρα που όλη αυτή η δημόσια περιουσία βγαίνει στο σφυρί πιθανότατα αντί πινακίου φακής,‘’, συμπληρώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου τίθενται  και τα ερωτήματα
* Ο  «επενδυτής» θα πληρώσει την πραγματική αξία της επένδυσης ή μήπως θα μας πετάξει κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης που κι αυτά σίγουρα δεν πρόκειται να μείνουν στη Ρόδο; 
* Ο «επενδυτής» θα βάλει τα χρήματα του (δάνεια θα είναι σίγουρα κι όχι δικά του) για να στηρίξει την οικονομία της πατρίδας ή για να αποκομίσει το «αναμενόμενο κέρδος»; 
* Από πού θα βγάλει ο επενδυτής το κέρδος αυτό; Αμφιβάλλει κανείς ότι το πρώτο που θα κάνει, είναι να αυξήσει τους φόρους και τα τέλη αεροδρομίου; Και αυτό  με τη σειρά του, θα αυξήσει ή θα μειώσει τις αφίξεις αεροσκαφών στο νησί; 
* Ποιος θα πληρώσει την αύξηση τελών και φόρων ?Θα μεταφερθεί ή όχι στο κόστος των εισιτηρίων και άρα θα την πληρώσουμε πρώτοι εμείς και βεβαίως οι επισκέπτες του νησιού; Αυτό θα είναι υπέρ ή κατά της αναπτυξιακής πορείας του τουρισμού μας; 
* Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ή μήπως θα μειωθούν κι αυτές που υπάρχουν; Θα τηρηθεί κριτήριο εντοπιότητας στην κάλυψή τους; 
* Θα διατηρηθούν ανθρώπινες σχέσεις εργασίας ή μήπως θα έχουμε ένα ακόμα χώρο εργασιακής αυθαιρεσίας και μεροκάματων πείνας; Μήπως τα κομμάτια που ήδη έχουν εκχωρηθεί (handling) δεν μιλούν από μόνα τους; 
* Έχουν προβλεφθεί αντισταθμιστικά οφέλη για τη Ρόδο και ποια είναι αυτά; 
* Ελήφθησαν υπόψη οι συνέπειες από την απώλεια του δημόσιου ελέγχου σ’ ένα διεθνές αεροδρόμιο που δεν βρίσκεται στο πουθενά, αλλά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή;
‘’Οι απαντήσεις μάλλον είναι προφανείς.’’ υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, εκτιμώντας πως  είμαστε πλέον υποψιασμένοι ως πολίτες και το παράδειγμα του Ελληνικού που είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες, τα λέει όλα. 
Τέλος καλεί κοινωνικούς  οικονομικούς, πολιτικούς φορείς και παράγοντες του τόπου, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο ζήτημα. να συνεργαστούν και να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης  καθώς ‘’Ο Δήμος Ρόδου πρέπει να μπει μπροστά!’’ 
 
Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ….’’ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕ 5 ΕΥΡΩ’’
 
«Οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του κόσμου στον τομέα της υγείας, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή’’, υποστηρίζει ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Δ. Κρεμαστινός,  με αφορμή την   αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για την επιβολή των 5 ευρώ στα ΠΕΔΥ. 
‘’Μετά την κατάργηση των 25€ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία’’, επισημαίνει, ο κ. Κρεμαστινός.’’ είναι επιβεβλημένο να μην υπάρξει νέα επιβάρυνση υπό τη μορφή των 5€ στον νεοσύστατο χώρο του ΠΕΔΥ. Ξεκάθαρη πρότασή μας παραμένει οι γιατροί οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβάσεις από το ΠΕΔΥ, να εξακολουθούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, όπως το έκαναν όταν υπηρετούσαν στα ταμεία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 
 
Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ …’’ ΝΕΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ 5 ΕΥΡΩ‘’
 
‘’Η επιβολή 5 ευρώ εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά’’, δηλώνει η  Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ,  αναφορικά με την επιβολή των 5 ευρώ για την επίσκεψη στα πολυιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
‘’Ο κ. Γεωργιάδης‘’, προσθέτει η Οργάνωση, ‘’έχει, μάλιστα, το θράσος  να αποκαλεί «ευτελές» το ποσό των 5 ευρώ, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Ο υπουργός Υγείας δεν προσφέρει κοινωνικό έργο προς τους ανασφάλιστους, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά στερεί από χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στην τραγική ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία’’, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας  πως ‘’τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά. Ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους θα σταθεί εμπόδιο στη διάλυση και την καταστροφή που οραματίζονται’’.
 
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Η ΡΟΔΟΣ
 
Την Τετάρτη 5 Μαρτίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση  τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλων των προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη  διοργάνωση συμμετέχει η Ρόδος μέσω του  ΠΡΟΤΟΥΡ  με δικό της περίπτερο, ενώ οκτώ επιχειρηματίες έχουν υπενοικιάσει  χώρο  στο περίπτερο προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων. 
Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου θα γίνουν την Τρίτη 4 Μαρτίου από την υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία και θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τουριστικών οργανισμών (Thomas Cook, TUI) και εκπροσώπων της αεροπορικής εταιρείας Air Berlin.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τη Ρόδο, μετά την Αγγλική καθώς κάθε χρόνο την επισκέπτονται πάνω από 200.000 τουρίστες.
 
ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ 76-70
 
Ο ΒΑΠ Κολοσσός Ρόδου ηττήθηκε με 76-70 εντός έδρας από τον ΚΑΟΔ, αλλά εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του σε ό,τι έχει να κάνει με την παραμονή στην κατηγορία. 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ
 
Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ … ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ‘’ΔΙΕΣΗ’’, ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ 40 ΧΡΟΝΩΝ …ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
 
‘’Είναι καιρός πια να ανατραπεί το πολιτικό κατεστημένο που διοικεί την Κω τα τελευταία 40 χρόνια.’’, τονίζει  η οργάνωση  μελών του ΣΥΡΙΖΑ  Κω, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρα την  απόφαση των Νέων Πολιτών της “ΔΙΕΣΗΣ’’ να παρέμβουν στα κοινά του τόπου μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. 
‘’Η προσπάθεια αυτή’’, προσθέτει ‘’έρχεται σαν αναγκαιότητα, την ώρα που η κοινωνία δέχεται τη μνημονιακή επίθεση και η Τ.Α οδηγείται σε μαρασμό από τις ασκούμενες μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές.
Η απόφαση πολιτών να αντισταθούν στις κατεστημένες διαχειριστικές επιλογές, που δε μπορούν  να δώσουν καμιά λύση, ανατρέπει το τοπικό πολιτικό σκηνικό. 
Η προσπάθειά τους, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ενεργοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας που το πολιτικό κατεστημένο έχει οδηγήσει στο περιθώριο’’, καταλήγει η οργάνωση προτρέποντας τη κοινωνία της Κω να αγκαλιάσει και να συμμετέχει στη προσπάθεια.
‘’Είναι καιρός πια’’, συμπληρώνει, ‘’να ανατραπεί το πολιτικό κατεστημένο που διοικεί την Κω τα τελευταία 40 χρόνια. Φτάνει πια!!!’’ 
 
Α. ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ ….’’Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ’’
 
Με ενωτικό λόγο  και αποφεύγοντας να πάρει πολιτική θέση για όσα συμβαίνουν και στη Κωακή κοινωνία τα τρία τελευταία χρόνια με χαρακτηριστική περίπτωση την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αρχής γενομένης από το Αεροδρόμιο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ως  υποψήφιος δήμαρχος Κω, ο τ. βουλευτής  και υπουργός  επί κυβερνήσεων  ΝΔ  Αριστοτέλης Παυλίδης. 
‘’Από Υπουργός, Δήμαρχος’’ είπε ‘’Ναι, από Υπουργός, Δήμαρχος πάντα πίστευα και πιστεύω πως ο ρόλος του Δημάρχου παίζει σοβαρό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. Η δημοτική αρχή θα είναι καθημερινός συνομιλητής με τον δημότη.’’ 
Τάχθηκε κατά της καθημερινής σύγκρουσης με το δημότη, της ομαδοποίησης, της εγκατάλειψης και της σπατάλης επικεντρώνοντας στη συνεργασία τη συνεννόηση την ανάδειξη της Ιπποκρατικής κληρονομιάς, την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήμου και την αλληλεγγύη, ασκώντας εμμέσως κριτική στο νυν δήμαρχο κ. Καίσερλη και στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Γ. Κυρίτση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ‘’ο δήμαρχος πρέπει να είναι στις Βρυξέλλες και  όχι στα δικαστήρια.’’
Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο έργο τη πείρα  τη γνώση και την αποφασιστικότητα  του καθώς και  στη δυνατότητα να κινείται προς όφελος του τόπου σε χώρους γνώριμους, εντός και εκτός Ελλάδας. ‘’Μοναδικός μου στόχος είναι‘’ υπογράμμισε ‘’η συνέχιση της πολιτικής μου πορείας σε ένα νέο χώρο που έχει μεγάλη αξία’’, συμπληρώνοντας  πως, ’’δεν θα προκαλέσουμε. Τις εκλογές τις παίρνεις όχι μόνο από αυτούς που σε ψηφίζουν, αλλά και από αυτούς που δεν σε καταδιώκουν’’
 
ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΔΥ ΣΤΗ ΚΩ
 
Δύο Γιατροί, από τους 15 που απασχολούνταν στον ΕΟΠΥΥ, στη Κω υπέγραψαν τελικά τη σύμβαση με το νέο οργανισμό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρόκειται για τον Ψυχίατρο Δημήτρη Γερούκαλη  και τον ορθοπεδικό Γιάννη Παπαβασιλείου, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Πολυιατρεία του ΙΚΑ μέχρι τέλος του μηνός, σύμφωνα με δήλωση τους στην ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ. 
Όσον αφορά στους ελεγκτές που  θα υπογράφουν τα αιτήματα των ασφαλισμένων,  είναι οι  Γιατροί του Νοσοκομείου  Μαρία Φρατζάκη  και ο Γιάννης Καμπανής. 
 
Η ’’ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ’’ ΤΟΥ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο Γ. ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΟΛΕΔΟ
 
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, νεανικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που κοσμεί την ομώνυμη εκκλησία στην Ερμούπολη της Σύρου, θα «ταξιδέψει» στο Τολέδο της Ισπανίας προκειμένου να συμπεριληφθεί στη μεγαλύτερη έκθεση έργων του Ελ Γκρέκο που έχει διοργανωθεί ποτέ με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του. 
Η έκθεση με τίτλο Ο Έλληνας του Τολέδο (The Greek of Toledo) θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Μαρτίου έως τις 14 Ιουνίου στο Μουσείο Santa Cruz του Τολέδο, στο πλαίσιο του «Έτους Ελ Γκρέκο» που έχει κηρυχθεί το 2014 από Ελλάδα και Ισπανία. 
Η συγκεκριμένη εικόνα είναι ένα από τα πρώιμα έργα του Ελ Γκρέκο, που δημιούργησε μεταξύ του 1562 και του 1564, όταν ακόμα βρισκόταν στην Κρήτη. Η πραγματική ταυτότητα του έργου αποκαλύφθηκε μόλις το 1983 από τον αρχαιολόγο του ΥΠΠΟ, Γιώργο Μαστορόπουλο,  που διαμένει στη Κω, ο οποίος ανακάλυψε την υπογραφή  «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας»  στην εικόνα.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04/03/2014 - 11:24