Στα «μπουντρούμια» του ΑΤ Κυψέλης…

Τα κρατητήρια αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα του Αγ. Παντελεήμονα και της Κυψέλης επισκέφθηκε η Γερμανίδα βουλευτής Αννέτε Γκροτ. Η βουλευτής του Die Linke, περιέγραψε στη Deutsche Welle, εικόνες εξευτελισμού και ταπείνωσης και παρότι είχαν ήδη περάσει αρκετές μέρες, δεν μπορούσε να κρύψει το θυμό της.

Οι συνθήκες κράτησης που συνάντησε η Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke, στα κρατητήρια αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα του Αγ. Παντελεήμονα και της Κυψέλης δεν περιποιούν τιμή στην ελληνική πολιτεία.

Όπως ανέφερε στη DW

«Δεν υπάρχει χώρος προαυλισμού. Οι κρατούμενοι δεν βλέπουν το φως της ημέρας. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εκεί επί μήνες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης ή νομικής υποστήριξης. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στη Κυψέλη, ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα. Το κρατητήριο είναι στο υπόγειο, 4 κελιά με 6 κρεβάτια το καθένα, στην ουσία στρώματα. Δεν υπάρχει ούτε εκεί αυλή. 24 άνθρωποι από όλον τον κόσμο μπορεί κανείς να πει, μεταξύ αυτών και δύο Σύριοι που ήρθαν από τη Δαμασκό μέσω Τουρκίας με τα πόδια στην Ελλάδα…».
 

Στην επίσκεψη, μαζί με τη γερμανίδα βουλευτή ήταν και αντιπροσωπεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή.

«Αυτή είναι μια χρόνια κατάσταση στην Ελλάδα», είπε η ελληνίδα βουλευτής στην Deutsche Welle.

«Υπάρχει πάνω από ενάμισης χρόνος τουλάχιστον, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση 'Ξένιος Δίας'. Από τον Αύγουστο του 2012 που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η αισχρή επιχείρηση που πήρε εντελώς παραπλανητικά το όνομα αυτό, τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων έχουν γεμίσει με αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν απόφαση διοικητικής απέλασης, δεν έχουν κάνει κανένα αδίκημα και απλά δεν χωράνε στα στρατόπεδα ή δεν βολεύει να τους πάνε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τα οποία έχουν γεμίσει τη χώρα. Βρίσκονται εκεί υπό άθλιες συνθήκες, εντελώς παράνομα».

 

«Συνθήκες εξευτελισμού»
 

"Η κράτησή τους διαρκεί επί μήνες" καταγγέλλει στη Deutsche Welle η  Αννέτε Γκρότε.

«Ο αλλοδαπός με το μεγαλύτερο χρόνο κράτησης στο υπόγειο της Κυψέλης είναι εκεί 17 μήνες, πρόκειται για έναν άνδρα από το Τόγκο. Κρατείται και κάποιος από την Τανζανία, για ένα χρόνο σε αυτήν τη φυλακή. Εδώ και τρεις μήνες έχει πρηστεί η κοιλιά του. Ήμουν με μια βουλευτή γιατρό από το ΣΥΡΙΖΑ, τον εξέτασε στην κοιλιά και είπε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο για να εγχειριστεί».

Όπως σημειώνει η DW, πρόκειται για συνθήκες εξευτελισμού που έρχονται σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζουν τον σωφρονιστικό κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.

Οι κρατούμενοι είναι κοκαλιασμένοι από το υποτυπώδες φαγητό, πολλοί από αυτούς πάσχουν από δερματικές παθήσεις, επειδή οι κουβέρτες τους δεν έχουν πλυθεί ποτέ και οι χώροι δεν έχουν απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και των αστυνομικών του τμήματος.

«Το κόμμα Die Linke ζητά μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες, αναλόγως του αριθμού των κατοίκων τους», αναφέρει στη Deutsche Welleη Ανννέτε Γκροτ

. « Να φύγουν από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα. Θέλουμε επίσης να πιέσουμε τη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της στην ΕΕ. Πρέπει να σταματήσουν οι προωθήσεις των μεταναστών πίσω στη χώρα εισόδου τους. Και φυσικά να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους ανθρώπους από αυτές τις φυλακές».

Aπό την πλευρά της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2013 έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάνει μηνυτήρια αναφορά στην Ελληνική Αστυνομία για τις συνθήκες κράτησης και μόνο τώρα τους καλούν στο τμήμα Eσωτερικών Yποθέσεων για να καταθέσουν, με την ελπίδα να κινηθεί κάποια διαδικασία για τον εντοπισμό υπεύθυνων γι' αυτήν την παράνομη κατάσταση.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21/02/2014 - 14:27