Kαζάνι που βράζει η Ταϊλάνδη - αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην τουριστική περιοχή της Μπανγκόκ Τσάιναταουν στη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας κινητοποιήσεών τους κατά των βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο στην Ταϊλάνδη εν μέσω φόβων για βίαια επεισόδια.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, προχωρά κανονικά με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, παρά τις απειλές των διαδηλωτών ότι θα τις εμποδίσουν και δεν θα επιτρέψουν στο κόμμα της Puea Thai να παραμείνει την εξουσία.

Ο επικεφαλής των διαδηλωτών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν έχει ζητήσει από τους οπαδούς του να κλείσουν ειρηνικά τους δρόμους της Μπανγκόκ, αν και δεσμεύθηκε ότι δεν θα εμποδίσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Μια αιματοχυσία θα υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία των εκλογών που πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ταϊλάνδη.

«Ο λαός δεν θα κλείσει τα εκλογικά κέντρα, αλλά θα διαδηλώσει στους δρόμους. Θα διαδηλώσουν ήρεμα, ειρηνικά και χωρίς βία. Αν κάποιος προσπαθήσει να προκαλέσει ταραχές δεν θα έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα εμποδίζει τους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε χθες Παρασκευή βράδυ ο Σουτέπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nation οι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές έξω από τα ταχυδρομεία για να εμποδίσουν την παράδοση των ψηφοδελτίων στο νότο, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι υποστηρικτές του Σουτέπ.

Δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 577 έχουν τραυματιστεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την πολιτική κρίση στη χώρα από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο Erawan, το οποίο ελέγχει τα νοσοκομεία της Μπανγκόκ.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους τον Νοέμβριο, στον τελευταίο γύρο της οκταετούς αντιπαράθεσης μεταξύ της μεσαίας τάξης της Μπανγκόκ, των Ταϊλανδών του νότου και του φιλοβασιλικού κατεστημένου εναντίον των κυρίως φτωχών, χωρικών οπαδών της Γινγκλάκ και του αδελφού της Τακσίν Σιναουάτρα, που αποπέμφθηκε από την εξουσία το 2006.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, το οποίο υποστηρίζει τους διαδηλωτές, μποϊκοτάρει τις εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κόμμα της Γινγκλάκ, χωρίς όμως να λάβει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που, στην καλύτερη περίπτωση, θα προκαλέσει νέο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, αν οι εκλογές διεξαχθούν ειρηνικά.

Οι διαδηλωτές, που έχουν κατασκηνώσει στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Μπανγκόκ και εμποδίζουν σημαντικούς οδικούς κόμβους, κατάφεραν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα σε 49 από τις 50 περιφέρειες της πρωτεύουσας, ενώ η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί κανονικά μόνο σε τρεις από τις 15 νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης.

Κάποιοι από τους πολίτες που επιθυμούσαν να ψηφίσουν απομακρύνθηκαν με τη βία από τα εκλογικά κέντρα.

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση έχει πλήξει τον τουρισμό της Ταϊλάνδης, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να αναπτυχθεί μόλις 3% φέτος, αντί για 4% που ήταν οι προβλέψεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01/02/2014 - 10:15