Νορβηγοί βουλευτές προτείνουν τον Σνόουντεν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Δύο νορβηγοί βουλευτές πρότειναν τον πρώην αναλυτή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, θεωρώντας ότι τα απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε έκαναν τον κόσμο μας πιο ασφαλή.

Οι βουλευτές Μπάαρντ Βέγκαρ Σόλτζελ (πρώην υπουργός Παιδείας και Περιβάλλοντος) και Σνόρε Βάλεν σημειώνουν ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν βοήθησαν τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν περισσότερο το εύρος της κατασκοπείας που ασκούν οι κρατικές υπηρεσίες στα προσωπικά τους δεδομένα. Στην κοινή τους ανακοίνωση επίσης τονίζουν ότι «οι πράξεις του είχαν σαν αποτέλεσμα να επανεισαχθούν η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια ως κατευθυντήριες αρχές των παγκόσμιων πολιτικών ασφάλειας».

Να σημειώσουμε ότι το Νόμπελ Ειρήνης είναι το μοναδικό που απονέμει το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας και η τελετή παράδοσης πραγματοποιείται στο Όσλο. Χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υποψήφιους για αυτό το βραβείο, μεταξύ αυτών και οποιοσδήποτε κατέχει την ιδιότητα του βουλευτή σε Εθνικό Κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, πέρυσι υπήρξαν 259 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης, που τελικά κατέληξε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30/01/2014 - 15:22