Διεθνής – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Απαράδεκτα τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΝΕΡΙΤ

Απαράδεκτα χαρακτηρίζουν η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τα κυβερνητικά σχέδια για τη λειτουργία του νέου φορέα της ΝΕΡΙΤ. Όπως σημειώνουν, τα σχέδια αυτά οδηγούν στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας για τους δημοσιογράφους και στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου αθηνοκεντρικού οργανισμού. Οι Ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η ΝΕΡΙΤ θα αποτελέσει το «Ελληνικό BBC», ο ελάχιστος αριθμός του προσωπικού στον καινούργιο σταθμό φανερώνει ότι δεν θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού φορέα. Τονίζουν μάλιστα, ότι μάλλον το αντίθετο θα συμβεί με τη δημιουργία ενός οργανισμού με έδρα την Αθήνα, που δεν θα έχει τη δυνατότητα να εστιάζει στις άλλες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζουν ιδιαίτερο προβληματισμό για τα «απαράδεκτα» σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ, που οδηγούν στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας για τους δημοσιογράφους και στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου αθηνοκεντρικού οργανισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Ιντερνέτ και Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2014 με προσωπικό μόλις 132 εργαζόμενους.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η ΝΕΡΙΤ θα αποτελέσει το «Ελληνικό BBC», η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θεωρούν ότι ο ελάχιστος αριθμός του προσωπικού στον καινούργιο σταθμό φανερώνει ότι δεν θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού φορέα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί με τη δημιουργία ενός οργανισμού με έδρα την Αθήνα, που δεν θα έχει τη δυνατότητα να εστιάζει στις άλλες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, ΔΟΔ και ΕΟΔ πιστεύουν ότι θα χαθούν περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού, με πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην ΕΡΤ και ως εκ τούτου, ο καινούργιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην παροχή ποιοτικού προγράμματος το οποίο θα ανταγωνίζεται τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ, να ανατεθεί εργολαβικά σε ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής, παρόλο που τον περασμένο Ιούνιο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει αυτές τις εταιρίες «αμαρτωλές».

Δήλωση του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

«Μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ και τους οκτώ μήνες σιγής που ακολούθησαν, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά τη λειτουργία ενός καινούργιου φορέα με τα ελάχιστα απαραίτητα προκειμένου να δικαιολογήσει την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους από το κοινό», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα Πρόεδρος της ΔΟΔ  εκφράζοντας αλληλεγγύη στις ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις και καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδια της.

«Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδια της, προχωρώντας σε νέες διαβουλεύσεις με τις δημοσιογραφικές ενώσεις μέλη της ΔΟΔ, τους πολιτικούς και τους άλλους ενδιαφερόμενου φορείς, πριν καταλήξει σε αποφάσεις, που είναι δυνατόν να αποβούν μοιραίες για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωση του Προέδρου της ΕΟΔ

Από την πλευρά του, στηρίζοντας τους Έλληνες συναδέλφους ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζερεγκάρντ Πρόεδρος της ΕΟΔ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσίας Ραδιοτηλεόρασης EBU, να μην δεχθεί την αίτηση συμμετοχής της ΝΕΡΙΤ υπό την παρούσα μορφή, δηλώνοντας:

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τα απαράδεκτα σχέδια και με σοβαρότητα να επανεξετάσει το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς έμπειρων και σκληρά εργαζομένων συναδέλφων».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25/01/2014 - 19:14