Σνόουντεν: Η αποστολή μου εξετελέσθη

«Η αποστολή μου εξετελέσθη» δήλωσε ο ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν σε συνέντευξή του στην Washington Post, σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη για το αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Η συνέντευξη δόθηκε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας από τη Ρωσία όπου ο ζει ο Σνόουντεν μετά τη χορήγηση προσωρινού ασύλου από το Κρεμλίνο. 

«Για μένα, όσον αφορά την προσωπική ικανοποίηση, η αποστολή μου εξετελέσθη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχω ήδη κερδίσει. Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι ήταν σε θέση να εργαστούν, ό,τι είχα προσπαθήσει να κάνω επικυρώθηκε. Γιατί, θυμηθείτε, δεν θέλησα να αλλάξω την κοινωνία. Ήθελα να δώσω στην κοινωνία την ευκαιρία να αποφασίσει η ίδια εάν πρέπει να αλλάξει». 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος μιλούσε με τον Σνόουντεν επί δυο ημέρες στη Μόσχα, κάνοντας διαλείμματα κατά τα οποία οι δυό τους έτρωγαν μπέργκερς, ζυμαρικά, παγωτά και ρωσικά γλυκά.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA αποκάλεσε τον εαυτό του σπιτόγατο καθώς, όπως είπε, σπάνια βγαίνει από το σπίτι του.

«Δεν έχω πολλές ανάγκες. Κάποιες φορές έχω πράγματα να κάνω ή να συναντήσω ανθρώπους. Όμως πρέπει να έχω κάποιο λόγο για να το κάνω αυτό. Διαφορετικά μού αρέσει να κάθομαι, να σκέφτομαι, να γράφω ή να μιλάω με κάποιον, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα από το να βγω από το σπίτι», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Ο Σνόουντεν είπε ακόμα ότι ζει σαν ασκητής ότι τρέφεται με έτοιμες σούπες κινέζικων ζυμαρικών και με τσιπς και ότι έχει επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους του φέρνουν στίβες βιβλία, τα οποία δεν έχει διαβάσει.

Επίσης, αρνήθηκε ότι έχει δηλώσει πίστη στη Ρωσία ή την Κίνα. «Δεν έχω καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν έχω συνάψει καμία συμφωνία μαζί τους. Εάν αυτομόλησα, αυτομόλησα από την κυβέρνηση στο λαό», συμπλήρωσε. 

Πηγές: ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54