Νεκροί περίπου 2.000 πιγκουίνοι στην Ουρουγουάη σε δέκα ημέρες

Μια τραγική εκατόμβη πιγκουίνων του Μαγγελάνου συγκλόνισε τις ανατολικές ακτές της Ουρουγουάης, καθώς σχεδόν 2.000 βρέθηκαν νεκροί σε διάρκεια δέκα ημερών. Η αιτία του μαζικού θανάτου παραμένει αδιευκρίνιστη, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποδεικνύουν γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με τις αρχές.

Η επιρροή των ρευμάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό οδήγησε τους πιγκουίνους να καταλήξουν στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλδονάδο και Ρότσα. Σύμφωνα με την κυρία Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά», που ξεβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε η ίδια.

Οι αρμόδιοι εξετάζουν και άλλες πιθανές αιτίες της μαζικής θνησιμότητας. Οργανισμοί αναφέρουν ότι η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία συμβάλλουν στην εξάντληση των θαλάσσιων πόρων και επηρεάζουν την επιβίωση των ζώων.

Οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου αναζητούν θερμότερα νερά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ φωλιάζουν στο νότιο τμήμα της Αργεντινής. Αυτός ο μαζικός θάνατος είναι ανησυχητικός, καθώς παρόμοια εκατόμβη είχε καταγραφεί και στη Βραζιλία πέρυσι, χωρίς να διασαφηνιστεί η αιτία.

Οι αρμόδιοι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο μαζικός θάνατος συνδέεται με τον κυκλώνα που πλήττει τη νοτιοανατολική Βραζιλία. Οι επιπτώσεις της μάστιγας αυτής είναι συγκλονιστικές, καθώς πολλά ακόμη θαλάσσια ζώα όπως θαλασσοβάτες, άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες, βρέθηκαν νεκρά στις ακτές της περιοχής της Μαλδονάδο.