ΥΠΕΞ: 150 εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν - Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος

Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν" target="_blank">Σουδάν, όπου μαίνονται οι αιματηρές εμφυλιακές συγκρούσεις από το Μ. Σάββατο (15/4), για τους οποίους αναζητείται ασφαλής δίοδος εκκένωσης.

Την εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται έδωσε το ΥΠΕΞ στους 150 Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη, να επισημαίνει ότι όπως συνέβη και στην Ουκρανία «αν δε βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις».

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες, Δευτέρα (17/4) σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε.

Επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσης της ΕΕ είναι η Γαλλία που έχει την ευθύνη του συντονισμού για την αποχώρηση των Ευρωπαίων πολιτών και οι κινήσεις θα γίνουν κεντρικά από την ΕΕ, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε.

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους να μπορούν, αν κριθεί απαραίτητο, είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες.

Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, το ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενο εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι, ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά, ειναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού και τα εφόδιά τους αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.