Περού: Ακραία αστυνομική καταστολή – 46 νεκροί διαδηλωτές

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες Δευτέρα στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, απαιτώντας για ακόμα μια φορά να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, φωνάζοντας το σύνθημα «τώρα εμφύλιος πόλεμος!», την παραμονή νέας μαζικής κινητοποίησης, στην οποία έχουν καλέσει εργατικά συνδικάτα και κόμματα.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, οι διαδηλώσεις και οι κοινωνικές ταραχές, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα τουλάχιστον 46 άνθρωποι, συνεχίζονται στο Περού με επίκεντρο την πρωτεύουσα Λίμα. Οι πολλές χιλιάδων διαδηλωτών αποκαλούν την προσωρινή πρόεδρο Μπολουάρτε «προδότρια» και «δολοφόνο», μία πολιτικό η οποία ήταν αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένη με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν πολίτες ιθαγενικών κοινοτήτων, φορώντας παραδοσιακές μάσκες και τοπικές ενδυμασίες, δίνοντας έντονα ταυτοτικό στοιχείο στην μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση.


Η χθεσινή πορεία διαλύθηκε το βράδυ, ενώ σήμερα οργανώνεται ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση την οποία έχουν καλέσει συνδικάτα και κόμματα. Ο ηγέτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (ΓΣΕΠ), ο Χερόνιμο Λόπες, μιλά για «εθνική ειρηνική κινητοποίηση», προσθέτοντας ότι «Απορρίπτουμε τη βία. Αυτοί που προκαλούν χάος και καταστροφή είναι βαλτοί της κυβέρνησης».

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απαιτούν, μαζί με την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, τη διάλυση του κοινοβουλίου, την άμεση διεξαγωγή ελεύθερων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ, καθώς και το σχηματισμό Συντακτικής Συνέλευσης για την κατάρτιση νέου συνταγματικού χάρτη. Πολλές περιοχές στη χώρα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις μετακινήσεις να απαγορεύονται και τον στρατό να έχει αναλάβει σε πολλές περιοχές τον έλεγχο της τάξης, προβαίνοντας σε αποτρόπαιες ενέργειες που πυροδοτούν περαιτέρω την ένταση και την οργή.

Δείτε σοκαριστικό βίντεο από την καταστολή των διαδηλώσεων