Ενεργειακή κρίση: Αθλητές παρκούρ σβήνουν τα φώτα τη νύχτα στο Παρίσι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ένα εκπληκτικό και ασυνήθιστο βίντεο από το νυχτερινό Παρίσι δημοσίευσε στο Twitter η Deutsche Welle. Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, νεαροί αθλητές παρκούρ «σβήνουν» τις φωτεινές πινακίδες καταστημάτων, αλλά και φώτα των δρόμων στη γαλλική πρωτεύουσα.
 Το βίντεο με τα κατορθώματα των αθλητών παρκούρ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Lights Off», έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η ενεργειακή κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερες κατά τόπους Αρχές, σε πολλές πόλεις ανά την Ευρώπη, να περιορίζουν τα φώτα τη νύχτα. Ειδικά στο Παρίσι, αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ κλείνουν νωρίτερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας.
 

Σύμφωνα, δε, με τους New York Times, ο πλέον... δημοφιλής στόχος της κίνησης «Lights Off» είναι, φυσικά, η «Πόλη του Φωτός». Στη γαλλική πρωτεύουσα, πολλές πινακίδες καταστημάτων εξακολουθούν να παραμένουν φωτισμένες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, μολονότι τα εμβληματικά μνημεία της πόλης, όπως π.χ. το Λούβρο, «βυθίζονται» στο σκοτάδι νωρίτερα από το κανονικό.

«Το κλείσιμο των φώτων είναι ένα συμβολικό μήνυμα. Δείχνει ότι οι εταιρείες δεν κάνουν ούτε τις πιο υποτυπώδεις προσπάθειες» δήλωσε στους New York Times ο Κέβιν Χα, ένας 28χρονος υποψήφιος διδάκτωρ ωκεανογραφίας και επικεφαλής της συλλογικότητας «On the Spot», της ομάδας των αθλητών που επιχειρούν να σβήνουν τα φώτα σε μαγαζιά και κτίρια τη νύχτα. «Αυτό που μετράει δεν είναι η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σβήσουμε όλα τα φώτα του Παρισιού, όμως ελπίζουμε ότι θα δείξουμε πως μια μικρή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» συμπληρώνει.
 Τα φώτα που παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλούν σπατάλη ενέργειας, ενώ η φωτορύπανση βλάπτει τα τοπικά οικοσυστήματα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Βουλή της Γαλλίας εισήγαγε νομοθεσία, ήδη από το 2013, που απαιτεί τα καταστήματα και τα κτίρια που στεγάζουν γραφεία να σβήνουν τις πινακίδες τους μία ώρα μετά την αποχώρηση και του τελευταίου υπαλλήλου. Η παράβαση του συγκεκριμένου νόμου τιμωρείται με πρόστιμο 750 ευρώ. Η δημαρχία του Παρισιού, επιπλέον, έχει εκδώσει διάταγμα, που ζητά να σβήνουν τα φώτα από τη 1 έως τις 6 πρωί, αλλά πολλές επιχειρήσεις, κυρίως πολυτελείας, το αγνοούν.

H νομοθεσία αυτή όμως, σπανίως εφαρμόζεται, και αυτός είναι και ο λόγος που οι αθλητές του παρκούρ σκαρφαλώνουν σε τοίχους κάθε βράδυ. Προκειμένου να σβήσει μια πινακίδα, το μόνο που απαιτείται είναι να πατήσεις τον διακόπτη, όμως αυτοί δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμοι και γι' αυτό οι... ήρωές μας αναλαμβάνουν δράση. Οι ίδιοι εξηγούν ότι δεν σβήνουν τα φώτα στις κακόφημες γειτονιές της πόλης ή σε δρόμους που κυκλοφορούν περαστικοί τη νύχτα και θα μπορούσαν εύκολα να νιώσουν ανασφάλεια.

 

Screenshot_5

 

Screenshot_4

 

Screenshot_3

 

 

Screenshot_2
Φυσικά, δεν λείπουν οι αντιδράσεις κατά της πρωτοβουλίας των ακτιβιστών. Οι αθλητές του παρκούρ,  ωστόσο, απαντώντας στις αιτιάσεις περί παραβίασης ιδιοκτησίας, επιμένουν ότι οι δραστηριότητές τους αφορούν μόνο την επιβολή κανόνων, που σπάνια τηρούνται. Οι αστυνομικοί, πάντως, σπανίως τους ενοχλούν, ενώ τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως… κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η ομάδα αποφεύγει να σβήνει τις πινακίδες σε κακοφωτισμένους δρόμους, για να μην δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας στους περαστικούς, ενώ φροντίζει να μην προκαλεί ζημιές στις βιτρίνες. Ήδη, σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετές επιχειρήσεις αρχίζουν να... πιάνουν το νόημα, και να σβήνουν από μόνες τους τις φωτεινές πινακίδες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19/10/2022 - 18:52