Το Ιράν βράζει από οργή: Οι γυναίκες εξεγείρονται – Η Κυβέρνηση προσπαθεί να τις φιμώσει

Βράζει από οργή το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που έπεσε σε κώμα λίγο αφότου συνελήφθη από την λεγόμενη αστυνομία των ηθών του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο θάνατός της πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα οργής στο Ιράν αλλά και αλλού, με τις γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους, να καίνε τα χιτζάμπ τους ως σύμβολα καταπίεσης και να κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη ανυπακοής κι αντίστασης.

Η ιρανική κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τις γυναίκες, περιορίζοντας την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Al Jazeera.  Διαδηλώσεις έγιναν και στο Λίβανο, την Τουρκία και το Βερολίνο.

Παράλληλα, αναφορές ιρανικών Μέσων, όπως μεταδίδει και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ ακτιβιστές δηλώνουν ότι είναι περισσότεροι.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία είχε επισκεφθεί με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών.

Μετά τη σύλληψή της, η 22χρονη έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένειά της. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης χαρακτηρίζει τον θάνατο της 22χρονης «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν.

Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη ανυπακοής
Γυναίκες αναρτούν βίντεο τα οποία τις δείχνουν να καίνε τις μαντίλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους, χρησιμοποιώντας το #MahsaAmini.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/09/2022 - 16:22