Σκάνδαλο Uber: Η εταιρεία έδινε μετοχές σε μιντιάρχες με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη

Η Uber για να επιτύχει τους στόχους της δεν δίστασε να προσφέρει μετοχές σε σημαίνοντες μιντιάρχες σε Ευρώπη και Ινδία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian , συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις για τη δράση της εταιρείας, μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των «Uber Files».

Στη λίστα των ΜΜΕ που βρέθηκαν στο «μισθολόγιο» της αμερικανικής πολυεθνικής ήταν, μεταξύ άλλων, η βρετανική Daily Mail, η γαλλική Les Echos, οι ιταλικές La Repubblica και L’Espresso, οι γερμανικές Die Welt και Bild και οι Times της Ινδίας.

Το «αλισβερίσι» είχε ως στόχο την άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις από πλευράς Uber αλλά και το προμοτάρισμα των θετικών αλλαγών που -θεωρητικά- θα έφερνε στις αγορές της εκάστοτε χώρας η εταιρεία. 

Οι συμφωνίες της διαπλοκής

Τον χειμώνα του 2015, η εταιρεία σφράγισε μια μυστική συμφωνία με τον κορυφαίο γερμανικό εκδοτικό οίκο Axel Springer. Μία επιχείρηση που έχει στο χαρτοφυλάκιο της την Die Welt, την Bild και το Politico. Η συμφωνία περιελάμβανε την παροχή μετοχών αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ έναντι πολιτικής στήριξης από πλευράς ΜΜΕ. 

Η κατάσταση της γερμανικής αγοράς για την Uber ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού το γερμανικό κράτος κατηγορούσε την εταιρεία πως λειτουργούσε παρανόμως σε πολλές μεγάλες πόλεις. 

Παρόμοιες ήταν οι δυσκολίες και στην Ινδία, αφού η Uber συμφώνησε με την Bennett, Coleman & Co, ιδιοκτήτρια εταιρεία των Times of India στις αρχές του 2015. Ωστόσο, ο αμερικανικός μονοπωλιακός όμιλος είχε απαγορευθεί από το Δελχί μετά τον βιασμό ενός επιβάτη από οδηγό της εταιρείας. 

Επιπλέον, το 2016, τα στελέχη της εν λόγω εταιρείας είχαν προσεγγίσει τον Ιταλό βιομήχανο και τότε εκδότη Καρλο ντι Μπενεντέτι (La Repubblica, L’Espresso), ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση στον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αποσκοπώντας στον επηρεασμό της νομοθεσίας για τα ταξί.  

Ακόμη, στη Γαλλία η εταιρεία όταν αντιμετώπιζε προβλήματα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στις αρχές του 2015, είχε έρθει σε επαφή με τον δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη της οικονομικής εφημερίδας Les Echos. Τα στελέχη της εταιρείας προσέφεραν μετοχές και απέδωσαν τον τίτλο του στρατηγικού επενδυτή στον Μπερνάρ Αρνό, ώστε να επηρεαστούν οι μηχανισμοί του γαλλικού κράτους.