Εξέγερση στη Σρι Λάνκα

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα κλιμακώθηκαν έπειτα από πολλούς μήνες έντασης. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ο οποίος είχε φυγαδευτεί λίγο πριν εισβάλουν στο εσωτερικό της. Οι διαμαρτυρόμενοι δεν πτοήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και ξεχύθηκαν μέσα στα δωμάτια και τους διαδρόμους του κτηρίου, λεηλατώντας το.

Μερικές ώρες αργότερα, την Κυριακή, οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα πλέον περιδιάβαιναν στο προεδρικό μέγαρο, αφού αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

O Ρατζαπάξα έχει πλέον παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά του, προκειμένου να επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.

Το πολιτικό χάος ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες της Σρι Λάνκα να εξέλθει από την οικονομική κρίση, η οποία προκλήθηκε από τη σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος και οδήγησε στην αναστολή των εισαγωγών τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για την παροχή στη χώρα πακέτου διάσωσης 3 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η οργή για την οικονομική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο το Σάββατο με ένα πλήθος ανθρώπων να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο. Μάλιστα κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να βουτήξουν στην πισίνα.

Περίπου 45 άνθρωποι διακομίστηκαν το Σάββατο στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.

Σήμερα έκπληκτοί πολίτες βρήκαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το κτήριο του προεδρικού μεγάρου. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονταν έξω από το συγκρότημα, αλλά δεν εμπόδιζαν τους ανθρώπους να εισέλθουν.

Μεταξύ αυτών ήταν και η 61χρονη πωλήτρια μαντιλιών Μπ. Μ. Τσαντραουάθι, η οποία περιπλανιόταν στον πρώτο όροφο του κτηρίου μαζί με την κόρη και τα εγγόνια της. «Δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο μέρος στη ζωή μου», δήλωσε καθισμένη σε έναν αναπαυτικό καναπέ. «Ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια, ενώ εμείς υποφέραμε», κατήγγειλε.

Εκεί κοντά μια ομάδα ανδρών ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, ενώ άλλοι ανέβαιναν με τη σειρά σε έναν διάδρομο γυμναστικής με μαγευτική θέα στους κήπους του μεγάρου.

«Ειρηνική μετάβαση»

Άλλοτε μια χώρα με μεσαίο εισόδημα και επίπεδο ζωής το οποίο ζήλευε η Ινδία, η Σρι Λάνκα επλήγη σφοδρά από την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό έπειτα από μια τζιχαντιστική επίθεση το 2019 και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα των 22 εκ. κατοίκων, μετά την ανεξαρτησία της το 1948, επιδεινώθηκε, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, για τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν την οικογένεια του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Όπως και οι περισσότεροι Σριλανκέζοι, η Τσαντραουάθι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα λόγω του πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας, τις χρόνιες ελλείψεις καυσίμων και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% τον Ιούνιο, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα.

Ξαπλωμένος σε έναν ξύλινο καναπέ, ο Ουασάνθα Κουμάρα δήλωσε ότι πέρασε το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο. Το νερό στην πισίνα έχει βρομίσει και πλέον σήμερα κανείς δεν κολυμπάει σε αυτή.

Ο 33χρονος Κουμάρα, δημόσιος υπάλληλος, δήλωσε ότι επιθυμεί ο Ρατζαπάξα να τηρήσει τη δέσμευσή του και να παραιτηθεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου. «Αν δεν φύγει, θα συνεχίσω να έρχομαι εδώ και θα συνεχίσω να κοιμάμαι εδώ μέχρι να το πράξει», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα, εκτίμησε ότι η απόφαση του Ρατζαπάξα να παραιτηθεί «ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», αν και οι λεπτομέρειες της μετάβασης δεν είναι ξεκάθαρες.

Ήδη δύο στενοί συνεργάτες του έχουν παραιτηθεί: ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου και ο υπουργός Μέσων Ενημέρωσης, που εγκατέλειψε και τη θέση του επικεφαλής του προεδρικού κόμματος.

Ο ίδιος ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ