Ιταλία: Μέσα σε 16 χρόνια τριπλασιάστηκαν οι κάτοικοι της χώρας που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας

Από το 2005 μέχρι σήμερα, σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κατοίκων της Ιταλίας που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat.

Το 2005 ήταν 1,9 εκατομμύριο, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 5,6 εκατομμύρια, δηλαδή το 9,4% του συνόλου του πληθυσμού. Οι δε οικογένειες, από 800 χιλιάδες έφτασαν σχεδόν τα 2 εκατομμύρια.

Η διαβίωση σε συνθήκες απόλυτης ένδειας είναι τρεις φορές συχνότερη στα ανήλικα άτομα σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ενώ στους νέους 18 με 34 ετών, το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 11,1%. Το 2005, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 3,1%.

Πιο φτωχοί οι ξένοι πολίτες και ο ιταλικός Νότος

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι στις οικογένειες που απαρτίζονται μόνο από ξένους πολίτες, το ποσοστό φτώχειας είναι πολύ υψηλότερο και κατά μέσο όρο φτάνει το 25% του συνόλου.

Στον ιταλικό Νότο, το 12,1% των κατοίκων πέρυσι ζούσε σε συνθήκες πλήρους ένδειας.

Το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, τέλος, τονίζει ότι το κοινωνικό εισόδημα που χορηγήθηκε στους ανέργους το 2020 επέτρεψε σε ένα εκατομμύριο πολίτες της Ιταλίας να μην αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και μην βρεθούν σε απόλυτη φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ