Η Βρετανία ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η απόφαση έκδοσής του είχε ανακοινωθεί στις 20 Απριλίου, έπειτα από μια μακρά δικαστική μάχη και έμενε η υπογραφή της υπουργού Εσωτερικών για να υλοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών, ενώ έχει περιθώριο 14 ημερών για να προσφύγει ξανά κατά της έκδοσής του, με βάση για παράδειγμα ζητήματα όπως η ελευθερία του λόγου, αλλά και υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τον λογαριασμό των WikiLeaks στο twitter, θα ασκηθεί έφεση.

Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

 

Όπως αναφέρει ο Guardian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας δήλωσε πως τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαπίστωσαν ότι η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ θα ήταν κάτι καταπιεστικό ή άδικο, ή ότι θα συνιστούσε κατάχρηση της διαδικασίας.

Επίσης, τόνισε πως τα βρετανικά δικαστήρια δεν διαπίστωσαν ούτε ότι η έκδοσή του θα ήταν ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και στην ελευθερία της έκφρασης.

Δημοσιογραφικές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούσαν τη Βρετανία να αρνηθεί το αίτημα έκδοσης, ενώ υποστηρικτές του Ασάνζ επισημαίνουν πως το μόνο που έκανε ήταν να ενεργήσει ως δημοσιογράφος, προχωρώντας σε αποκαλύψεις.

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα: διακυβεύεται η καρδιά των δημοκρατικών αξιών. Αυτό που θα αποφασιστεί θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, για τους δημοσιογράφους, παντού στην Ευρώπη», είχε δηλώσει η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, τον Απρίλιο. 

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε συλληφθεί το 2019, αφού πέρασε περισσότερα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η πρώτη αντίδραση

O ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου», ενώ πρόσθεσε ότι θα ασκηθεί έφεση.

«Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών. Μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17/06/2022 - 15:17