ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Εννιακόσιοι Βρετανοί ζητούν αποζημίωση από το βρετανικό κράτος για βλάβες που υπέστησαν από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19, ενώ ανάμεσά τους είναι και συγγενείς ατόμων που πέθαναν εξαιτίας παρενεργειών.

Hδη έχει αρχίσει έρευνα και η πρόεδρος της επιτροπής, βαρόνη Χέδερ Χάλετ, σε επιστολή της προς τον Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε τους βασικούς τομείς που ερευνώνται, όπως η
ετοιμότητα για την πανδημία, τα lockdowns, τα τεστ, τα γηροκομεία, αλλά και οι θάνατοι και οι παρενέργειες, που αλλάζουν τη ζωή όσων έκαναν εμβόλιο. Στη Βρετανία έχουν αναφερθεί 
438 περιπτώσεις θρόμβωσης και 79 θάνατοι που συνδέονται με το εμβόλιο AstraZeneca. Περισσότερες από 900 αγωγές έχουν πλέον κατατεθεί με διεκδικήσεις για αποζημίωση λόγω εμβολίων, με τις συνολικές αξιώσεις να φτάνουν τα 110.000.000 λίρες. Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει καταβληθεί καμία αποζημίωση.

«Ησασταν άτυχοι»

Η Σάρα Μουρ, δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Hausfeld, που εκπροσωπεί 95 θύματα, είπε στην «Daily Mail: «Το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και ξέρουμε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα είναι επίσης ασφαλές. Αλλά υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων για τους οποίους δεν ήταν ασφαλές. Και όχι μόνο δεν τους έσωσε από την πανδημία, αλλά τους έχει παραδώσει σε ενός είδους εφιάλτη».

Η Μουρ λέει ότι οι πληγέντες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή πληρωμής, επειδή το πρόγραμμα αποζημιώσεων για το εμβόλιο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1979, είναι ξεπερασμένο«Υπάρχει και λέει: “Κάνατε το σωστό. Εμβολιαστήκατε, ήσασταν πραγματικά άτυχοι και θα σας βοηθήσουμε, θα σας στηρίξουμε οικονομικά”. Αλλά είναι ένα απαρχαιωμένο σύστημα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πλήθος των ανθρώπων που έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα επιτρέπει μέγιστη πληρωμή 120.000 λιρών«Οταν λαμβάνετε υπόψη την απώλεια εισοδήματος, την απώλεια σύνταξης και τις συνεχείς ανάγκες περίθαλψης, αυτό το ποσό είναι ανεπαρκές» λέει η Μουρ.

Οι μυοκαρδίτιδες

Έξι μήνες μετά τη μαζική κυκλοφορία των εμβολίων Covid οι βρετανικές Αρχές άρχισαν να αναφέρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά δύο καρδιακών παθήσεων μετά τη λήψη των εμβόλων Pfizer και Moderna. Επρόκειτο για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας. Και οι δύο ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες, αλλά φαίνεται να είναι πιο συχνές έπειτα από μια δεύτερη δόση οποιουδήποτε από τα δύο εμβόλια Covid, ιδιαίτερα σε νεότερους άνδρες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, η MHRA, είπε ότι τα κρούσματα είναι συνήθως ήπια ή σταθερά και οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν πλήρως χωρίς περίθαλψη. Στην Αγγλία, όμως, 585 νέοι ηλικίας μεταξύ 12 και 29 ετών πέθαναν μέσα σε 12 εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου Covid-19, αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (όταν η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών είναι υψηλότερη) με μία μεταγενέστερη περίοδο από επτά έως 12 εβδομάδες. Δεν βρήκαν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων, όταν κατανεμήθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα, φύλο, δόση ή τύπο εμβολίου.

Στη Νορβηγία

Το φαινόμενο, εντούτοις, δεν είναι βρετανικό. Η Νορβηγία ήταν η πρώτη χώρα που κατέβαλε αποζημιώσεις σε τρεις ασθενείς ή συγγενείς τους, αλλά και η μόνη χώρα που απαγόρευσε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο του 2021.

Μεταξύ των τριών, οι δύο επιβίωσαν από το θρομβωτικό σύνδρομο, ενώ μια 40χρονη νοσηλεύτρια απεβίωσε αφήνοντας πίσω της ανήλικα παιδιά. Συνολικά στη Νορβηγία έχουν κατατεθεί 77 αιτήματα για αποζημίωση που σχετίζονται με παρενέργειες εμβολίων κατά του Covid-19. Πάνω από 50 έχουν να κάνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές και για τα Pfizer και Moderna. Οκτώ από τα 77 αιτήματα σχετίζονται με θανατηφόρες παρενέργειες.

Και στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία έχουν κατατεθεί 11.000 αιτήσεις για αποζημίωση, με τις διεκδικήσεις να αρχίζουν από τα 5.000 δολάρια για μη θανατηφόρα περιστατικά. Εκεί έχουν καταγραφεί πάνω από 79.000 περιστατικά με παρενέργειες, τα 11.000 σοβαρά.

Από αυτά τα 11.000, τα 288 αναφέρονται σε μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες από το εμβόλιο της Pfizer και τα 160 σε θρομβωτικά σύνδρομα έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι.

Παράθυρο του ΣτΕ για αποζημιώσεις και στην Ελλάδα

Η AstraZeneca είχε εξαρχής εξασφαλίσει με ρήτρες στα συμβόλαιά της με τις κυβερνήσεις που θα αγόραζαν τα εμβόλια, εξαίρεση από αποζημιώσεις για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου, όμως δεν έχουν αποδεχθεί όλες οι χώρες τις ρήτρες.

Η Pfizer, από την πλευρά της, μετέφερε αυτομάτως την ευθύνη της αποζημίωσης στο κράτος. Να σημειωθεί πως ο πρώτος Ελληνας ο οποίος αποζημιώθηκε για τις παρενέργειες που προκάλεσε ο εμβολιασμός του κατά του Covid-19 βρισκόταν στη Σιγκαπούρη, όπου έκανε το εμβόλιο της Pfizer.

Διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα και παρέμεινε στη μονάδα αυξημένης φροντίδας για μία εβδομάδα. Ο επικεφαλής γιατρός του Τμήματος Λοιμώξεων του νοσοκομείου έκρινε πως ο ασθενής δεν πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση της Pfizer ή άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA.

Αφού πήρε εξιτήριο, απευθύνθηκε σε νομικούς και ζήτησε αποζημίωση από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης με αίτηση σε ειδική πλατφόρμα. Δύο μήνες αργότερα η αίτησή του έγινε δεκτή και του χορηγήθηκε το ποσό των 10.000 δολαρίων Σιγκαπούρης (6.387 ευρώ).

Επιπλέον, στην Ελλάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας υποχρέωσε το Δημόσιο να αποζημιώσει τους γονείς παιδιού που έμεινε τετραπληγικό έπειτα από εμβόλιο ιλαράς. Η απόφαση ελήφθη πέρυσι και αφορούσε τον θάνατο μαθήτριας μετά τη χορήγηση του τριδύναμου εμβολίου (ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς), ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για αντίστοιχες κινήσεις για τα εμβόλια του Covid και στη χώρα μας.

https://www.newsbreak.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της ertopen.com .