Το πόσιμο νερό η προτεραιότητα πλέον στα νησιά Τόνγκα

Η κυβέρνηση  των νησιών Τόνγκα έχει πλέον ως προτεραιότητα το νερό, καθώς ο καθαρισμός συνεχίζεται μια εβδομάδα μετά την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι ύψους έως και 15 μέτρων, που συνετρίβη πάνω από το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων.

Οι πηγές του πόσιμου νερού ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από την ηφαιστειακή τέφρα ή από το θαλασσινό νερό, ενώ οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον δύο χωριά έχουν ισοπεδωθεί στο μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπαίθριο νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί στο νησί Nomuka αφού το κέντρο Υγείας καταστράφηκε.

 
 Ομάδα έκτακτης ανάγκης είχε μοιράσει 60.000 λίτρα νερού στους κατοίκους, ανέφεραν σήμερα οι αρχές, ενώ μονάδα αφαλάτωσης σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, που έφτασε χθες -με ικανότητας παραγωγής 70.000 λίτρων την ημέρα- άρχισε να αντλεί θαλασσινό νερό από το λιμάνι της Τόνγκα.
 

Στο μεταξύ κάτοικοι έκαναν ουρές για να πάρουν μετρητά, αφού ορισμένες υπηρεσίες επέστρεψαν στην πρωτεύουσα. Όσοι έχασαν τα σπίτια τους σε απομακρυσμένα νησιά θα μεταφερθούν στο κύριο νησί, το Tongatapu, λόγω έλλειψης νερού και τροφίμων, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Τόνγκα.

Ηφαιστειακή πτώση στην επιφάνεια του ωκεανού προκάλεσε ζημιά στα σκάφη και έκανε δύσκολη τη θαλάσσια μεταφορά μεταξύ των νησιών και οι εσωτερικές πτήσεις ανεστάλησαν, ανέφερε. Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φτάνει προχθές στην Τόνγκα, αφού καθαρίστηκε από την τέφρα ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας.

Zητούν βοήθεια για ανοικοδόμηση

Η πτώση της ηφαιστειακής τέφρας και το τσουνάμι είχαν επηρεάσει το 84% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η αποκατάσταση των επικοινωνιών μεταξύ των νησιών παραμένουν μια «οξεία πρόκληση» με περιορισμένες δορυφορικές και ραδιοφωνικές συνδέσεις, σύμφωνα με τις αρχές. 
 
Ειδικοί εκτιμούν ότι το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι θα παραμείνει ενεργό «για εβδομάδες ή και μήνες». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλειονότητα του πληθυσμού σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα του και ήδη έχει ξεκινήσει να επισκευάζει τις ζημιές. «Θέλουμε να μείνουμε εδώ, στη χώρα μας, διότι αυτό αποτελεί την ταυτότητά μας ως κατοίκους της Τόνγκα. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας, να ενωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε η δημοσιογράφος από την Τόνγκα, Μάριαν Κούπου.

«Οι κάτοικοι της Τόνγκα θα έχουν ανάγκη σημαντική στήριξη για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή αυτού του εύρους», υπογράμμισε η Σιόν Χουφάνγκα αρμόδια για τον συντονισμό της βοήθειας του ΟΗΕ προς τη χώρα. «Εξακολουθούν να είναι σοκαρισμένοι από το μέγεθος των ζημιών». «Είναι αυτό το αίσθημα την περηφάνιας που υπάρχει εδώ, δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα όπου γεννηθήκαμε και όπου μεγαλώσαμε», εξήγησε.

Κάτοικος του νησιού Ατάρα που ισοπεδώθηκε από το τσουνάμι, είπε στη δημοσιογράφο ότι θέλει να γυρίσει στο σπίτι του. «Εξήγησε ότι επιθυμεί να επιστρέψει διότι εκεί είναι θαμμένοι οι γονείς του, εκεί γεννήθηκε και εκεί βρίσκεται η ζωή του», σημείωσε η Κούπου. «Θα ήθελε η κυβέρνηση, ή κάποιος, να βοηθήσει να ανοικοδομηθεί το μικρό νησί του ώστε να μπορέσει να επιστρέψει».

Το αρχιπέλαγος Τόνγκα είναι η τρίτη πιο ευάλωτη χώρα παγκοσμίως στις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους.