Πάπας Βενέδικτος: Γνώριζε για τις κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς ενόσω ήταν αρχιεπίσκοπος

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' γνώριζε για ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά, αλλά δεν ενήργησε όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 έως το 1981, διαπίστωσε την Πέμπτη έρευνα, απορρίπτοντας τις μακροχρόνιες διαψεύσεις του πρώην Ποντίφικα.

  «Ήταν ενημερωμένος για τα γεγονότα», δήλωσε ο δικηγόρος Μάρτιν Πους, καθώς το δικηγορικό γραφείο Westpfahl Spilker Wastl ανακοίνωσε τα ευρήματα της έρευνας για την ιστορική σεξουαλική κακοποίηση στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου επί πολλές δεκαετίες. Η έκθεση ανατέθηκε από την ίδια την εκκλησία.

 «Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος σε τέσσερις περιπτώσεις», δήλωσε ο Πους. «Δύο από αυτές τις υποθέσεις αφορούν κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και κυρώθηκαν από το κράτος. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες παρέμειναν ενεργοί στην ποιμαντική φροντίδα».

 Ο Βενέδικτος συνεχίζει να αρνείται τους ισχυρισμούς, ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη. Αλλά τα ευρήματα αποτελούν μια καταδικαστική απόφαση για τον πρώην Πάπα, γνωστό τότε ως καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, η οποία ακολουθεί χρόνια εικασιών για το πόσα γνώριζε.

 Ο ίδιος έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι εν γνώσει του συγκάλυψε την κακοποίηση, μεταξύ άλλων το 2013 όταν έγραψε: «Μπορώ μόνο, όπως γνωρίζετε, να το αναγνωρίσω με βαθιά απορία. Αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να καλύψω αυτά τα πράγματα». Το CNN επικοινωνεί με τον επί σειρά ετών γραμματέα του Βενέδικτου για να απαντήσει στο δημοσίευμα της Πέμπτης.

 Τη θέση του Βενέδικτου απέρριψαν οι δικηγόροι στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο. «Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαιναν περιπτώσεις κακοποίησης», δήλωσε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείς αυτοί συνέχισαν το έργο τους χωρίς κυρώσεις. Η εκκλησία δεν έκανε τίποτα».

 «Ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για ορισμένα γεγονότα, αν και πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», είπε ο Πους. Ο Βενέδικτος, 94 ετών σήμερα, έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και αιώνες που παραιτήθηκε, το 2013. Η θητεία του επισκιάστηκε από ένα παγκόσμιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία, και τα ευρήματα των ερευνητών -που τώρα τον εμπλέκουν άμεσα σε αποτυχία να αποτρέψει και να τιμωρήσει την κακοποίηση- απειλούν να καταστρέψουν τη φήμη του πρώην ποντίφικα.

 Ο δικηγόρος Ulrich Wastl παρουσίασε ένα αντίγραφο των πρακτικών μιας συνάντησης των ηγετών της εκκλησίας του Μονάχου στις 15 Ιανουαρίου 1980, «όταν αποφασίστηκε να αναληφθεί ένας κακοποιός, τον οποίο η έκθεση αναφέρει ως ιερέα Χ».

 Ο Wastl δήλωσε ότι «έκπληκτος» που ο Βενέδικτος αρνήθηκε ότι ήταν στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι τα πρακτικά δείχνουν ότι ήταν. «Αυτό είναι κάτι που έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Wastl, απορρίπτοντας αργότερα την άρνηση του Βενέδικτου ως «ελάχιστα αξιόπιστη».

 Ο Wastl είπε ότι ο Βενέδικτος είχε υποβάλει δήλωση στην έρευνα, αλλά της έδωσε ελάχιστη αξιοπιστία, συνοψίζοντας τη θέση του Βενέδικτου ως εξής: «Έχετε την απόδειξη ότι υποβλήθηκε ένα συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά δεν έχετε την απόδειξη ότι το διάβασα».