Περισσότεροι από 400 μετανάστες διασώθηκαν στη Μάγχη

Ένας μετανάστης πέθανε, ένας άλλος αγνοείται και περισσότεροι από 400 διασώθηκαν σήμερα στα ανοικτά των γαλλικών ακτών μετά τα ναυάγια διάφορων πλοιαρίων με τα οποία προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, έγινε γνωστό από τοπικές αρχές.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι διασώθηκαν (…) Δυστυχώς, παρά τα μέσα που διαθέσαμε, ένας άνθρωπος αγνοείται και ένας άλλος είναι νεκρός», ανέφερε το γαλλικό λιμεναρχείο αρμόδιο για τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα.

 Ο άνθρωπος που πέθανε «είναι ενήλικας, εκτιμάται ότι πρόκειται για κάποιον περίπου 30 ετών». Στο πλοιάριο που επέβαινε βρίσκονταν «περίπου 40 άνθρωποι», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, επεσήμανε ο Σεμπαστιέν Πιέβ, εισαγγελέας της Δουνκέρκης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μάγχη.

Σήμερα χρειάστηκε να επέμβουν πολλά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, του λιμενικού καθώς και δύο ελικόπτερα του γαλλικού και του βελγικού στρατού.

«Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα», ίσως εξαιτίας «των σχετικά ήπιων μετεωρολογικών συνθηκών», παρατήρησε ο Πιέβ.

Τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη 292 μετανάστες διασώθηκαν στη διάρκεια επτά διαφορετικών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του λιμενικού Φιλίπ Ντουτριέ, περίπου 15.400 μετανάστες έχουν αποπειραθεί να διασχίσουν τη Μάγχη από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Αυγούστου, εκ των οποίων 3.500 «διασώθηκαν αφού βρέθηκαν σε κίνδυνο» στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στις γαλλικές ακτές.

Το 2020 περίπου 9.500 άνθρωποι προσπάθησαν ή κατάφεραν να διασχίσουν τη Μάγχη, έναντι 2.300 το 2019 και 600 το 2018.