Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο της υπόθεσης Νovartis στις ΗΠΑ

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό κλείνουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την υπόθεση Novartis.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός συμφώνησε να καταβάλει 112 εκατ. δολάρια ως πρόστιμο για την παραβίαση του νόμου περί διεθνών πρακτικών διαφθοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αμερικανική αρχή διαπίστωσε από τις έρευνές της ότι οι τοπικές θυγατρικές της Νovartis σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, καθώς και η πρώην θυγατρική της Alcon, ενεπλάκησαν σε παράνομες πληρωμές προς δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση και τη χρήση των φαρμάκων της Novartis.

Οι πρακτικές αυτές έγιναν στο διάστημα μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν εν γνώση ορισμένων διαχειριστών θυγατρικών της Novartis.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Novartis Hellas θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 225 εκατ. δολαρίων για ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ , που εξέδωσαν αργά το βράδυ ανακοινώσεις

ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Και προσθέτει: «Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.
Τι έχουν να πουν τώρα, οι «μαγαζάτορες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI;
Θα ζητήσουν συγγνώμη;
Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία.
Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται.
Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.»

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση- κόλαφος των αμερικανικών αρχών ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας

Για απόφαση κόλαφο των αμερικανικών αρχών «που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά».

Ακολούθως απευθύνεται προς τη ΝΔ: «Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφαση του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή…».

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54