Ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας και η επόμενη ημέρα για τον Πούτιν

Αίσθηση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ρωσίας, τις οποίες ακολούθησε η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Ντίμτρι Μεντβέντεφ και όλου του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχασε, μάλιστα, χρόνο και ανακοίνωσε ήδη την πρότασή του για τον αντικαταστάτη του Μεντβέντεφ. Αυτός είναι ο 53χρονος Μιχαήλ Μισούστιν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας φορολογίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον Μισούστιν παρά μόνο ότι έχει εργαστεί για σε κυβερνητικές θέσεις από το 1998, έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ και βρίσκεται επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας της χώρας από το 2010.

Μπορεί οι σημερινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου να προκάλεσαν αίσθηση, καθώς ο Πούτιν δεν είναι από τους πολιτικούς που συνηθίζει να… μοιράζεται δημοσίως αποφάσεις κεντρικής πολιτικής, όμως οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι πρόκειται για κινήσεις που είναι υπολογισμένες.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως να ετοιμάζεται να βάλει σφίξει ακόμη περισσότερο τον απόλυτο έλεγχο που έχει στη ρωσική πολιτική σκηνή, ενώ υπάρχουν ήδη αναφορές πως ίσως να ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία μετά το 2024, όταν και τελειώνει η θητεία του ως πρόεδρος. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνει αυτό, καθώς είχε… αλλάξει θέσεις στο παρελθόν με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο επιφανής αντίπαλος του Πούτιν, ήδη προειδοποίησε πως ο πρόεδρος ίσως να επιχειρήσει να κρατήσει τον έλεγχο και μετά το πέρας της θητείας του.ΠΗΓΗ ://ΕΦ.ΣΥΝ.