Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ αναγκαλίζεται με τον υποψήφιο και χαμένο των εσωκομματικών εκλογών του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας, Κρις Φερν, υπό το βλέμμα του νικητή Ρόμπερτ Αμπέλα.

Νέος πρωθυπουργός της Μάλτας ο Ρόμπερτ Αμπέλα

Δεν αλλάζουν και πολλά στη Μάλτα των σκανδάλων και της διαφθοράς, με την ανάδειξη του Ρόμπερτ Αμπέλα στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Ο 42χρονος δικηγόρος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς έρχεται να αντικαταστήσει τον Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εξαιτίας του σκανδάλου για τη δολοφονία το 2017, της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος, στη 1:40 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, θα απογοητεύσει χωρίς αμφιβολία τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών που απαιτούσαν για μήνες μια αλλαγή πορείας της χώρας που, σύμφωνα με αυτά, έχει «πέσει στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων».
Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στη Μάλτα, δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, τον Οκτώβριο του 2017.
Η υπόθεση αυτή, στην οποία εμπλέκονται κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ένας υπουργός και ο διευθυντής του γραφείου του Μουσκάτ, ανάγκασε τον τέως πρωθυπουργό να αναγγείλει την 1η Δεκεμβρίου ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο.

Η πλειοψηφία των 17.500 εγγεγραμμένων μελών του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι κλήθηκαν για πρώτη φορά να εκλέξουν απευθείας τον αρχηγό τους, επέλεξαν τον γιο του πρώην προέδρου Τζορτζ Αμπέλα και την υπόσχεσή του να συνεχίσει «με τις νικηφόρες συνταγές» των πολιτικών του Μουσκάτ.
Η νίκη του 42χρονου δικηγόρου με ποσοστό 57,9% αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο αντίπαλός του, ο 52χρονος γιατρός Κρις Φερν και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός που σχεδίαζε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αποτελούσε το φαβορί στην εσωκομματική εκλογή.

Για χρόνια μέλος των Εργατικών, ο Ρόμπερτ Αμπέλα εκλέχθηκε βουλευτής μόλις στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2017, που κηρύχθηκαν πρόωρα από τον Μουσκάτ, τις οποίες κέρδισε το Εργατικό Κόμμα, παρά τους κλυδωνισμούς του σκανδάλου της υπόθεσης δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Ο νέος πρωθυπουργός σε μια πολύ σύντομη δήλωσή του μετά από τα αποτελέσματα, κάλεσε «σε ενότητα» και θα δώσει την πρώτη επίσημη ομιλία του ως ηγέτης του κόμματος στις 16:00 (τοπική ώρα) σήμερα Κυριακή, στο συνέδριο των Εργατικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουσκάτ θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας τη Δευτέρα.
Ο Αμπέλα θα αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα μόνο για δυόμισι χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022.

Πάντως, κατά την διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας, κανείς από τους υποψηφίους δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση δολοφονίας της Γκαλιζία, ούτε επεκρινε τον Μουσκάτ, ο οποίος κατηγορείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και από κινήματα πολιτών για παρεμβάσεις στις έρευνες της υπόθεσης για να προστατεύσει συνεργάτες του.

Η εκλογή του Αμπέλα, που απορρίπτει κάθε ολιγωρία του κράτους στην προστασία της δημοσιογράφου, δεν αναμένεται να μπορέσει να ικανοποιήσει τα κινήματα πολιτών που ζητούσαν μια «πραγματική κάθαρση».
πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.