Διαρροές κυβερνητικών εγγράφων βάζουν «φωτιά» στη προεκλογική περίοδο στη Βρετανία

Οι απόρρητες συνομιλίες της κυβέρνησης Τζόνσον με τις ΗΠΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης λίγες μόλις ημέρες πριν εκατομμύρια Βρετανοί βρεθούν ενώπιον της κάλπης για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο έχουν προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ αξιωματούχοι της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας ερευνούν εάν έχει υπάρξει υποκλοπή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκφράζονται φόβοι για πιθανή ρωσική ανάμειξη, ενώ  αποκάλυψη των διαβαθμισμένων αυτών εγγράφων δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια  ευαίσθητων συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της.

Το Εργατικό Κόμμα που έχει στηρίξει μεγάλο σκέλος της προεκλογικής του εκστρατείας στο θέμα της απόπειρας πώλησης του NHS στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για επιβεβαίωση των καταγγελιών του και για συνωμοσία των Τόρις του Μπόρις Τζόνσον με την κυβέρνηση Τραμπ.

Στον αντίποδα ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις βρετανικές υπηρεσίες υγείας. 

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, τμήμα της Υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ, συνδράμει την κυβέρνηση στις έρευνες για το πώς τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν, αλλά αρνείται να σχολιάσει τα της έρευνας.

Δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι ένα από τα βασικά ζητήματα της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν τα έγγραφα διέρρευσαν ή όχι.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από απροσεξία ή από κάποιο δυσαρεστημένο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτό», είπε μια από τις πηγές που διατήρησε την ανωνυμία της εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

Μια τρίτη πηγή είπε ότι η έρευνα εξετάζει αν τα έγγραφα διέρρευσαν από το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρακτορείο Reuters, τις 2 Δεκεμβρίου είχε μεταδώσει ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αρχικά μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Reddit, μοιάζουν πολύ με την εκστρατεία παραπληροφόρησης που αποκαλύφθηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο.

Το Reddit ανέφερε την Παρασκευή ότι η διαρροή συνδέεται με μια προηγούμενη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Το Κρεμλίνο πάντως, που υποστηρίζει ότι η Δύση έχει πάθει αντιρωσική υστερία, έχει διαψεύσει εμπλοκή του σε δυτικές δημοκρατίες.


«Αγχώνεται» ο Μπόρις

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων οι Συντηρητικοί συνεχίζουν να έχουν σταθερό προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει «αγχωμένος» για τη μείωση της διαφοράς στις τελευταίες μετρήσε.ς

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες Σάββατο στη δημοσιότητα δίνουν προβάδισμα 8 ως 15 μονάδων στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον έναντι του Εργατικού Κόμματος. Πάντως, οι έρευνες γνώμης στη Βρετανία είχαν αποτύχει παταγωδώς να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2017.πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.